Gary Chapman könyve az öt (fő) szeretetnyelvről igazi alapvetés, ami rengeteget segít nem csak a párkapcsolatban, de abban is, hogy barátaiddal, családtagjaiddal, rokonaiddal, kollégáiddal és a számodra fontos emberekkel megtalálod a közös hangot.

 

Kép: pixabay.com

 

Ismétlésként, az öt szeretetnyelv a következő:

•          Elismerő szavak

•          Ajándékozás

•          Szívességek

•          Testi érintés

•          Minőségi idő.

Egyes vélemények szerint egyéb szeretetnyelvek i éteznek, és elképzelhető, hogy ezek közül akár több is jellemző az emberre, de mindig van egy elsődleges szeretetnyelv, amelynek segítségével könnyedén leveheted a másikat a lábáról, és amelynek hiányában azonban hiába teszel meg mindent a kapcsolatért, nem fogja jól érezni magát az illető a társaságodban, nem lesz igazán boldog.

Mi a teendő akkor, ha az utóbbi – a minőségi idő – a kulcs a számodra fontos ember szívéhez? A következő „trükkök” segítenek:

Tölts vele kettesben időt, amikor csak rá figyelsz.

Lehet, hogy az édesanyádról van szó, akinek hiába adsz drága ajándékokat, ő akkor boldog, ha inkább egy igazi csajos délutánt töltötök kettesben. Számára az fontos, hogy csináljatok együtt valamit, ami mindkettőtök lelkét emeli, és közben te csak rá figyelj. Tedd telesen szabadd magad arra az időszakra, kapcsold ki a telefonod, ne nézegesd  gépen a mailjeidet: egyszerűen ő legyen számodra az elsMinőségi időő és az egyetlen, még ha csupán pár óráról is van szó.

 

Add neki osztatlan figyelmedet.

Az olyan ember számára, aki a minőségi időt tartja a legfontosabb értéknek, mindig nagyon fontos, hogy meghallgassátok egymást. Add jelét figyelmednek: ülj le vele szembe, ha fontos dologról beszél, nézz a szemébe, ismételj el egyes pontokat, hogy jelezd, vele vagy, kérdezz és hangolódj rá: még ha nem is tudsz a problémáján segíteni minden esetben, rengeteget ad számára, ha meg tudja veled osztani a dolgot.

 

Kép: pixabay.com

 

Találj alkalmat minőségi programokra is.

Ez az a jóbarát(nő), akivel nem elég elmenni egy buliba vagy lehenteredni az ágyra szombat este filmet nézni, egy idő után ez ugyanis kevés lesz neki. Értékelni fogj viszont, ha társasjátékoztok, beszélgettek egy kiadósat sétálás közben, filozofáltok egyet, esetleg felajánlod, hogy átnézed vele az önéletrajzát... egyszóval olyasmit teszel érte, olyasmi a közös program, amit nem tud bárki, bármikor megadni számára. Ő sem várja ezt tőled mindig, de ha kedveskedni akarsz, ezzel leped meg.

Éreztesd vele, hogy fontos számodra.

Ha azt mondja, beszélni szeretne veled és ez fontos számára, legyen nálad prioritás, hogy hamar megtaláld a módját annak, hogy leüljetek beszélni. Ha halogatod a diskurzust, úgy érezheti, hogy nem is vagy fontos számára. Természetesen mondhatsz nemet, ha számodra valóban nem alkalmas az időpont, de magyarázd el, hogy azért teszed, mert adott körülmények között képtelen volnál osztatlan figyelmedet adni számára.   

Vedd észre, ha mélyponton van, és állj mellé.

Az ilyen típusú ember különösen érzékenyen reagál, ha nehéz időszakot élnek át mások, ezért ő is elvárja, hogy szükség esetén mellé álljon a számára igazán fontos személy. (Nem, ez nem evidens: vannak, akik inkább egymaguk oldanának meg mindent, és nem szólnak a párjuknak, amíg nem ég a ház.) Akinek a minőségi idő a szeretetnyelve, az igényelni fogja a közös problémamegoldást.

Természetesen itt is igaz a mondás: ahány nyelv, annyi ember vagy, pallérozd hát a tudásodat, ahogy csak bírod, hogy minél inkább kiegyensúlyozott emberi kapcsolataid legyenek! 

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!