Amikor fájdalom, csalódás ér bennünket, gyakran a dühben, bosszúban leljük a vigaszt, hiszen ezek a könnyebbik utat jelentik. Azt azonban ne feledd, hogy ezek sosem hozhatnak hosszútávra megnyugvást.

negativ1

Forrás: https://pixabay.com/

 

Ha átvernek, hazugság áldozata leszel nagyon sokféle és intenzív érzelem fut át rajtad. A szomorúság, a megbántottság olyan elviselhetetlen erővel zúdul rád, hogy egy erős kapaszkodó nélkül teljesen magasba roskadsz. Ilyenkor tör utat magának a harag és a bosszúvágy az iránt a személy iránt, aki ilyen helyzetbe hozott. Tönkretett téged, de csak úgy simán elsétál lelkiismeretfurdalás nélkül, és boldogan éli tovább az életét. És Te? Nos, ott maradsz megalázva egyedül, és napról napra egyre mélyebbre süllyedsz, semmiféle kiutat nem látsz. Amikor már nem tudsz megbirkózni a fájdalommal, hirtelen rájössz, hogy az illető, aki ezt okozta neked, még rosszabb lelki állapotot érdemelne meg, mint te. Ez így is van. Mindezek ellenére nem szabad hagynod, hogy eluralkodjanak rajtad ezek a negatív érzelmek, hiszen csak rossz irányba terelnek el, még jobban tönkretesznek.

Az első érv, amiért a bosszúból nem jöhetsz ki jól az az, hogy ha „sikerrel” jársz, csak lealacsonyodnál az ő szintjére. És amikor ezt észreveszed, nem csupán fájdalom, hanem végtelen önutálat is kialakul majd benned. Ha mérges vagy rá azért, amiket tett veled, akkor mit gondolsz milyen érzéseket fog kiváltani belőled, ha te teszed meg ugyanezt bárki mással? Teljesen mindegy, hogy megérdemli-e vagy sem, egy olyan úton indulnál el, amin csak lefelé tudsz haladni. Attól, hogy bántasz valakit, nem leszel jobb, nem leszel erősebb. Ne a könnyebb megoldást válaszd, hiszen azzal csak még lejjebb csúsznál annál is, ahová taszítottak. Helyette szépen, apránként állj talpra, akármilyen nehéz is.

negativ2

Forrás: https://www.woman.at/

Természetes, hogy ilyenkor egy idő után haragot is érzel, de ez nem fog csillapodni, ha utat engedsz neki. Ha hagyod, hogy teljesen átjárjon, és minden percben azon gondolkozz, hogyan tehetnéd tönkre azt, aki beletaposott a lelkedbe, csak te fogsz még mélyebbre süllyedni. Nem könnyű ilyenkor megnyugodni, és elengedni ezt az egészet, de akkor is a megbocsátást kell kitűznöd magad elé célként. Ez persze még rettenetesen távoli, ezért először a haragot, a dühöt kell kiiktatnod. Ehhez egészen egyszerűen olyan erős impulzusokra van szükséged, amik még ezeket az intenzív érzelmeket is túlszárnyalják. Próbálj ki valamit, ami számodra extrém, és kizökkent abból a mélységből, amibe feltehetőleg egyik pillanatról a másikra zuhantál. Ez lehet akár egy utazás egy ismeretlen helyre, egy fizikailag megerőltető kirándulás, valami koncentrációt és állóképességet igénylő sporttevékenység, vagy akármi, amit még sosem, vagy csak nagyon ritkán volt alkalmad kipróbálni. A lényeg, hogy olyan sokkoló hatással legyen rád, hogy tényleg kizökkenj a negatív érzelmeid hatalmából.

 

negativ3

http://www.newslocker.com/

Miután megszabadulsz a haragtól, és már bosszút sem szeretnél állni, ideje száműznöd a fájdalmat és az önsajnálatot is az életedből. Újjá kell építened önbizalmadat, ami nem túl könnyű feladat, hiszen hiába más volt az, aki félrevezetett téged, részben mégis magadat hibáztatod. Te vagy az, aki hagyta magát, hogy kihasználja valaki, aki elfordította a tekintetét minden apró, erről árulkodó jelről. Emiatt azonban te nem hibás vagy, hanem értékes. Annak ellenére, hogy nagyvonalakban tudtad, mik is történnek az igazságként beállított felszín alatt, úgy döntöttél, nem foglalkozol velük, hiszen annyira szereted őt. Elfordítottad a fejed, hogy csak a jót lásd meg abban a személyben, aki végül is a földbe tiport. Valójában pontosan ez az, amit tudatosítanod kell magadban, mert ettől vagy te több, jobb és szebb ember. Erre támaszkodva állj talpra, és légy erősebb, mint valaha is voltál!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!