Egy házi kedvenc rengeteg mókás pillanatot tud nyújtani, ám emellett nem könnyű megfelelően, felelősségteljesen gondoskodni róla. Mielőtt magunkhoz vennénk egy aranyos kisállatot, körültekintően gondoljuk át, hogy képesek vagyunk-e helyesen gondját viselni.

 

 

allattartas01

Forrás: http://www.karins-guesthouse.de/

Piciként minden állat cuki, de ne felejtsük el, hogy teljes életük során nem csupán simogatásra és játékra szorulnak majd. Az etetés, az itatás, az egészség, a mozgás, és a pihenés feltételeinek megteremtése nem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk. Nem csupán időt, hanem rengeteg energiát és pénzt is igényel. Gyakorlatilag születésüktől kezdve haláluk napjáig olyanok, mint a kisgyerekek: nem tudnak magukról gondoskodni, nem tudják, mit ehetnek és mit nem, kíváncsiságuk szüntelen. A legtöbb házi kedvenc számára például mérgező hatással bír a csokoládé, azonban ha nem figyelünk oda, előszeretettel eszegetik, vagy ha éppen nem tudjuk ezt az információt, akkor mi magunk adjuk nekik, hiszen látjuk, mennyire imádják. Továbbá a macskák javarészének szervezete nem tudja feldolgozni a tehéntejben található laktózt, pedig egyenesen imádják a tejtermékeket. Felnőttkorban már valamivel kevesebb panaszt okozhat számukra, de nem véletlenül lehet kapni (méregdrágán) kifejezetten macskák részére gyártott tejet, vagy ha mindenképpen a cica kedvében szeretnénk járni, akkor az emberek számára kifejlesztett laktózmentes verzió is megteszi.

Házi kedvencünk etetése során tehát nem hagyatkozhatunk arra, hogy mit eszik meg nagyon szívesen, és mennyit. A pihe-puha bundájú csincsillák például nem tudnak mértéket tartani az evés terén, ráadásul oda vannak minden olyan ennivalóért, amelyek elfogyasztása, akár halálukhoz is vezethet. Az ő esetükben tiltott gyümölcsnek minősül többek között a napraforgómag, a dió, a mogyoró, illetve az aszalt gyümölcsök. Az elsőre evidensnek tűnik, hogy mindig legyen előttük elérhető helyen friss víz, de sok gazdi idővel hajlamos ezzel kapcsolatban ellustulni. Hetente legalább háromszor-négyszer cserélni kell a vizüket. Ez persze nem sok idő, egy csere megvan 2-3 perc alatt, csak sok esetben olyankor jut az ember eszébe, amikor pont nem tudja megvalósítani, vagy már félálomban van, és nagyon nem szívesen mászik ki a kényelmes ágyból.

 

allattartas02
Forrás: http://www.petinsuranceaustralia.com.au/

Konkrétan az állateledel márkáját is ki kell tapasztalni, mert nem feltétlenül a legdrágább a legjobb vagy a legolcsóbb a legrosszabb. Az én esetemben például sok idő kellett mire kiderült, az egyik cicám nagyon nem bírja a Mars által gyártott Whiskas-t és KiteKat-ot, ellenben a Purina termékeit, elsődlegesen a Friskies-t szereti és nincs is baja tőle. Macskák esetében továbbá még arra is ügyelni kell, hogy étrendjük változatos legyen, különben képesek akár napokig koplalni is, ha unják a kosztot. Érdekes módon ilyenkor olcsóbb macskatápokat is megesznek, hiszen csak az számít, hogy ne a megszokott íz legyen. Bármilyen állatot is veszünk magunkhoz, arra ügyeljünk, hogyha netán egyszer adunk neki akár valami finomabb ételnek a maradékát, vagy valami prémium tápot, ami ízlik is neki, akkor bizony a későbbiek folyamán válogatóssá válhat.

A kisállat egészsége újabb bonyodalmakat von maga után, de természetesen ez is kötelezően jár a „cukiság csomag” mellé. Egyrészt – főleg, ha kint él – érdemes beadatni a rendelkezésre álló oltásokat, melyek súlyos betegségektől óvhatják meg az új családtagot. Ezek nyilván pénzbe kerülnek, no meg elég macerás tud lenni - az állat természetétől függően - az út otthonról az állatorvosig, valamint a várakozással töltött idő. Sok doki ugyan kimegy házhoz, de az megint csak plusz költség. Az állatorvosi vizitek mellett még rengeteg tennivaló akad, amelyet házi kedvencünk egészsége érdekében meg kell tennünk. Például kutyák és macskák esetében fontos a bunda ápolása, az élősködők távoltartása, a papagájok nem bírják a hideget, a csincsillák pedig a hőséget, ezért nekik pedig a megfelelő hőmérsékletet kell megteremteni.

 

allattartas03
Forrás: http://www.clappisonvet.com/

A legfontosabb egy kisállat beszerzése előtt, hogy gyűjtsük be a lehető legtöbb információt és tapasztalatot az adott állatfajtáról. Ezeket alapul véve gondoljuk át, hogy valóban lesz-e elég időnk, energiánk és persze pénzünk, hogy egy új élet sorsát átvállaljuk. Ha mindezek után úgy véljük, felelősségteljes gazdi lehet belőlünk, akkor teremtsük meg a megfelelő környezetet az új családtag részére, mielőtt még hazavinnénk, illetve ne felejtsünk el eltenni minden olyan holmit védett helyre, amiben kárt tehetne.

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!