A rohanós hétköznapokban valószínűleg Neked sincs időd és kedved munka után még nekiállni sütni-főzni. Nap közben eszel valami hideget, vagy valami elfogadható áru menüre vagy befizetve, ami nem is igazán finom és többségét tekintve nem valami egészséges.

fozes2

Forrás: mamaclub.com

Magunkra főzni költséghatékonyabb, és ilyen esetben az ételek nyilván az egyéni ízlésünkhöz igazodnak. Fejtörést okoz azonban az, hogy mi az, ami gyorsan elkészül, egészséges és finom is. Vagy mégsem? Gondoljuk csak végig. Az ételpiramis, amit követnünk kéne, arra sarkall mindenkit, hogy rostban, fehérjében gazdag élelmiszereket fogyasszon elsődlegesen, amit kevés, vagy legalábbis összetett szénhidráttal, illetve még csekélyebb mennyiségű zsírral egészítsen ki. Ha ezt vesszük alapul, akkor húsfélék terén hanyagolnunk kell a sertést, hiszen legalább kétszer annyi kalória és zsír lelhető fel benne, mint a csirke-, a kacsa- vagy a marhahúsban. Idő hiányában a másik fő kritérium, hogy hamar elkészüljön, így a marha- és kacshús kilőve. Maradt az egyik leghamarabb megsüthető, párolható vagy grillezhető hús, azaz a csirkemell. Külön mellette szól, hogy csak nagyon kevés mennyiségű zsír és kalória van benne, így egészséges és nem is hizlaló élelmiszer.

A hétvégi bevásárlás során tehát ne felejts el beruházni csirkemellre. Amikor azonban hazaérsz, ne fagyaszd le! Rengetegféle fogás alapanyaga lehet, így bizonyosan számos olyan csirkemellből készült étel van, amit Te is szívesen megeszel. A héten egyszer simán belefér, ha szimplán kisütöd. Ehhez nem kell mást tenned, mint szeletekre vágni, egy pici olívaolajjal megkenni, tetszőlegesen befűszerezni, majd megsózni, és így eltenni a hűtőbe. Ilyen formában semmi baja nem lesz pár napig, azonban mivel előkészítetted (kb. 5 perc alatt), munka után hazaérve csak be kell tolni a sütőbe, esetleg sütőzacskóba vagy sütőpapírra téve, és 20 perc alatt el is készül. Az pedig, hogy néhány napig ebben a fűszeres olívaolajban áll, csak még intenzívebb ízt ad majd neki. A sütőzacskóba rögtön teheted a köretet is: zöldségeket. Ezzel a módszerrel a saját levükben fognak átpárolódni, és igazából plusz zsiradék hozzáadása sem szükséges, és nem kell két-három edényt bekoszolnod.

 

fozes1

 Forrás: pixabay.com

Minden héten egyszer tehát sült csirkemell körettel (lehetőleg párolt zöldséggel vagy friss salátával tálalva) belefér a menüsorba. Emellett ebből a húsféléből ragukat is készíthetsz: a tejszín kiválóan passzol hozzá, melyet fűszerezhetsz snidlinggel, oregánóval vagy éppen kakkukkfűvel. Ezekhez szintén fogyaszthatsz párolt zöldségeket, vagy pikánsabbá teheted az öntetet ananásszal, és akkor nem is feltétlenül kell pluszba mást készítened mellé. A csirkemellhez még jól illik a barack, a körte, a mangó, a narancs, szóval tényleg rengetegféle étel készíthető belőle, amelyekkel színessé teheted a hétre eltervezett menüsort. Ha hétvégén rászánod azt az 5-10 percet, amíg felkockázod, felcsíkozod vagy szeletekre vágod, és befűszerezed a húst, akkor hétköznap már csak minimális előkészületet igényelnek majd a fogások. A sütési idő pedig 20-30 perc.

Salátákat is előre elkészíthetsz, hiszen megfelelő öntettel kiegészítve szintén pár napig elállnak a hűtőszekrényben. Egy C-vitaminban gazdag egyszerű káposztasaláta, egy oregánós, extra szűz olívaolajjal meglocsolt paradicsomsaláta még finomabb is, ha hagyjuk, hogy összeérjenek benne az ízek. Persze a salátát simán össze lehet dobni abban a 20 percben, amíg a hús sül. Köretként készíthetünk főzelékeket is persze, melyek a választott zöldségtől függően több-kevesebb időt vehetnek igénybe.

Az, hogy egy étel egészséges-e a főzési technika mellett javarészt az alapanyagokon múlik. Ezt igazából könnyedén kipipálhatod, a sütés-főzésre szánt időt pedig szétszedheted a fent említett módszerekkel. Alkalmazásával nem kell fáradtan hazaérve még húst kivenned a fagyasztóból, kiolvasztani, aztán előkészíteni, majd megfőzni vagy megsütni belőle a kitervelt fogást. Csak kiveszed az  előkészített alapanyagokat a hűtőből, összeteszed, megsütöd, és le is van tudva. 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!