Az enneagram szerint tartozhatunk egy, vagy két akár mindhárom altípushoz is. Mindegyik típusnak 1-9-ig három altípusa van, melyek az ösztönös emberi megnyilvánulások három területét képviselik: a személyes jólétet (önfenntartó) a párkapcsolatokat (szexuális) és a közösséget (szociális).

 

altipusok enneagram 01

Kép: Pixabay.com

Ezen altípus részeink életünk során jórészt tudattalanul nyilvánulnak meg, ráadásul legtöbbünknél egyik vagy másik altípus túlzott jelentőségre tesz szert, ami erősen befolyásolja növekedésünket. Egy személy domináns altípus variánsa azt mutatja meg, hogy az adott típus az élet mely területeivel foglalkozik a leginkább, és hogy hol bontakoznak ki a leggyakrabban a típusára jellemző problémák. Mint ahogy minden személyben megtalálhatók mind a kilenc személyiségtípus jellemzői, ugyanígy jelen van bennünk a három altípus is. A típusokhoz hasonlóan itt is van egy, amelyik erőteljesebben érvényesül a többinél. Egy személyt tehát az alaptípus, a színezet és a domináns altípus variáns kombinációjával lehet jellemezni.

Például: önfenntartó Kettes színezetű Egyes vagy párkapcsolati Kilences színezetű Nyolcas.

Önmagunk fejlesztése érdekében érdemes ismerni mind a három variánst, hiszen kulcsfontosságú szerepe van emberi kapcsolatainkban. Az azonos variánsba tartozó emberek gyakran azonos értékeket tisztelnek, képviselnek és jobban megértik egymást, míg a különböző variánsú párok esetében általában gyakoribbak a konfliktusok, mivel az alapértékek igen különbözőek.

Aki követi a cikksorozatot már tudja, hogy melyik típusba tartozhat, de ha még csak most kapcsolódna be, annak ajánlanám az oldalon található előző írásokat.

Szeretnéd tudni saját vagy párod karakterét, beàllítottságát?

 

Az önfenntartó (ösztön) típusú személyeket elsősorban a fizikai biztonság, kényelem és annak megőrzése foglalkoztatja. A gyakorlatban ez sokszor az élelemmel, a ruházkodással, a pénzzel, a lakással és az egészséggel kapcsolatos aggodalmakban nyilvánul meg. Ezek a fő prioritások, s közben gyakran nem jut elég idő, erő és figyelem életük más területeire. Elég könnyen azonosíthatjuk magunkban és másokban is úgy, ha megfigyeljük, mit vesz észre az illető elsőként, amikor belép valahová. Ilyenkor főként a környezet nyújtotta kényelemre figyelnek. Energiáikat az alapvető létszükségletek megteremtésére és fenntartására fordítják: biztonságos környezetet alakítanak ki, hasznos jártasságokra tesznek szert, amelyekkel biztosítható az élet rendes menetének folyamatossága. Amikor azonban a személyiség egészségtelenné válik, ez az ösztön torzul. Egyre kevésbé törődnek magukkal, gyakoriak lesznek náluk az étkezési és alvási zavarok lehet, vagy túl sok mindent halmoznak fel. A kevésbé egészséges önfenntartó típusú személyek teljesen “ elengedik magukat “ testileg, vagy éppen ellenkezőleg, az egészség megszállottjává válhatnak. A megszokott vagy meg sem tanult gyakorlatiasságuk és pénzügyi józanságuk is eltorzulhat, ami pénzügyi gondokhoz és ügyeik összekuszálódásához vezethet. Ha a személyiség zavarai teljesen eluralkodnak, az egyén önpusztító viselkedésbe kezdhet. Ilyenkor nem törődik az egyén idejével és erőforrásaival, ami gyakran igen rossz hatással van karrierjére, társas kapcsolataira és anyagi helyzetére.

A mai írásban az Egyes, a Nyolcas és a Kilences típus önfenntartó altípusával foglalkozunk.

Egyes típus:

Az átlagos önfenntartó Egyes típus rendszerint sokat aggódik fizikai jóléte miatt. Ebbe az anyagi helyzet és az egészségi állapot egyaránt beleértendő. Gyakran ostorozzák magukat amiatt, hogy nem dolgoznak eléggé keményen (ebben az átlagos Hatosokra hasonlítanak). Erős benne az örömszerzési késztetés, viszont ugyanilyen erőteljesen igyekszik ezt ellensúlyozni. Az ebből adódó belső konfliktus állandó stresszhez, testi feszültséghez és az élvezetekkel és a vágyakkal kapcsolatos “ mindent vagy semmit “ hozzáálláshoz vezethet. Vagy igyekszik minden élvezetet megszerezni, amit csak akar vagy szinte aszketikus időszakokon esik át, amelyek során a lehető legnagyobb mértékben elnyomja vágyait. Ahogy mindinkább azonosul belső bírájával és annak parancsaival, egyre jobban kezd félni attól, hogy hibát követ el, és ez az Ő szemében katasztrófával ér fel.

Az alábbi mondatok jellemezhetik:

-Alig telik el perc anélkül, hogy ne aggódnék valami miatt: a pénzügyeim, az állásom, a világhelyzet vagy akár olyan kis dolgok miatt, mint, hogy mit vegyek vacsorára.

-Úgy érzem, egyetlen hiba mindent tönkretehet.

-Gyakran van olyan érzésem, hogy valaki ellenőriz, figyel és minden tettemet minősíti.

-Néha halogatom a dolgokat, mert attól tartok hibát követek el.

-Gyakran javítom ki magam, magyarázkodom vagy úgy érzem magyarázkodnom kell.

