Az enneagram célja, hogy megtanuljuk megfigyelni és összehangolni magunkat. Amikor megtanuljuk tudatosan érzékelni személyiségünket, az egyre átláthatóbbá fog válni és így sokkal közvetlenebb módon észlelhetjük valódi lényegünket. Továbbra is működünk és létezünk majd világunkban, de mindinkább ráébredünk saját, egyéni önvalónkra.

 

kilences enneagram 01

Kép: Pixabay.com

Ha változtatni szeretnénk magunkon, akkor próbáljuk meg tudatosan beépíteni az előnyös vonásokat, a negatívakról meg szokjunk le. Negatív mintázataink stressz esetén jelentkeznek. Érdemes visszaigazolást kérnünk szűk környezetünktől, milyennek látnak minket stressz helyzetben? Hogyan viselkedünk számunkra kényelmetlen, kínos, dühítő, sértő, bántó helyzetben? Dinamikánk megértése hatékonyan közelíti meg tudattalan sérelmeinket és kompenzációinkat, ami gyógyuláshoz vezethet. Az enneagram szerint minden személyiségtípusnak vannak szomszédos szárnyai. Beazonosított típusunk szerint a szomszédos típusok vonásait is hordozzuk dinamikában.

Nézzünk egy példát: Tételezzük fel, hogy az Én típusom 9-es személyiségtípus, akkor jellemző még rám a 8-as és az 1-es személyiségtípusokból valamely vonás. Ezt a plusz két típust szárnynak vagy színezetnek hívjuk. Ha például a 9-es személyiségtípusom a 8-as szárny felé hajlik, az jelentheti azt, hogy rámenősebb vagyok, és jó vezetői képességem van, vagy pöffeszkedő is lehetek egészségtelen formában, hogy erősnek érezzem magam. Ha az 1-es szárny dominál, akkor rendszerint a magas eszmék érdekelnek és keményen dolgozom, de van, hogy sok esetben pokróc a magatartásom.

A mai írásban az 9-es alaptípust és szárnyait fogjuk elemezni.

Ha a következő 10 kérdésből legalább 5-re igennel válaszolsz, akkor a Kilences alap személyiségtípusba tartozhatsz. Kérlek, hagyj időt a kérdések megválaszolására, ne csípőből reagálj.

1. Könnyen elkalandozik a figyelmed?

2. Hajlamos vagy halogatni a dolgokat?

3. Általában inkább alkalmazkodsz a partneredhez, mint hogy kiállj a magad igazáért?

4. Azt gondolják rólad, hogy nagyon jól meg tudod hallgatni az embereket?

5. Fontos számodra a kényelem?

6. Van, hogy inkább eltereled a figyelmed a problémáról, nehogy foglalkozni kelljen vele?

7. Előfordul, hogy nem tudsz dönteni például egy vitás helyzetben, hogy kinek van igaza?

8. Sokszor hallottad már magadról, hogy békés és elfogadó a hozzáállásod másokhoz?

9. Inkább lehangolt leszel egy negatív történéstől, mint dühös?

10. Nehezedre esik a sok lehetőség közül egyet kiválasztani, a többit meg otthagyni.

Ha mostanra megválaszoltad a kérdéseket és az 9-es személyiségtípusba tartozhatsz, akkor nézzük vajon melyik szárnyad felé hajlasz? Ezt onnan fogod megtudni, hogy az olvasottak közül, amivel könnyen azonosulsz magadban, akkor az lesz érvényes rád.

Kilences típus:

Szívesen van emberek között, de jól el van egyedül is. A lényeg számára, hogy békében legyen önmagával! Mások azt szeretik benne a leginkább, hogy biztonságban érzik magukat mellettük. Rendelkeznek a 8-as attitűddel, mely hozza az erőt, kitartást és azt a védelmet, melytől az ember mellette biztonságban és otthon érzi magát. Könnyű neki örömöt szerezni. Attól van rendben lelkileg, ha érzi és látja, hogy a körülötte lévők jól érzik magukat. Ezen fáradozik, ez teszi őt boldoggá, ezen apró örömökért hálás. Kialakul benne egy olyan életfilozófia, amely utat mutat és megnyugtatja őt a nehéz helyzetekben. Sokszor tűnik szórakozottnak, pedig nagyon is tisztában van a dolgokkal, csak nem akarja lereagálni. Hiszi, hogy jobb a pozitív dolgokat hangsúlyozni, mint a negatív dolgokon rágódni. Makacs, ha valamit a fejébe vesz és elszánja magát, konokul kitart mellette, itt is belép a 8-as színezet akarata. Az élet naposabb oldalát nézi, nem engedi, hogy lelki békéje felkavarodjon. A "kényelmet" fontosnak tartja, a fogalom összes értelmében.

