Mahátma Gandhi igazi legenda: India politikai és spirituális vezetője, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakja volt. A nyugati világban számos filozofikus gondolata miatt tisztelik, Gandhi születésnapja (október 2.) az erőszakmentesség világnapja. Néhány gondolat, ami erőt adhat a legnehezebb időkben is.

Kép: pixabay.com

Ne félj változni.

„Légy te magad a változás, amit látni szeretnél a világban” – mondta Gandhi, aki tökéletesen tisztában volt azzal a spirituális alapigazsággal, hogy ha mi változunk, a környezetünk hozzánk való viszonya is átalakul, ami számos esetben önmagában véve elég a pozitív végkifejlethez. Ha máshoz nem, ahhoz viszont mindenképpen, hogy úgy érezzük: nem függ másoktól boldogságunk, nyugodtan élhetünk a „leszarom” tabletta bűvöletében is. Akik pedig érettek arra, hogy tisztább, rendezettebb, egyenlőbb viszonyokra törekvő, fenntarthatóbb világban éljenek, egy idő után úgyis csatlakoznak hozzánk.

Te döntesz.

„Senki sem sebezhet meg az engedélyem nélkül” – így a mester. Nos, természetesen ahhoz, hogy más mit gondol rólunk, semmi közünk nincs: azok az ő tévhitei és előítéletei, elsősorban róla szólnak. Az azonban, hogy mi hogyan reagálunk ezekre a bántásokra, már a mi dolgunk. Érdemes tudatosan felkészülni arra, hogy ne adjuk más kezébe a kontrollt: senkinek sincs joga ahhoz, hogy miatta érezzük pocsékul magunkat.

A megbocsájtás bennünket erősít.

„A gyengék képtelenek megbocsátani. A megbocsátás az erősek erénye” – fogalmazta mg a lényeget India politikai és spirituális vezetője, aki küzdelmes élete során megtanulta, hogy a megbocsátás soha nem elsősorban a másik emberről, hanem mindig magunkról szól. Mi leszünk könnyebbek, kiegyensúlyozottabbak és vidámábbak, ha képesek vagyunk megbocsátani és elengedni a bennünket mérgező és korlátozó terheket.

 

Kép: pixabay.com

 

Lásd meg a jót az emberekben, és segítsd őket.

„Csak az emberek jó tulajdonságait szoktam figyelni. Én sem vagyok tökéletes, miért keresném hát szándékosan a rosszat másokban? Voltak idők, amikor a vezetői erény a nyers izomerő volt, most azonban inkább az, mennyire jövünk ki jól a többi emberrel” – vallotta élete végéig. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy olyanokkal is szövetséget kell kötnünk, akiknek értékrendje gyökeresen eltér a miénkétől, az viszont tény, hogy az álláspontok közelítésére nagy szükség van mind a magán-, mind pedig a közéletben.

Légy önmagad. Mindig hiteles.

„Az igazi boldogság az, amikor az, amit mondunk, illetve az, amit teszünk, egymást kiegészíti, nem ellentmondást okoz. Legyen mindig cél a tökéletes harmónia szavaid és tetteid között” -tanácsolta.Pontosan tudta, hogy azok, akik hazug eszmékkel táplálják közönségüket az üzleti és a politikai életben, aligha lehetnek hosszútávon igazán boldogok, hiszen a nap végén – legkésőbb pedig életük alkonyán – kénytelenek a tükörbe nézni, ahol nem az igazi önmaguk tekint majd vissza rájuk.

 

Kép: pixabay.com

 

Tarts ki, soha ne add fel!

„Először ügyet sem vetnek rád, aztán kinevetnek, majd harcolni kezdenek ellened, és aztán győzöl” – frappáns gondolt, igaz? Épp ezért ha hiszünk abban, amit csinálunk, soha nem szabad feladni.Gandhi épp azért érthetett el elképesztő sikereket, mert hitt abban, ait tesz, és akkor sem adta fel, amikor ezzel senki más nem volt így. A kudarc oka a legtöbbször épp az, hogy feladjuk az első akadálynál és visszautasításnál, ahelyett, hogy kitartanánk szándékunk mellett, és további tettekkel erősítenénk azt.

Fejleszd, építsd magad folyamatosan.

„Az állandó fejlődés az élet alapvető törvénye, így aztán az, aki mereven ragaszkodik dogmatikus elképzeléseihez, önmaga paródiájává válik” – és valóban, muszáj nyitottnak lenni arra, hogy a világ változik, és ami ma igaznak tűnt, holnap már nem biztos, hogy az, hiszen a mi megértéseink is változtak, mi is sokat tanultunk, fejlődtünk, ami más világlátást eredményez. Nem tudunk két lábbal ugyanabba a folyóba lépni, ezért ne rekedjünk meg a gátnál: tegyünk azért, hogy folyamatosan többek legyünk m, mint tegnap voltunk!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!