A hüvelyesek minden szempontból tökéletes alapanyagai egy pozitív étrendnek: változatosak, és mind az egészségünknek, mind a bolygónak jót teszünk vele, ha minél többet fogyasztunk belőlük. A hüvelyes zöldségek tele vannak ásványi anyagokkal, és szíverősítő vitaminokat is tartalmaznak. Nézzük, mi az öt legfőbb érv amellett, hogy minél nagyobb szerepet szánjunk nekik az étrendünkben!

 

életmód_WMNO.jpeg

1. A hüvelyesek fogyasztása egészséges

Vas, B-vitaminok, réz, magnézium, cink, foszfor, valamint szénhidrátok, rostok és fehérjék – a hüvelyesek tele vannak tápanyagokkal és ásványi anyagokkal. Számos tanulmány bizonyította már az egészségre gyakorolt jótékony hatásukat: csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát.

2. A hüvelyesek izgalmas alternatívái lehetnek az állati fehérjéknek

A hüvelyesek fehérjetartalma 5-10% között mozog, ami kiváló fehérjeforrássá teszi őket, méghozzá telített zsírok hozzáadása nélkül. Ezért tökéletesek a vegetáriánusok és a húsfogyasztásukat csökkenteni kívánók számára. Zöldborsó, zöldbab, fehérbab, vörösbab, csicseriborsó, sárgaborsó, lencse – hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Lehetetlen lenne felsorolni, mennyi változatos és ízletes étel készíthető belőlük a levestől kezdve a főzeléken át a köretig.

3. A hüvelyesek szuper laktatóak

A hüvelyesek nemcsak fehérjében gazdagok, hanem rostban is. Rosttartalmuk megkönnyíti az emésztést, növeli a jóllakottság érzését, és segít elkerülni az étkezések közötti sóvárgást. Ráadásul alacsony a glikémiás indexük, ami azt jelenti, hogy a szervezet lassan emészti meg őket, így elkerülhető, hogy a vércukor az egekbe szökjön. Ennek eredményeképpen kisebb az éhségérzet, és az ember egész nap energikusnak érzi magát.

4. A hüvelyesek környezetbarátok

A hüvelyesek természetes módon trágyázzák a talajt azzal, hogy nitrogént kötnek meg a levegőből, és azt visszajuttatják a talajba. Nemcsak a növénytermesztéshez szükséges műtrágya mennyiségét csökkentik ezzel, hanem a fosszilis energiafogyasztást valamint az intenzív trágyázáshoz kapcsolódó vegyi szennyeződések gyakoriságát is. Ezenkívül viszonylag kicsi a vízigényük, így gazdaságosan termeszthetőek.

5. A hüvelyesek változatosak

Nem kevesebb, mint 18 000 hüvelyes faj létezik a világon. Bár nem mindegyik ehető ezek közül, a hüvelyesekből elkészíthető ételek variációinak száma így is végtelen. Vásárolhatunk belőlük szárítottat vagy konzervet. A szárított hüvelyesek kevesebb sót tartalmaznak, mint a konzervek, főzés előtt azonban több órán át kell áztatni őket. Ha pedig valaki nem szeretne az elkészítésükkel vesződni, az Interfood gazdag kínálatában minden nap számos hüvelyes zöldségből készült ételt talál!

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!