A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felmérése alapján gyerekeink még mindig nem fogyasztanak annyi tejterméket, amennyit szervezetük fejlődése érdekében mindenképpen szükséges lenne. Ez pedig a későbbiekben különböző rendellenességek és betegségek kialakulásához is vezethet. Figyeljünk oda erre!

 

Kép: pixabay.com

 

A felmérést a 10-12 éves korosztály körében végezték, ahol kiderült, hogy csupán csak 42%-uk fogyaszt hetente néhányszor tejterméket, 16%-uk hetente csak egyszer, még 28%-uk ennél is ritkábban. Az azonban mindenképpen megnyugtató, hogy 10 gyerekből már 4 tökéletesen tisztában van azzal, hogy naponta legalább fél liter tejet kellene elfogyasztaniuk, hiszen ez fontos csontjaik erősítése érdekében a kalcium bevitel miatt.

 

Ha már gyermekeink tisztában vannak ezzel a ténnyel, akkor nagyon fontos lenne odafigyelni erre, hiszen gyerekkorunkban nekünk is az orrunkra volt kötve, hogy a tejet fontos meginni. Minden reggelinél ott is volt a tej, a kakaó vagy valamilyen tejtermék, amit előszeretettel fogyasztottunk is. Bár akkor még a tej valóban tehénből volt és két nap alatt megsavanyodott, ha nem ittuk meg. Viszont mivel hamar megaludt, jó kis keverttúrót (a szegények házi kőrözöttje) készíthettünk belőle és nagyon tápláló, valamint egészséges étek volt. A mai tejektől ezt már hiába várjuk, hiszen jó eséllyel több benne a tartósító, mint a tehén(tej). Ettől függetlenül még tartalmaz valóban olyan élőflórákat és egészséges anyagokat, amik elengedhetetlenek a gyermekeink egészséges fejlődésének. A káros anyagokat meg egyéb egészséges étrendekkel és a megfelelő testmozgással le tudjuk győzni.

 

Kép: pixabay.com

 

Ehhez viszont példát is kell mutatni a gyereknek és nekünk is azt az életet kell élni. Mégis hogyan várhatjuk el trónörökösünktől egy olyan dolgot, amit életében nem látott vagy nem is tapasztalt? Figyeljünk oda erre is, nekünk is ugyanúgy szükségünk van ezekre a dolgokra, mint a gyerekeknek.

 

Ráadásul a gyerekek nagyon fogékonyak az egészséges életmódra, így ha még fiatalon megmutatjuk nekik, hogy mi is az egyáltalán, akkor sokkal nagyobb az esélyünk arra, hogy felnőttként is tartani fogják azt a pozitív életvitelt, amit otthonról hoztak magukkal. Ide tartozik a napi ötszöri kiegyensúlyozott étkezés, ami még az oviban napjainkban is divat. Nem véletlenül, hiszen a szervezet pontosan úgy lett megtervezve, hogy bizonyos időközönként táplálni szükséges. Ez nem azt jelenti, hogy naponta ötször csülök péknéből kell jól lakni, de a kiadós reggeli után a tízórai simán lehet egy alma, amit a szervezet meghálál.  Az ebéd utáni uzsonnánál ugyanez a helyzet, ezért ha gyermekünknek tényleg jót akarunk, akkor mindenképpen adjuk meg neki ezt is, valamint tanuljunk tőlük ebből a példából és mi is szokjunk rá a napi ötszöri étkezésre! Mert ez így lenne a normális és az egészséges.

 

Ezáltal növekszik a szellemi és a fizikai teljesítmény is, megelőzhető a figyelem és a koncentráció csökkenés, valamint erőteljesen mérsékelhető az elhízásnak a veszélye is.

 

Ha az említett dolgainkat beépítjük gyermekeink rutinjába és ezt tőlünk látva tanulja meg a lurkó, akkor a tudatos táplálkozás teljes mértékben alap dologgá válik az ő életében is. Figyeljünk oda rá tudatosan, hogy a gyermek megfelelő mennyiségű tejterméket fogyasszon és mutassunk neki példát azáltal, hogy ez számunkra is fontos! Az eredmény egy boldog, sikeres és hosszan tartó kiegyensúlyozott élet lesz. 

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! 

 

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!