Az enneagram célja, hogy megtanuljuk megfigyelni és összehangolni magunkat. Amikor megtanuljuk tudatosan érzékelni személyiségünket, az egyre átláthatóbbá fog válni és így sokkal közvetlenebb módon észlelhetjük valódi lényegünket.

kettes szemelyisegtipus 01

Kép: Pixabay.com

 

Továbbra is működünk és létezünk majd világunkban, de mindinkább ráébredünk saját, egyéni önvalónkra. Ha változtatni szeretnénk magunkon, akkor próbáljuk meg tudatosan beépíteni az előnyös vonásokat, a negatívakról meg szokjunk le. Negatív mintázataink stressz esetén jelentkeznek. Érdemes visszaigazolást kérnünk szűk környezetünktől, milyennek látnak minket stressz helyzetben? Hogyan viselkedünk számunkra kényelmetlen, kínos, dühítő, sértő, bántó helyzetben?

 

Dinamikánk megértése hatékonyan közelíti meg tudattalan sérelmeinket és kompenzációinkat, ami gyógyuláshoz vezethet. Az enneagram szerint minden személyiségtípusnak vannak szomszédos szárnyai. Beazonosított típusunk szerint a szomszédos típusok vonásait is hordozzuk dinamikában.

 

Nézzünk egy példát: Tételezzük fel, hogy az Én típusom 2-es személyiségtípus, akkor jellemző még rám az 1-es és a 3-as személyiségtípusokból valamely vonás. Ezt a plusz két típust szárnyként hívjuk. Ha például az 2-es személyiségtípusom az 1-es szárny felé hajlik, akkor inkább arra koncentrálok, hogy feladataimat elvégezzem, ha a 3-es szárnyba hajlik, akkor nagyobb hangsúlyt fektetek “ image”-om kialakítására.

A mai írásban az 2-es alaptípust és szárnyait fogjuk elemezni.

 

Ha a következő 10 kérdésből legalább 5-re igennel válaszolsz, akkor a Kettes alap személyiségtípusba tartozhatsz. Kérlek hagyj időt a kérdések megválaszolására, ne csipőből reagálj.

 

Melegszívűnek és barátságosnak tart környezeted?

 

Sokat dicsérsz másokat, hogy tudják fontosak számodra?

 

Szeretsz ismerkedni, és rendszerint kezdeményező vagy?

 

Beszélgetés közben tartod a szemkontaktust és figyelmes hallgató vagy?

 

Szeretsz közel kerülni másokhoz?

 

Rosszul viseled, ha nem vesznek rólad tudomást?

 

Szereted nélkülözhetetlennek érezni magad?

 

Bosszant, amikor rádöbbensz többet adsz,mint kapsz?

 

Szoktad azt érezni, hogy kihasználnak?

 

Tudod, hogy mások mire vágynak, mire van szükségük?

 

Ha mostanra megválaszoltad a kérdéseket és az 2-es típusba tartozhatsz, akkor nézzük vajon melyik szárnyad felé hajlasz? Ezt onnan fogod megtudni, hogy az olvasottak közül, amivel könnyen azonosulsz magadban, akkor az lesz rád érvényes.

A Kettes típus kapcsolatteremtő, gondoskodó, empatikus, melegszívű. Barátságos, képes az önfeláldozásra, érzelgős. Legtöbbször érzelmeire hallgat, olyankor nem tud reális lenni. Hirtelen vált kedvességből, duzzogásba vagy sértett állapotba. Ő a segítő, bármikor lehet rá számítani. Vonzza magához az embereket, életet lehel másokba azzal, hogy figyelmet és elismerést nyújt számukra. Segít, hogy az emberek felismerjék magukban előnyös tulajdonságaikat. Azt hiszi mindig másokat kell az első helyre tennie, hogy mindig szeretettelinek és önzetlennek kell lennie, ha szeretetet akar kapni. Emberi kapcsolatok nélkül úgy érzi, mintha nem is létezne. Erősen vágyik arra, hogy mindenki szeresse és elfogadja őt. Különböző módon képes behálózni azokat az embereket, akikhez vonzódik. Kapcsolatokat épít, szeret a társaság központjában lenni.

 

kettes szemelyisegtipus 02

 

Kettes típus Egyes szárnnyal:

 

Az erős Egyes szárnnyal bíró Kettes színezetében megtalálható a rendre való igény, elvhű, önzetlen, objektív, hajlamos a bűntudatra. Önkritikus, lehet zsarnokoskodó, képmutató és ítélkező is. Jellemzően introvertált. Törekszik az átláthatóságra, de meg van benne az idealizmus is. Minden dologból erkölcsi kérdést csinálhat, ilyenkor pesszimista beállítottságúnak láthatod. Egészséges formában jószívűsége céltudatossággal párosul. Komoly gondolkodású és gondoskodó hajlama nyilvánvaló. Átlagosan érzelmes, de érzelmi kifejezésére jellemző a feszengés. Szélsőségesen önkritikussá válhat és játssza a mártírt. Úgy érezheti, konfliktusok vannak elvei és érzelmi szükségletei között.

 

kettes szemelyisegtipus 03

 

Kettes típus Hármas szárnnyal:

 

Az erős Hármas szárnnyal rendelkező Kettes inkább közösségi ember, magabiztos, ambíciózus, versengő is lehet, sőt hiú. Manipulatívak, színészkednek, és jellemzően extrovertáltak. Hármas színezettel a Kettes típus energikus, céltudatos, optimista. Negatív vonása, hogy énközpontú ésmásokat kihasznál. Túlzott versengésre van hajlama. Egészséges formába a Hármas színezetével jobban kimutatja érzelmeit, és gondoskodik arról, hogy jól érezd magad a társaságában. Barátságos, olyankor nagyon beszédes, elbűvölő, és élvezettel ad képességeiből, javaiból. Átlagosan hajlamos lehet a csábításra, a teátrális magatartásra, kevésbé komoly, inkább feladatorientált. Az önkritika hiányos, és nem vonja magát felelősségre. Hajlamos a fontoskodó és a lekezelő magatartásra.

 

kettes szemelyisegtipus 04

 

A kiegyensúlyozott Kettes típus melegszívű, bőkezű, empatikus és együttérző. Remek társ és barát, miközben nem veszíti el saját személyiségét.

 

Az írás tájékoztató jellegű, de nem teljes körű, csak a felszíni személyiség működést érinti. Kialakulásának megértése terápiát igényel, aminek lényege, hogy Éntudatunk miből ered, miért úgy gondolkodunk, érzünk, ahogy. A terápia alatt a minket ért élményeinkkel kapcsolatos gondolkodás, érzések megértése és feldolgozása történik.

A következő írásban a Hármas típus és annak szárnyaival fogunk foglalkozni. Ha tetszett, amit olvastál és úgy érzed hasznos volt, kérlek olvass továbbra is minket.

                                                                                                                                              Mészöly Kriszta

Karakterológus

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

 Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Milyen színezetei lehetnek a személyiségtípusoknak? – Az Enneagram Egyes reformer típus

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!