Hamarosan itt a nyár és a strand-szezon. Ha szeretsz nyáron fürdőbe vagy esetleg a tengerpartra lejárni, bizonyára minden évben új fürdőruhát szerzel be magadnak.

bikini11

Forrás: https://pixabay.com/

 

Sajnos a mai gyártmányok már nem bírnak ki túl sokat, ami persze a vegyszeres vizeknek is köszönhető. Elkopnak, kinyúlnak és a varrásuk is könnyen szakad. Bizonyos esetekben még menthetők, de mivel a divathoz is alkalmazkodni kell, így gyakran kézenfekvőbb új darabra beruházni.

A fürdőruhák őse

Az első fürdőruhák hozzávetőlegesen 300 évvel ezelőttről származnak, ugyanis abban az időszakban kezdett közkedveltté válni a nyilvános fürdőzés. Ekkor még kevésbé a megjelenésük volt a lényeg, hiszen arra voltak hivatottak, hogy védjenek a napfény ellen, no meg takarjanak mindent. Ezek a darabok még valóban ruhák voltak, aljukba súlyt is varrtak, nehogy véletlen fellibbenjenek. Fokozatosan az úszás is népszerűsödni kezdett azonban, ezért ehhez a sporthoz már egy olyan öltözékre volt szükség, amelyben egyszerűbb mozogni a vízben. Ennek eredményeképpen jött létre egy olyan egyrészes dressz, amely térdig ért. Ezt követően, ahogy fokozatosan enyhültek a kedélyek, egyre kevesebbet és kevesebbet takart a fürdőruha.

A bikini

Ennek a folyamatnak köszönhetően jöhetett létre az első bikini, amit Louis Reard tervezett meg. Természetesen hatalmas port kavart, még 10 év kellett hozzá, hogy elfogadott viselet legyen belőle. Ehhez nagyban hozzájárult a francia szexepil, Brigitte Anne-Marie Bardot, aki amúgy is szerette sokkolni a népet. A ‘60-as években aztán megjelent a monokini, egy évtizeddel később pedig a tanga is. 

 

bikini12

Forrás: www.eva.cas.sk

Napjainkban

A ‘90-es évektől kezdve a fürdőruha igazából nem sokat változott, apróbb alakítások figyelhetők meg, hogy minél inkább alkalmazkodjon az aktuális trendhez. Ilyen például a push-up hatású fürdőruha felső, mely jól tudjuk, a valóságnál sokkal teltebbnek és formásabbnak mutatja a melleket. Nagy változások igazán már nem láthatók, hiszen az évtizedekről évtizedekre egyre kevesebbet takaró fürdőruhák manapság már nem tudnak hova összemenni. Persze a “leleményes hölgyek” megoldják a problémát, és egy-két számmal kisebb méretet vesznek fel. Szögezzük le: ez nem divat, hanem sokkal inkább nevetséges kategóriába sorolható.

Színek, minták

Egyedül a színekben és mintákban figyelhető meg változás. Ahogy sok területen, itt is divatosak a retro darabok, ezért a fürdőruha választékban szinte minden évben találunk pöttyös vagy éppen csíkos mintájúakat, kontrasztos szín kombinációkkal kiegészülve. Szerencsére már azzal sincs baj, hogy az alkatodnak megfelelő darabot válassz, hiszen eszméletlen a kínálat. Többek között a vállad szélességétől függően be tudsz ruházni nyakba akasztós, pántnélküli, vékony és vastag pántos felsőrészre. Egyrészesek között is akad sok olyan fürdőruha, ami menő és dögös egyszerre, de hiába takar többet, inkább csak a vékonyabb alkatú lányokon áll jól. Körülbelül olyan, mint a cicagatya esete is, hiszen szorosan követi a test vonalait, és kicsit kötözött sonka effektust tud eredményezni.

 

Nem tűnik túl higiénikusnak (hiába fehérneműben teszed), de fürdőruhát mindenképpen próbálni kell, hiszen annyiféle szabású van már, hogy nagyon egyszerű melléfogni a vásárlásnál. Stílusukat tekintve pedig határ a csillagos ég: az egyszerűbb daraboktól, a retrós vonalon át, az igazán csajos fürdőruhákig bármit találhatsz a felhozatalban.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!