Te is az vagy, akit folyton kihasználnak? Akit mindig megtalálnak a barátok meg a rokonok és szívességeket kérnek? Akire a kollégák mindig rásózzák a plusz munkát? Vagy akit a párja házi cselédnek használ vagy lefeküdt veled egy pasi kétszer és ejtett? Megbírod még számolni, hogy az elmúlt években hányszor ejtettek át téged? Nem? Akkor ez a cikk neked szól! Tudd meg, hogyan vethetsz véget annak, hogy mások örökösen kihasználjanak!

 

 

kihasznaltak 01

 

Kép: Freepik.com

 

Az első és legfontosabb lépés talán az, hogy ezt a cikket olvasod. Ugyanis minden a szándékkal kezdődik. Ezek szerint már marhára eleged van a sok kihasználásból és készen állsz arra, hogy véget vess. Megelégelted a sok hálátlan embert, akik nem viszonozzák a segítségedet, a jószívűségedet, még akkor se, amikor a legnagyobb szarban tapicskolsz. Unod a pasikat, akiknek csak akkor vagy jó, ha azt teszed, amit akarnak, elvárnak. Nem akarsz többé ráébredni a szomorú tényre, hogy csak addig kellettél a barátnőnek, amíg volt pénzed, ismeretséged, amíg tetted, amit kért tőled. Soha többé nem akarod azt az üzenetet kapni a pasitól azután, hogy egyszer lefeküdtél vele, hogy „Bocs, ez csak erről szólt!”

 

Jól van, akkor kezdhetjük is! Ez most fájni fog, sőt, valószínűleg helyből le is tagadod, de azért használtak ki téged, mert te engedted. A többségnél szinte biztos, hogy így van. Jó párszor lehetünk másokkal önzetlenek, szép dolog. Ám mikor szinte csak az vagy és te semmit sem kapsz vissza, még akkor se, ha kéred (és nem készülsz Teréz Anya pályára) akkor igenis te engeded nekik, hogy megtegyék veled. Engeded, hogy ugráltassanak, veled végeztessék el piszkos melót, rád hárítsanak mindent. Engedsz a kéréseiknek, pénzt adsz nekik, időt, szívességet. Engeded, hogy megfektessenek, mert engedni akarod. Nem veszed észre az apróbb kis jeleket, amikből kiderülhet, hogy a pasi csak átver. Oké, vannak Oscar-díjas színészek, de ha ez sorozatban megesik veled, akkor nem a tehetségükre írható a számla. Úgyhogy igen, megengedted nekik, hogy ezt tegyék veled.

 

kihasznaltak 02

 

Hogy miért? Azt kérded „Ugyan miért tettem volna, mi előnyöm származott belőle?” Máris mondom! Az egyik legáltalánosabb dolog, amiért engedjük, hogy kihasználjanak minket az a szeretet. Ez egy üzlet. Te eleget teszel a kérésnek, ő cserébe szeret, megdicsér, a barátod vagy a partnered marad. Nem ingyen teszed, amit teszel, hiszen ugyanúgy elvársz cserébe valamit.

Vagy félelemből cselekszel. Félsz, hogy különben kirúgnak a melóhelyedről, elhagy a kedvesed, elfordul tőled a legjobb barátnő és így tovább. Félsz, hogy egyedül maradsz, szeretet nélkül. Vagy attól tartasz, hogy megszólnak téged, milyen szemét vagy, amiért nem segítesz és megint ugyanott tartunk… hogy magányosan végzed.

 

Azon kívül, hogy ezt felismered, mit kellene még tenned?

 

Igen, az első, hogy beismered, ha nem is az összes esetnél, de sokszor igenis azért használtak ki téged, mert hagytak. Remek. Most jön az, hogy innentől kezdve nem hagyod magad!

 

kihasznaltak 03

 

Hát szereted, tiszteled, becsülöd te magad annyira, hogy ne hagyd? Jó lesz, ha tartasz egy alapos önvizsgálatot mert a rendszeresen kihasználtak nem szeretik eléggé magukat, mivel másoktól teszik függővé a szeretetet, a boldogságot, az elismerést. Ha te eléggé szereted és becsülöd magad, felfogod tudni mérni az ilyen helyzeteket és nem lesz szükséged arra, hogy szentet játssz és mindenkinek mindent megtegyél. Ne érts félte, tégy szívességeket, de csak akkor, ha az neked nem okoz fizikai vagy lelki kellemetlenséget és az sem árt, ha legalább néha viszonozzák!

 

Bár ha téged tényleg minden áldott nap kihasználnak, akkor egy darabig inkább ne tegyél szívességet… tanuld meg, hogy lehet így is élni. Mondj nemet! Ez a legfőbb dolog, amit meg kell tanulnod, hogy ne reszkessen kezed-lábad, mikor nemet kell mondani. Amennyiben nem akarsz valamit megtenni, mondj rá bátran nemet. Na és mi lesz, ha megsértődik? Hát szent ég, az legyen a legnagyobb bajod! Hiszen milyen az ember, aki megsértődik egy „nem” miatt? Lehet, hogy ennek hatására fogod csak igazán értékelni a kapcsolataidat, ami legyen csak a következő lépés! Akik a környezetedben vannak, téged szeretnek, te vagy nekik a fontos vagy a „szolgáltatásaid”?

 

kihasznaltak 04

 

Hogyha a randi pasi az első alkalomnál szexet akar, de te még nem és elutasítod, majd másnak közli, ennyi volt, akkor tényleg annyira kár érte? Vagy azért a barátért, akinek kivételesen nem adsz kölcsönt, vagy nem mész vele gyertyatartónak pasizásnál? Olyan nagy baj, ha a kollégád berág, amiért a harmincadik alkalom után most az egyszer nem csinálod meg helyette az ő melóját? Mindezek után pedig milyen az a pár, amelyiknek azt mondod, azért nem volt időd főzni, kivasalni a cuccait mert hullafáradt vagy és tegye meg ő? Ezek csak banális példák, de ha akár egy ilyesmin is megtud sértődni, akkor az őt minősíti! Neked az a dolgod, hogy a sarkadra állj!

Viszont azon ne lepődj meg, hogyha elkezdesz hébe-hóba nemet mondani, a környezeted, akiket talán elkényeztettél, sokkot fognak kapni. A te sarad. De mint láthatod, helyrehozhatod. Biztos lesz olyan, aki le fog morzsolódni. Meglehet, hogy jobb is. Másoknak nehezükre esik majd megszokniuk, hogy ismered a nem szót és többé nem leszel a szolgájuk. Annyi baj legyen, ha képesek vele megbirkózni, rájuk akkor igazán számíthatsz a jövődben!

 

Ám legfőképpen magadra! Érted? Légy olyan jó magaddal, hogy nem hagyod többé, hogy kihasználjanak!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

„Arra sincs időm, hogy éljek!” – A legnagyobb kamu, ami a szádat elhagyhatja

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!