Mindig ott a dilemma, hogy a megpályázott álom állás betöltéséhez mi szükséges, hogy biztosan te legyél a befutó. Nincs szükség aggodalmak gyártására, csak legyél természetes!

interview 01

Forrás: https://pexels.com/

 

Ha már behívtak interjúra, akkor már biztosan nyugtázhatod, hogy a siker fele a tied. Ezek szerint az önéletrajzod gusztusosan és igényesen néz ki, valamint képzettségednek megfelelően szeretnének veled személyesen is beszélni pár szót. Semmi esetre se stresszelj, az megöli a kommunikációt! Légy végtelenül nyugodt és természetes! Ez a kiinduló pont, hogy tied legyen a megpályázott pozíció. 

Legyél pontos!

A tömegközlekedés mindannyiunk számára tartogat meglepetéseket és az útvonaltervező is hajlamos arra, hogy folyamatosan megvicceljen minket. Ezért inkább indulj el fél órával előbb, mert ha késel az interjúról, az a legnagyobb ciki, ami létezhet egy állásinterjún. Vedd számításba a közlekedés és az időjárás sajátosságait is és annak megfelelően érkezz időben! Inkább legyél ott előbb és még te várj, minthogy rád kelljen! A késés nagyban rontja az esélyeidet, ha még egyáltalán fogadnak.

Öltözz fel megfelelően!

Megjelenésed a betölteni kívánt munkakörnek megfelelő legyen! Ennek értelmében ha mondjuk HR-nek vagy irodai asszisztensnek jelentkezel, akkor feltétlenül legyél dekoratív! Természetesen egy lazább munkahelyen ez nem elvárás, de biztos, ami biztos. Ezzel tiszteletet és magabiztosságot sugárzol magadból, amit a dekoratív megjelenéseddel ellenállhatatlan benyomást tud kelteni. Azért ügyelj a részletekre is és ne legyél túl kihívó, csak annyit mutass magadból, amennyi diszkréten megengedett! A melleket ne rakd ki, mert a végén flört lesz belőle, ha férfivel ülsz szemben, és az mindig kényelmetlen szituációkhoz vezet. Ha pedig hölgy a kérdező, akkor alapból le fog nézni. Ez nem szerencsés kezdet.

Légy őszinte!

Amint helyet foglalsz és elkezdesz mesélni magadról, akkor kerek és szépen megformált mondataid mindenképpen legyenek őszinték! Soha ne állíts valótlan dolgokat, mert az előbb vagy utóbb, de biztosan kiderül. Az meg rettentően kínos tud lenni és ami könnyen jött, az könnyen is tud távozni. Ezt semmiképpen se kockáztasd meg! Senkinek sem hiányzik, hogy ismeretlenül is hazugnak állítsák be, még akkor sem, ha ezzel az élethelyzeteden próbálsz szerinted javítani. Ha valamit el kell érned, akkor azt, meg is fogod kapni, csak legyél türelmes! Az élet nem lóverseny. Mindig a legjobb helyen vagy a legjobb időben, de őszinteség nélkül halálra vagy ítélve.

 

interview 02

Forrás: https://pexels.com/

Annyit mondj, amennyi szükséges!

A HR-es azért az, mert a furfangos kérdéseiből arra tud következtetni, hogy a meghirdetett pozíciót a te személyed hogyan tudná a legjobban kihasználni. Beszélgetésetek alatt gondolatban egy jellemrajzot készít rólad, így vigyázz arra, hogy a szabadidős tevékenységeidről és a hobbyjaidról hogyan nyilatkozol! Nem kell mindent elmondani, csak amit szükségesnek érzel. Ha van közös pont és élmény a dialógusotokban, az biztosan újabb plusz pont, de tartsd meg a két lépés távolságot! Ugyanis a kevesebb mindig több.

Ne gyújts rá!

A legnagyobb hiba, amit számtalanszor elkövet egy jelentkező, hogy az interjú előtt még elszív gyorsan egy cigit. Lehetséges, hogy ugyan az interjúztatók között is akad dohányos ember, de ha mellé fogsz (és azért egy állásinterjú is maga a Murphy-törvénye, vagyis ami megtörténhet, az meg is történik), akkor a népszerűségi indexed másodperceken belül leesik a béka feneke alá. Főleg, ha a jelenlévő HR-es kifejezetten bojkottálja a cigi füstöt és a dohányos embereket. Van ilyen, ezt el kell fogadni. Mert ha mégis rágyújtasz mielőtt belépsz a helységbe, akkor ugyan te azt nem fogod magadon érezni, de a helységben jelenlévő nem dohányzó emberek biztosan. Bírd ki azt a kis időt, hiszen nagy valószínűséggel a megélhetőséged múlik rajta.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!