Az egészségtelen Egyesek a szélsőségek között kezdenek ingadozni, hol szigorúak, kritikusak mindenben a hibát látják és van, hogy mértéktelenül falják az életet. Fejlődése során lassan túllépi ezeket a korlátokat és kevésbé lesz jellemző rá, hogy mindenben hibát keres. Lassan képes lesz arra, hogy az életet elfogadja olyannak, amilyen.

 

altipusok enneagram 02

 

Nyolcas típus:

Az átlagos Nyolcas személyiségtípus figyelme a gyakorlati dolgokra összpontosul. Annyi pénzhez és hatalomhoz akar jutni, amiből biztosíthatja önmaga és szerettei jólétét. Szereti élvezni az otthona védettségét és otthon is főnök szeretne lenni. Általában anyagiasabb gondolkodású, és a pénzre részben a vele járó hatalom miatt van szüksége, részben pedig azért, hogy értékes birtoktárgyakat (házat, autót, stb…. ) vehessen, amelyek jól jelképezik hatásukat és jelentőségüket. Hajlanak a munkamániára (egészségtelen formában annak elkerülésére) egyszerre több állást is betölthet. Sokáig dolgozik, hogy annyi jövedelemre tegyen szert, amennyitől már elégedett (ez egyéni szint) és kellően védettnek érzi magát. Többet aggódik tulajdona és a befektetései védelme miatt, mint az átlag. Még az otthonában is főnök módjára viselkedik saját holmijával kapcsolatban. (“Senki be nem teheti a lábát a garázsba az én engedélyem nélkül “) Biztonságérzetét abból nyeri, ha pontosan tudja, hol vannak az értékei. Ez még a hűtőben tartott csokijára is érvényes. Ezért állandó ellenőrzés alatt tart mindent, hogy megbizonyosodjon arról, semmi sem fenyegeti pénzügyeit, személyes és szakmai pozícióját. Saját érdeke védelmében nem habozik aláásni vagy “megtámadni” másokat.

Az alábbi mondatok jellemezhetik:

-Nagy mennyiségű élelmet, háztartási cikkeket és egyebeket tárolok otthon.

-A biztonság és a függetlenség rendkívül fontos számomra, nem akarok sem anyagi, sem egyéb téren másoktól függeni.

-Teljesen szétesem, amikor életem apró részleteit nem a szokott rend szerint alakulnak és nem jutok hozzá azokhoz a dolgokhoz, amiket megszoktam vagy szeretnék megszerezni.

A Nyolcasok altípusuktól függően vezetést és a hatalmat igyekeznek biztosítani maguknak. Ahogy fejlődnek, lassan túllépik ezeket a korlátaikat és egyre kevésbé érzik szükségêt, hogy mások felett uralkodjanak.

 

altipusok enneagram 03

 

Kilences típus:

A kényelemkereső Kilences típus átlagosan a kellemes, könnyed életet keresi, aki nem sokat kér az élettől. Előnyben részesíti az egyszerű, könnyen megszerezhető élvezeteket: ha este vacsorázni menne, csak a legközelebbi éttermig jut. A tévében megnézi kedvenc filmjei ismétlését, vagy egyszerűen leül egy kényelmes székbe és onnan révedezik. Szorongásait úgy tompítja, hogy csendes ténykedésbe kezd, (pepecsel) elvégzi a rutinfeladatokat, néha az apróbb feladatok kifogásával húzza ki magát a nagyobb munkák elvégzése alól. Nem akarja, hogy mások megzavarják kellemes hangulatát, ezért gyakran úgy állnak ellen, hogy nem reagálnak a többi emberre: makacs némaságba burkolózik. Az egészségtelen szinteken álló önfenntartó Kilences mélységes fásultságba zuhan az életével kapcsolatosan, s gyakran kimerülté, színtelenné válik. A “ heverő rabja “ lehet, érzelmileg teljesen kikapcsol, s lassan eltékozolja egészségét, kapcsolatait és lehetőségeit.

Az alábbi mondatok jellemezhetik:

-Erősen kötődöm a szokásaimhoz: a jó sok alváshoz, mozizáshoz, olvasáshoz, stb….és nyugtalanná válok, ha valami akadályoz ebben.

-Az otthonomat, az autómat és az irodámat mindennel felszerelem, amire csak szükségem lehet.

-A szokásaim javára hajlamos vagyok elhanyagolni fontos feladataimat és kötelezettségeimet.

Általában nem ambiciózus, pedig olykor kifejezetten tehetséges ember. Egészséges minőségben úgy erősíti meg énképét, hogy békés és harmóniát teremt, türelmesen, megfontoltan közelíti meg a konfliktusokat. Altípusától függően, ahogy fejlődik lassan tudatosulnak benne saját vágyai és szempontjai, ezzel együtt csökken a düh elfojtására és a beolvadásra való hajlama.

 

altipusok enneagram 04

 

Az írás tájékoztató jellegű, de nem teljes körű, csak a felszíni személyiség működést érinti. Kialakulásának megértése terápiát igényel, aminek lényege, hogy Éntudatunk miből ered, miért úgy gondolkodunk, érzünk, ahogy. A terápia alatt a minket ért élményeinkkel kapcsolatos gondolkodás, érzések megértése és feldolgozása történik.

Forrás: Don Richard Riso, Russ Hudson, Renee Baron, Elizabeth Wagele

A következő írásban a Kettes, Hármas és a Négyes önfenntartó altípusairól lesz szó. Ha tetszett, amit olvastál és úgy érzed hasznos volt, kérlek olvass továbbra is minket.

                                                                                                                                     Mészöly Kriszta                                                                                                                                    Karakterológus

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Milyen színezetei lehetnek a Kilences személyiségtípusnak?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!