Emlékezz arra, hogy szeress. Szeresd a családodat, a felebarátaidat, az embereket, mindegy, hogy milyenek! Mert az emberekben van a jövő, benned és benned, minden kedves olvasóban, aki éppen e sorokat olvassa! Ezért kell, hogy összetartsunk, mert a jövőnk alakulása a mi kezünkben van. Nem csak az a fontos, hogy te, mint egyén mit teszel a minden napokban, mert egységben kell gondolkodnunk. Március 15 erre kíván bennünket emlékeztetni, az összefogásra, az egymás iránti szeretetre, a kitartásra, arra, hogy akarjunk cselekedni és hogy sose felejtsük el: szabadok vagyunk.

 

 

marcius 15 forradalom 01

 

Kép: dailynewshungary.com

 

Nemhogy akkor, de most is küzd a magyar nemzet, újabb viszontagságokkal, nehézségekkel kell szembenéznie. Talán nem lesz mindig így. De ameddig igen, addig nagyon fontos, hogy összetartsunk. 1848 március 15 fontos nap a magyarok szívében. Ezen a napon ünnepeljük a szabadságunkat, az elért sikereinket, a fejlődést, a modernizációt és a nemzeti tudatunk felébredését. Mert téves a gondolat, hogy csak a kudarcainkra, a szomorú történelmi momentumokra kell emlékezni. Nem csak a rosszból, az elkövetett hibákból tanulhatunk. Észben kell tartani a jó dolgokat is, mert a sötét napokon eszünkbe fognak jutni és arra fogunk gondolni: van miért küzdeni. Nem csak az egész országnak, hanem neked, polgárnak is. Ugyanakkor azért is kell emlékeznünk, mert mi magyarok híresek vagyunk a borlátásunkról. Éppen ezért lenne ideje végre megtanulni optimistának lenni. Hiszen mindig van tovább. Volt is és eztán is lesz. Ezt jelképezi ez a nap is, hogy akármilyen szorult helyzetben voltunk eddig is, valamiképp mindig kikecmeregtünk belőle. Lehet, hogy a megnyirbálás óta kis ország lettünk, de hatalmas a szívünk, az élni akarásunk és eddig sem hagytuk, hogy elnyomjanak, leírjanak bennünket és eztán sem fogjuk. Ezért is légy büszke arra, hogy magyar vagy, mert igazi túlélő, bátor és hős nemzet tagja vagy!

 

marcius 15 forradalom debrecensun.hu

 

(debrecensun.hu)

 

Honnan indult el az egész? Onnan, hogy néhány nagy magyarban felébredt vágy, hogy jót akarnak nekünk! Gyerekeiknek, testvéreiknek, barátaiknak, kedvesüknek. Azt akarták, hogy szabadon éljünk, boldogságban, békességben, jólétben és hogy fejlődjünk. A szívüket, a lelküket, de sokuk még a testi épségüket is kitették azért, hogy ezt el is érjék! Mi ez, ha nem példamutatás, ha nem olyan tettek, amelyeket érdemes követnünk? Amikor az ország eseményeiről kell dönteni, és amikor a gyermekeid sorsáról, ki kell venned a részedet a döntésből és a tettekből. Ne csak azt várd, hogy jönnek újabb nagy magyarok, akik helyetted megoldják a problémákat. Légy te az a nagy magyar, aki megteszi! Még a legkisebbnek, legjelentéktelenebbnek látszó ember is képes fordítani a világ állásán. Pont ez volt a márciusi ifjak üzenete, hogy te is lehetsz ez az ember. Egyetlen szó, egy aláírás, egy támogató megmozdulás is elég lehet.

 

Kérdem én, a szebb jövő nem mindannyiunk érdeke? Nem éri meg érte küzdeni? Hogy neked és a szeretteidnek jobb legyen? De ehhez tenni kell! Ahelyett, hogy folyton egymással háborúznánk, bűnbakokat keresnének, akiket a balsorsunkért okolhatunk, inkább összekellene állnunk és együtt követni a céljainkat és megvalósítani őket. Tudom, hogy ez talán nehéz, mert mi emberek könnyen ítélkezünk. Megítéljük a másikat a külseje, a státusza alapján és azt mondjuk: vele nem közösködünk. Csakhogy pont ez a sok szólózás, a magánúton történő boldogulás nem hozza el a kívánt változásokat. Ha mindenkin csak magának dolgozik. Sokat kell még tanulnunk arról a fajta szeretetről, ami a régi embereket összefűzte, aminek köszönhetően félretették egymás iránti rossz érzéseiket, ítéletüket és megbecsülve egymást egységet alkottak. Talán egyszer mi is eljutunk ismét erre a szintre, hogy a közös cél majd összehoz bennünket!

