Nem csak az lehet terrorista, aki fizikailag tesz kárt másokban, ó, de nem ám! Hanem azok is, akik a lelket gyilkolják. Márpedig egy passzív-agresszív ember az örökös duzzogásával, mártírkodásával, hibáztatásával, csípős beszólásaival és rideg „büntetéseivel” egy-kettőre kicsinálja a lelket, majd az egészséget is. Mégis, hogy lehet bánni egy ilyen mérgező személyiséggel? Hogy kellene megfékezni azelőtt, hogy taccsra vág bennünket?

passziv agressziv 01

 

Kép: Freepik.com

 

 

Életében egyszer már mindenki találkozott ilyen emberrel. Az ciki, ha van egy ilyen rokonunk, az is gáz, ha a főnök vagy a legjobb barátunk gyakorolja rajtunk és az sem kellemes, mikor a párunk teszi ezt velünk minden áldott nap. Egyáltalán nem mondható az, hogy durva lenne vagy bárminemű fizikai erőszakot alkalmazna. Ő csak a lelket erőszakolja meg. A passzív-agresszív ember, rettenetesen alattomos tud lenni, gyakran csak akkor vesszük észre negatív befolyását az életünkön, amikor már minden idegszálunkat megtépázta és pont itt kezdődik az első lépés, amivel megfékezheted…

 

Ismerd fel, hogy passzív-agresszív emberrel állsz szemben!

 

Szerencsére nem lehetetlen vállalkozás, hogy kiszúrd őt és ezzel elejét vedd annak, hogy legyilkoljon téged. Tipikusan csipkelődős, gúnyolódós alkat. Túlzottan kritikus veled szemben. Ha elakar valamit érni, akkor előszeretettel veti be hűvös, rideg személyét, megvonva tőled a szertetet, gyengédséget, figyelmet, mindennemű kedvességet. Képes napokig nem szólni hozzád. Gyakran nagy ívben tesz arról, amit te szeretnél vagy kértél tőle. Nos, ismerősek a jelek? Ezek szerint van egy ilyen ember az életedben és jó kezdés az, hogy erre rájöttél! Két lehetőséged van, dobod és messzire elkerülöd vagy megtartod a kapcsolatot és…

 

passziv agressziv 02

 

Tudd meg, miért viselkedik így!

 

Nem az a cél, hogy megváltoztasd. Esélytelen és különben sem az a dolgod. Ellenben már sokat tehetsz azzal, ha megpróbálod megérteni, miért viselkedik veled úgy, ahogy. Ezt látta a szüleitől? Féltékeny vagy irigy rád? Haragszik valamiért? Az önbizalomhiányát próbálja így palástolni? Netán fél valamitől? Így védekezik? Ha megérted az okát, az eleve segít neked abban, hogyan közelíts az illető felé és megpróbálhatsz nekik tükröt mutatni. Vagy ha esetleg tényleg tettél ellene valamit, kijavíthatod a hibádat. De már a tudás birtokában eleve, ha másképp közelítesz felé, elérheted, hogy felhagyjon azzal, amit csinál.

 

Ne hagyd, hogy megtévesszen!

 

A passzív-agresszív ember egy igen ravasz alkat is lehet, aki megpróbálhatja elhitetni, hogy minden rendben van, közben a nagy lópukilát, csak várja, keresi a lehetőséget, hogy rá eressze mérgét vagy alád tegyen. Nem fogja a szemedbe mondani a baját, tudd, hogy hátulról fog jönni. Éppen ezért ne hagyd magadat becsapni, akármennyire is kényelmes lenne. Légy tisztában az irántad való ellenérzéseivel, már csak azért is, hogy ne érjen váratlanul, kellemetlenül, mikor lesújt rád. Sőt, így akár elébe is mehetsz!

 

passziv agressziv 03

 

Húzz határokat!

 

Ha engeded neki, hogy az agyadra menjen, akkor meg is fogja tenni. Ne szolgáld ki a vágyait, ne menj bele a játékaiba.  Szó nincs arról, hogy kezdj vele egy végeláthatatlan háborúba és örökös csatákat vívj vele. De mikor messzire megy, soknak érzed, húzz határokat, add a tudtára, hogy elég lesz belőle és nyugodtan hangoztasd, milyen következményekkel kell számolnia, amiket utána ne legyél rest alkalmazni is, ha átlépi a határt.

 

Törekedj a tiszta kommunikációra!

 

Egy passzív-agresszív emberrel szemben mindig a tiszta kommunikációra kell törekedni. Nem csak akkor, amikor a nemtetszésedet fejezi ki, hanem általában a mindennapokban is. Mindig legyenek egyértelműek a kérdések és a válaszok. A problémákat azonnal oldjátok meg. Így betömködöd azokat a réseket, amiket ő felnagyítana és ellened használna. Ezért fogalmazz mindig nyíltan és őszintén. Ne hagyj neki támadási felületet magadon!

 

passziv agressziv 04

 

Te egyik se legyél!

 

Ügyelj arra, hogy te ne legyél sem túl agresszív – ne küld el melegebb éghajlatra - sem túl passzív – ne add fel és sz**j a helyzetre - az illetővel szemben. Ugyanis egyik sem nyerő. De hát akkor mégis hogy viselkedj? Először is, hatalmas önuralomra lesz szükséged. Ha vádaskodsz, megerősíted őt az imádott az áldozat szerepében. Aztán légy határozott, magabiztos és kompromisszumkész. Mindig a probléma megoldását tartsd szem előtt. Igyekezz nyitott lenni vele szemben, próbáld őt megérteni és olyan utat, megoldást választani, ami mindkettőtöknek jó.

 

Ismerd el és gyengítsd az áldozat szerepét!

 

Ha épp lehetőség van rá, akkor dicsérd vagy jutalmazd meg, amiért valamit megtett, sikeresen elvégzett, vagy helyt állt valamiben. Tudja, hogy értékeled, figyelsz rá, mert ezekkel is csökkentheted az áldozat szerepét. Ha erre tudatosan odafigyelsz, annál kevesebbszer dobja majd be a mártírkártyát. Gondolj bele, nincsenek nagy vágyai, csak pozitív megerősítést igényel, vagyis már ennyi is elég lehet ahhoz, hogy kordában tartsd!

 

Reméljük, hogy segítségedre lesz az útmutatónk és ennek segítségével könnyen megtalálod a közös nevezőt a környezetedben élő passzív-agresszív emberrel!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Mihez kezdhetsz egy áldozat típusú személyiséggel?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!