kilences enneagram 02

Kilences típus Nyolcas színezete:

Az erős Nyolcas színezettel rendelkező Kilences határozott, függetlenebb, szenvedélyes, kitartó. Jobban hajlik a versengésre és érzéketlenebb. Sokszor okoz számára problémát, hogy az összeütközést válassza vagy a békét próbálja megőrizni egy esetleges helyzetben. Egyszerre erős és kedves. Könnyen teremt kapcsolatot másokkal, általában közvetlen. Gyakran keres új feladatokat, foglalkoztatja az anyagi helyzet. Barátságos, szívesen dolgozik másokkal együtt. Kiemelkedő teljesítmény nyújt azokban a szakmákban, ahol segíthet vagy tanácsot adhat, elsősorban az egyeztetésben vagy humán vonalon. Szeret társaságba járni, szívesen belefeledkezik az érzékiségbe és a kényelembe. Egészségtelen minőségben makacs, védekező lehet, hajlamos arra, hogy megkösse magát és senkire ne hallgasson, ilyenkor meglehetősen nehéz, rossz a természete. Nem lehet előre tudni, mi fogja feldühíteni. Magatartására jellemző a nyers modor és a robbanékonyság, de aztán egyik pillanatról a másikra ismét békés és nyugodt lesz.

kilences enneagram 03

Kilences típus Egyes színezete:

Az Egyes színezettel rendelkező Kilences szerény, higgadt, fegyelmezett, elvhű. Képzelőereje élénk és kreatív. Különösen tehetséges a nem verbális kommunikációban, (képzőművészet, hangszeres zene, az állatokkal vagy a természettel végzett munka), és általában jól érzi magát nagy intézményekben. Barátságos, megnyugtató, mégis határozott, céltudatos. Meg van benne az ítélkezés nélküli meghallgatás képessége, és a másokon való segíteni akarás. Egészségtelen minőségben megszállott- mániákus és önelégült. Hajlamos arra, hogy lényegtelen tevékenységekkel vagy látszólagos munkával foglalja el magát. Olykor energikus, de csak személytelenül, és ez akadályozza meg őt abban, hogy kitartson hosszú távú céljai mellett. Kevésbé kalandvágyó, tartózkodó, haragját visszafogottan tartja, inkább tartósan felháborodott magatartást mutat. Fontosnak tartja a tisztességet, s gyakran felsőbbrendűnek tartja magát azoknál, akik más társadalmi osztályokban vagy más módon élnek. A kiegyensúlyozott Kilences típus képes kiállni magáért, miközben megőrzi a nyugalmát és nem ítélkezik. Környezete diplomatikusságát, bölcsességét és közösségformáló képességét értékeli leginkább.

kilences enneagram 04

Az írás tájékoztató jellegű, de nem teljes körű, csak a felszíni személyiség működést érinti. Kialakulásának megértése terápiát igényel, aminek lényege, hogy Éntudatunk miből ered, miért úgy gondolkodunk, érzünk, ahogy. A terápia alatt a minket ért élményeinkkel kapcsolatos gondolkodás, érzések megértése és feldolgozása történik.

Forrás: Don Richard Riso, Russ Hudson, Renee Baron, Elizabeth Wagele

A következő írásban a személyiségtípusok altípusaival fogunk foglalkozni. Ha tetszett, amit olvastál és úgy érzed hasznos volt, kérlek olvass továbbra is minket.

             Mészöly Kriszta

 Karakterológus

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Milyen színezetei lehetnek a Nyolcas személyiségtípusnak?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!