Nem áll jól a szőke. Van rajtad egy kis felesleg. Nem jól látod el a feladatodat. Nem vagy elég tehetséges. Mondatok, amiktől a többségünknek feláll a szőr a hátán és amiktől egyenesen depresszióba zuhanunk. Ugyanis a legtöbbünk egyáltalán nem bírja a kritikát és még kevésbé tudja azt, hogyan kellene fogadnia. HELYESEN! De mi most megmutatjuk, hogyan kell megfelelően kezelni, és akkor nem lesz fájdalom, de fejlődés és eredmény igen!

 

kritika 01

 

Kép: Pixabay.com

 

 

Kritika érhet bennünket a párkapcsolatunkban, házasságunkban, a baráti kapcsolatainkban, a munkahelyünkön, az utcán, egyszerűen mindenütt. Vagyis nem az a megoldás, hogy rettegve elkerüljük, de még csak nem is az, hogy sírva fakadunk és magunkba zuhanunk minden egyes alkalomnál. A megoldás az, hogy meg tanuljuk helyesen kezelni a kritikát!

 

Már akinek szüksége van rá, mert bármilyen hihetetlen, de vannak emberek, akik nem világ tragédiaként élik meg a kritikát. Képesek pozitívan fogadni és értékelni. Nem úgy tekintenek rá, mint sértésre, hanem egy olyan felhívásra, ami azt jelzi, hogy esetleg változtatnia kellene valamin. Ergo a javára tudja fordítani és tanulni belőle, mert szeretne még jobb lenni. És nem azért, mert ők egy másik bolygóról jöttek. Hanem mert optimista életmódszemléletre nevelték magukat. Ezt akár te is megteheted!

Viszont a nagy többség rosszul kezeli a bírálatot. Még akkor is, ha jó szándékkal mondják, mert természetesen nem kell mindjárt azt feltételezni, hogy más mindenáron meg akar bántani bennünket. Lehet, hogy csak a jó szándék vezéreli, segítene szeretne, de mégis személyes sértésként élik meg a szavait.

 

kritika 02

 

Miért? Mert az ego, az önbizalom egy törékeny dolog. Sokan küzdenek folyamatosan önbizalomhiánnyal és mikor kritika éri őket, szinte nyomban porrá válik az, amit addig gondosan felépítettek. Ugyanis mindenki szép, intelligens, tehetséges, ás az év dolgozója és sportolója akar lenni. Azt hiszik, hogy attól lesznek azok, ha csak pozitív kritikát kapnak és azért küzdenek minden áldott nap vért izzadva. Mert nem látják be, hogy pont negatív kritikára lenne szükségük ahhoz, hogy fejlődjenek! Lehet, hogy pocsék érzés, amikor megkapjuk, de nem sírni kezdünk rajta meg toporzékolni, akkor sokat tanulhatunk belőle és akár kevesebb meló árán is eljuthatunk arra a szintre, amire szeretnénk. Utána már erőfeszítések nélkül kapnánk a dicséretet. Érted már? Ne mindig a rövidebb, a szebb utat akard választani. Olykor érdemes bevállalni a nehezebb, fájdalmasabb, viszontagságosabb utat. Meg fogja érni!

 

Mi a titok? Hogyan kezeld jól a kritikát?

 

Előbb mindig várd le, amíg lenyugszol!

 

Hajlamosak vagyunk azonnal robbanni, amint kritika ért bennünket. Csakhogy olyakor meggondolatlanul kezdhetünk beszélni, cselekedni, mert meg akarjuk védeni magunkat és az önérzetünket. Ezekből szoktak hatalmas, „véres” viták keveredni. Ennek okán bármilyen banálisnak is tűnjön a tanács, az első és legfontosabb, amikor kritikát kapsz: előbb higgadj le. Felmegy benned a pumpa? Semmi baj, légy türelemmel magadhoz és várd meg, amit megnyugszol. Számolj el tízig. Nem hülyeség. Akár meg is próbálhatnál mosolyogni rajta, még akkor is, ha egy undok, gyilkos vigyor születik belőle, de elhiheted, a valóságban az is lenyugtat. Csak utána reagálj, amennyiben szükséges. Ha nem, akkor ezután kezdhetsz el gondolkodni az alábbiak szerint…

 

kritika 03

 

Nézd meg, mit tanulhatsz belőle!