 

marcius 15 forradalom 02

 

Ezért értsd meg elődeink üzentét: küzdj az álmaidért, a vágyaidért, fejlődj és tanuld meg szeretni embertársaidat, megbecsülni és tarts ki mellettük! Gondolj bele, a boldogságod, a sikered, a jövőd tőlük is függ. A párodtól, a barátaidtól, a gyerekeidtől, a munkatársaidtól, a sok-sok idegentől az országban. Mi mind összefüggünk egymással. Szükségünk van egymásra. A munkaadóra, akitől a fizetést kapjuk, arra a személyre, aki segít megvalósítani az elképzeléseinket. A szakmunkásokra, akik felújítják otthonodat, az autódat, a cipődet. És rád is ugyanilyen szükség van. A tehetségedre, az eszedre, a két kezedre.

 

De addig is, amíg képes leszel nyitni a világ felé… Te is elkezdheted a szebb jövő alapjainak letételét! Kezd azzal, hogy eltöprengsz azon, te mit tehetnél? Mivel járulhatnál ahhoz, hogy jobb jövőt teremts? Munkahelyet tudsz teremteni? Környezettudatosságra, szeretetre, valami más hasznos dologra tanítani másokat? Önkéntes alapon segítesz a rászorulóknak? Közösségeket vagy képes kiépíteni és mozgatni? Bármivel is tudsz hozzájárulni, ne becsüld le, hiszen minden apró kavics képes nagy hullámokat kelteni a víz felszínén!

 

marcius 15 forradalom medium

 

(medium.com)

 

De milyen jó lenne, ha ezek az eszmék, gondolatok, nemcsak ünnepnapokon jutnának eszünkbe, hanem az év minden napján is. Csakhogy túl könnyen hozzászokunk ahhoz, ami van, legyen az jó vagy rossz dolog. Így ahhoz, hogy szabadok vagyunk, amit mégsem értékelünk igazán, sőt, egyesek el is felejtik, hogy azok. Pedig képzeljük csak el mit érezhettek 1848 március 15-én, amikor a lelkes tízezres tömeg, akik szívében már a szabadság lángja lobogott, összegyűltek az egyetem előtt, ahol Petőfi elszavalta a Nemzeti Dalt és felolvasta a 12 pontot. Gondolj csak bele… ennyi ember egy közös célért, mekkora lehetett ott lélekben a tűz és hogy eluralkodhatott az eufória. Hogy harsoghatták azt, hogy „esküszünk, esküszünk, rabok tovább nem leszünk” refrént. Összeölelkezve, egymás kezét fogva hajszolta őket a vágy a szebb jövő reményben. Főleg mikor a tömeg a Landerer-Hackenast nyomdához ment, ahol kinyomtatták a Nemzeti Dalt és a 12 pontot. Papírsuhogás, örömkönnyek, vigasság, énekszó töltötte be az utcákat. Aztán amikor elfogadtatták a 12 pontot, a sajtószabadságot, és kiengedték Táncsis Mihályt is, akit a jobbágyság felszámolásának hirdetéséért vetettek börtönbe. A szabadon engedett Táncsicst, akire a tömeg felnézett és hős volt a szemükben, a tömeg a vállán vitte Pestre. Az emberek megrészegültek az eseményektől, mert leverték bilincseiket és végre úgy érezték levegőhöz jutnak, annyi év fullasztó elnyomás után.

 

Kész. Győzött a forradalom és tavaszra megszületett az első felelős magyar kormány is. Ezúttal mindent megkapott a magyar nép, amire vágyott. Nem volt könnyű, sok nehézség, harc, küzdelem árán érték csak el. De ezek az események jelképezik egy bátor és hihetetlenül ellenálló, elszánt nép győzelmét. A jó magyar arról ismerszik meg, ha igazén akar valamit, azt el is éri. Érted már? Kezded kapizsgálni az események tanulságát? Soha ne add fel és soha ne felejtsd el, hogy szabad vagy és a döntés, a hatalom a te kezedben van! És azt se, hogy kik az igazi szövetségeseid! Az országod tagjai, azok az emberek, akik most is körbevesznek.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Mit tanulhatunk a szabadságharc hőseitől?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!