A kókuszgolyó hagyományosan elkészítve valójában egy eléggé hizlaló, egészségtelen süti, amiből nem mellesleg mindenki rengeteg meg tud enni. Szerencsére a fő és egyben legegészségtelenebb alapanyagot, a darált kekszet, helyettesítjük sok minden mással. Ez esetben mi most zabpehelyre és darált dióra cseréljük le, ízre viszont még jobb lesz, mint az eredeti!

 

kokuszgolyoForrás: http://www.organicauthority.com/

Hozzávalók:

  • 50 dkg zabpehely
  • 10 dkg darált dió
  • 4-5 evőkanál folyékony sztívia (ízlés szerint több, kevesebb)
  • 15 dkg vaj
  • 3 evőkanál diabetikus baracklekvár
  • 1-2 dl zsírszegény tej (helyettesíthető akár rizstejjel is)
  • kókuszreszelék

 

A zabpelyhet, a készítést megelőző este áztassuk a tejbe, hogy éjszaka átpuhuljon, és könnyen formázhatóvá váljon. Ajánlatos lehet kávédaráló vagy valamilyen készülék segítségével finomabbra is őrölni a zabpelyhet, de ez elhagyható.
Miután elegendő ideig ázott a zabpehely, gyúrjunk tésztát az összes hozzávalóból. Amennyiben túl száraz lenne az egyveleg, nem állna össze rendesen, akkor adjunk még hozzá tejet. Végül formázzunk belőle golyókat és hempergessük őket kókuszreszelékbe.
Összességében hamar elkészíthető, nem túl macerás sütemény, amelyet ennek ellenére mindenki előszeretettel csipeget. Ha sok vendégre számítunk az ünnepek alatt, érdemesebb nagyobb mennyiséget készíteni belőle, hiszen pillanatok alatt el tud fogyni. Kókusz helyett akár további magvakat, aszalt gyümölcsöket is keverhetünk a tésztába a dió mellé.

 

kokuszgolyo02Forrás: https://pbs.twimg.com/

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!