 

Mikor legközelebb kritikát kapsz, ne arra koncentrálj, hogy „már megint” nem csinálsz valamit jól vagy hogy „gáz vagy”. Ne a negatívumot vedd magadra. Hanem mielőtt mindjárt padlót fognál, csillapodj le és gondolkodj el rajta. Vajon igaza van a bírálónak? Tényleg rosszul csinálsz valamit? Van igazság tartalma a kritikának? Ha úgy érzed nincs, akkor persze, rázd meg magad, és ne is foglalkozz vele. Hiszen benne van a pakliban, hogy irigy, féltékeny és tényleg csak megbántani akart, mert ilyen is van. Ellenben ha kicsit is úgy érzed, lehet benne valami, akkor vizsgáld meg a dolgot közelebbről, mit rontasz el és min lehetne változtatni. Illetve ha kiküszöbölnéd a hibát, mit érhetnél el vele! Egyszóval azt nézd, hogy mit tanulhatsz belőle!

 

Különböztesd meg a kritikusokat!

 

Azon is sok múlhat, hogy kitől kapod a kritikát! Olyantól, akiben megbízol és tudod, hogy sosem akarna megbántani? Akinek adsz a véleményére? Akkor természetesen mindenképpen érdemes lehet rá odafigyelni, hiszen jót akar neked és valóban segítő szándékkal kritizált meg. Ám ha egy olyantól kapod, akiről azt sejted, (de tényleg, nem csak ezt szeretnéd hinni!) hogy irigy rád és le akar húzni, akkor ne vedd fel a mondandóját, ugyanis az egy kamu kritika. Vond meg a válladat, hadd mondja, amit akar, és hagyd figyelmen kívül. Te úgyis tudod mi a jó neked!

 

kritika 04

 

Értsd meg: ez nem személyeskedés!

 

Oké, kivéve akar, ha valaki tényleg féltékenységből mond neked egy kritikát és érezhetően meg akar bántani. Bár annak sem feltétlenül veled van a baja, csak az elért sikeredre vagy a szépségedre. Vagyis többnyire elmondható az, hogy a kritika nem ellenünk, a személyünk ellen szól, hanem egy bizonyos tettünkre, vagy hiányosságunkra akar rávilágítani. Ezért sem szabad személyeskedésnek élni meg. Amikor a következő bírálatot kapod, ne arra gondolj, bántani akarnak. Hanem tanácsot akarnak adni neked. Márpedig egy jó tanács mindig jól jön!

 

Ismerd fel: kell a fejlődéshez!

 

Kétségkívül jobb szeretünk pozitív kritikát kapni. Szeretjük, ha bókolnak nekünk, megdicsérnek, hiszen ettől dagad az önbizalmunk. Szép dolog a pozitív megerősítés is, de ugyanolyan szükség van a negatív kritikára is. Mert nem vagyunk tökéletesek és mindig lehetünk valamiben jobbak. Ha állandóan csak pozitív kritikát kapunk, nem fogunk fejlődni, meg fogunk állni benne. Ám ha néha rávilágítanak az esetleges hibáinkra, még jobbak lehetünk a munkánkban, a sportban, a hobbinkban, a kapcsolatunk, bármi másban. Ezért célszerű a kritikára egyfajta intelemként, útmutatásra tekinteni.

 

Most, hogy tudod, miként kell helyesen kezelni a kritikát, alkalmazd is! Igen, kényelmes lenne a következő alkalomnál is ugyanúgy felrobbanni, összeveszni és bedepressziózni, csakhogy azzal nem lesz előrébb. Ezért ne légy lusta alkalmazni a megtanultakat, ugyanis csak nyerhetsz vele! Egy hatalmasat fordulhat veled a világ!

 

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Mi a sikeres konfliktus receptje?

 

Ez az 5 dolog a legdurvább időrabló tevékenységed!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!