Bár minden ember teljes személyiségében több személyiség típus vonásai keveredhetnek, egy konkrét mintázat vagy stílus adja azt az “ alapvonalat” azaz a karaktert, amelyhez újra és újra visszatérünk. Alaptípusunk egész életünkben ugyanaz marad. A személyiség típusok leírása egyetemes, egyformán érvényes férfiakra és nőkre. Ugyanazok az attitűdök, személyiség vonások, tendenciák némi eltérő módon nyilvánulnak meg egy férfiban és egy nőben, de a típus alapvető tulajdonságai azonosak maradnak. Bármelyik személyiségtípusba tartozzunk is, mindegyiknek megvan a maga jellegzetes jó és rossz tulajdonsága, erőssége és gyengéje.

 

karakterologus 01

 

Kép: Pixabay.com

 

A különböző fejlettségi fokon álló személyek, különböző minőségű megnyilvánulásokat produkálnak. Egyik személyiségtípus sem jobb vagy több- kevesebb, rosszabb a másiknál.

És miért jó tudni azt, melyik típusba tartozunk? Mert az ismereteknek köszönhetően sokkal jobban meg fogjuk ismerni elsősorban önmagunkat és másodsorban a körülöttünk élőket. Lehetőségünk van arra, hogy megértsük partnerünk, gyermekünk, szüleink hozzánk való viszonyulásait, vagy önmagunk viszonyulásait másokhoz, és kialakítsunk egy elfogadóbb magatartást.

 

karakterologus 02

 

Kép: Pixabay.com

 

Abban is segítségünkre lehet a személyiségtípusok ismerete, hogy hamarabb felismerjük azon magatartás formákat, amiből köszönjük szépen nem, kérünk, pl: egy párkapcsolatban.

 

Lássuk milyen karaktereket ismerünk!

 

Az enneagram, aminek a jelentése: kilencoldalú személy, az ember személyiségéről szóló tanok rendszerét foglalja magában és csoportosítja a személyiségtípusokat.

1-es típus Tanító, racionális, higgadt

2-es típus Segítő, szerető, gondviselő

3-as típus Sikerorientált, alkalmazkodó, elszánt

4-es típus Individualista, romantikus, különleges

5-ös típus Elmélyült, gondolkodó, titkolózó

6-os típus Oltalmazó, lojális, elkötelezett

7-es típus Tevékeny, sokoldalú, spontán

8-as típus Erőteljes, uralkodó, magabiztos

9-es típus Optimista, békítő, megnyugtató

 

karakterologus 03

 

Kép: Pixabay.com

Honnan tudod meg karaktered számát vagy párodét?

 

Vegyük a legegyszerűbbet a születésnapod számát és máris tudod, melyik személyiségjegyet viszed erőteljesen.

Ha van 1-es számod nem árt figyelned arra, hogy sokszor bántóan kritizálsz. Egyébként sok élethelyzeten átsegít a dolgokhoz való racionális hozzáállásod.

 

Ha van 2-es számod érzékenységed sok esetben megnehezíti kapcsolataid alakulását. Jó tulajdonságod, hogy nagyon segítőkész vagy másokkal.

 

Ha van 3-as számod időnként jó ha észleled milyen magas elvárásokat támasztasz, miközben ki sem fejezed másoknak az igényed. Jó tulajdonságod, hogy nem a problémán rágódsz, hanem azonnal a megoldást keresed.

 

Ha van 4-es számod ne halogass sokáig, mert az sokba kerülhet neked. Preciz, pontos, megbízható személy vagy.

 

Ha van 5-ös számod mi lenne, ha néha gondolkodás helyett cselekednél? Nagyon jó megfigyelő vagy, ami mellett elköteleződsz, annak szakértője lehetsz.

 

Ha van 6-os számod akkor fejezd be a dillemázást és a folytonos aggódást a jövő miatt.

Művészi és a szépérzék hajlamod sok mindenben megnyilvánul, tehetséges vagy.

 

Ha van 7-es számod olyan terveket szövögess, amiket meg is lehet valósítani. Szeretsz tevékeny lenni és lenyűgöző, keresed a változatosságot.

 

Ha van 8-as számod mi lenne, ha nem vennél mindent személyes támadásnak? Erős, domináns a szemêlyiséged, saját szabályok szerint éled az életed.

 

Ha van 9-es számod nem az álmaiddal van baj, hanem azzal, hogy a felesleges dolgokkal való foglalkozás miatt pont az álmaid megvalósítására nem jut időd. Jó tulajdonságod, hogy másokat meghallgatsz, segíted őket, szeretnek a közeledben lenni az emberek.

 

karakterologus 04

 

Kép: Pixabay.com

Ha két számból áll születésnapod, kérlek olvasd el mind a két szám jelentését, majd a két szám összegét is.

A következő cikkem jövőhéten jelenik meg, melyben az alapkaraktert fogom boncolni, és azt, mire érdemes figyelni magatartásban, hozzáállásban. Ha tetszett, amit most olvastál, kérlek kövess a továbbiakban is.

Mészöly Kriszta

Karakterológus

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Egy rajz és pár sor, máris mindent tud rólam – interjú Gergely Krisztina grafológus szakértővel

 

Milyen személyiségjegyek illenek rád a vércsoportod alapján?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!