A csiperkegomba rostban és fehérjében gazdag élelmiszer, alacsony kalóriatartalommal. Mindemellett laktató, valamint sokféle vitamint (D-, E-, B- és K-vitamint) és ásványi anyagokat tartalmaz (kálium, kalcium, foszfor és vas), ezért egészségünkre nézve is rengeteg pozitívumot tartogat.
Forrás: http://hospitalityest.com.au/
Hozzávalók:
- 500 g csiperkegomba
- 1 szál póréhagyma
- 200 ml főzőtejszín
- só, bors ízlés szerint
- fűszerpaprika
- oregánó
- extra szűz olívaolaj
A hagymát és a gombákat tisztítsuk meg, majd szeleteljük fel nagyjából egyforma vastagságúra. Amennyiben kerámia bevonatos edényben készítjük a paprikást, csak kevés zsiradékra lesz szükségünk. Az ilyen lábasokban ugyanis nem fog leégni, leragadni az étel.
Körülbelül tehát egy evőkanál olívaolajon pirítsuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá az előkészített csiperkegombát. Kevergessük óvatosan néhány percig, majd szitáljunk rá egy-két teáskanál pirospaprikát. Amikor már nincs rajta nedvesség, öntsünk hozzá egy nagyon kevés vizet.
Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy teáskanál oregánót. Amennyiben a gomba átpuhult keverjük hozzá a tejszínt. Lassú tűzön hagyjuk, hogy összesűrűsödjön, majd tálalhatjuk is. Ízlés szerint kiegészíthetjük csirkemell kockákkal, esetleg sárgarépával.
Forrás: delfi.it
Leginkább tészta passzol ehhez a mennyei fogáshoz, de mint tudjuk a hagyományos fajtája nem túl egészséges finomliszt tartalmából kifolyólag. Ezért, ha tehetjük, teljes kiőrlésű lisztből készült tésztafélével fogyasszuk, mely egészségesebb, vércukorszintünket is egyenletes szinten tartja, hosszú időre száműzi az éhségérzetet.