Előbb csak az tűnt fel neki, hogy kedvetlen a 14 éves lánya. Egyre ingerlékenyebb, könnyen felkapja a vizet, nem akar beszélgetni. Azután jött az, hogy nem kért többet a kedvenc nasijaiból, pedig oda volt a nutellás palacsintáért, meg a pudingos gofriért. Azután pedig már a vasárnapi ebédnél fintorgott a csirkepörköltre, a rántott húsra, de még a milánói makaróni nagyját is ott hagyta. Éva kezdte azt hinni, hogy beteg a lánya…

 

 

anorexias lany 01

Kép: theodysseyonline.com

 

Nem lőtt nagy bakot. Előbb azt hitte, hogy lelki beteg, hogy valami bántja. Virágnyelven, óvatosan, mindenhogy próbálta kiszedni belőle mi a baja. Összevesztél egy barátnőddel? Szerelmes vagy? Elutasított egy fiú? Rossz jegyet kaptál? Tettél valamit, amit megbántál? És mivel úgy tűnt, semmi lelki oka nincs a bánatának illetve hangulatingadozásainak, arra kezdett gyanakodni, hogy tán fizikai eredetű a probléma, mivel egyre sápadtabb és az arca is beesett volt. Fáj mostanában valamid? Rossz a gyomrod? Gond van a menstruációnál? De megint csak falakba ütközött. Már hosszú hetek óta nem volt képes kitalálni, miért változott meg a lánya, aki egyre fáradékonyabb volt és rengeteget aludt.

 

Korábban mosolygott, nevetett, életvidám volt és jó étvágyú. Szeretett vele és az apjával beszélgetni, de egy ideje valósággal ellökte őket, mintha haragudna rájuk, holott a házasságuk teljesen rendben volt és mindig is elég figyelmet szenteltek Annának. Egyszerűen látszólag minden a legnagyobb rendben volt és mégsem.

 

Aztán feltűnt neki, hogy a lánya már jó ideje bezárja az ajtót, ha fürdik vagy öltözködik, de akkor is, amikor egyedül akart lenni. Arra gondolt, hogy ez amolyan tini dolog lehet. Biztos több magánszférára vágyik, de már azt forgatta a fejében, hogy orvoshoz viszi. Ám pont előtte sikerült véletlenül rányitni a lányára a szobájában mikor öltözött. Akkor látta és értett meg egyből mindent. Anna számottevően le volt fogyva. Amúgy sem volt egy húsos típus, mert vékonyabb, sportosabb alkat volt. 175 cm magas és 62 kiló volt, de mikor meglátta, hogy szinte kiugranak a bordái, azt hitte elájul.

 

anorexias lany 02

 

A lánya sírni és ordítani kezdett vele, hogy menjen ki a szobájából és hogy jön ahhoz, hogy egyáltalán bemenjen hozzá. Az anyja kifakadt, hogy mégis mit csinál, hogy lehet ilyen sovány, hogy miért nem szól neki, hogy beteg, de Anna egyre csak azt sírta, hogy nem beteg, hanem dagadt és szidni kezdte az anyját, hogy azért mert hizlalja és azt akarja, hogy ronda legyen.

 

Akkor a veszekedés után kiderült, hogy Anna rendszeresen kidobja vagy elajándékozza a szendvicseket, amiket csomagolt neki reggelente, és az iskolában nem eszi meg befizetett ebédet. Otthon pedig, ha nem figyeltek rá, végképp nem evett. Mindig csak annyit, amennyit nagyon kellett.

 

Villámgyorsan orvoshoz vitte Annát, ahol kiderült, hogy vérszegény, alultáplált és bizony anorexiás. Egyszerűen képtelen belátni, hogy lesoványodott, továbbra is dagadtnak tartja magát, pedig 43 kiló lett. És miért? Mert az osztálytársai és több iskolatársa is rettenetesen vékony, tipikus modellalkatú lány, akik azt hirdetik, hogy ők a világ szépei és ezért ők lesznek a sikeresebbek. Nekik van több barátjuk, némelyiknek pasija is és ezért is kapnak jobb jegyet, mert ők szépek, és ezért tanulniuk sem kell.

 

Mikor meglátták, hogy Anna mit eszik, többször is beszóltak neki, hogy dagadt disznó lesz attól, amit megeszik és akkor nem fog kelleni senkinek. Egyszóval addig-addig piszkálták, amíg elhitették vele, hogy az átlagos súlya és külseje valójában nem normális, hogy csúnya, kövér és ezért kezdett fogyózni, ami anorexiába csapott át.

 

anorexias lany 03

 

Éva teljesen kiborult. Anna könyörgött neki, hogy ne keresse meg egyesével ezeket a lányokat, akikkel érthető módon szeretett volna kettesben „elbeszélgetni”. Azt ígérte a lánya, hogy elmegy vele a pszichiáterhez, ha nem égeti le az iskolában. Beleegyezett, viszont az igazgatóval és a tanárokkal beszélt, elmesélte nekik a problémát, a lelkükre kötötte, hogy figyeljék, hogy Anna egyen és hogy ez többé ne fordulhasson elő az iskolában. Mert nem lehet csak úgy elmenni a történtek mellett. Hiszen a gyerekek munkahelye az iskola, ott töltik a fél napjukat és óriási befolyással lehetnek egymásra. Nem hagyhatják, hogy néhány nagyképű lány veszélyeztesse a saját és mások egészségét.

 

Éva nemcsak őket, hanem a médiát is okolja, mert mindenütt, a tévében, a magazinokban, a plakátokon azt sulykolják az emberbe, hogy a karcsúság, a szépség a fontos. Hogy a lányoknak modellalkatuk legyen, csak úgy érvényesülhetnek és érhetik el mindazt, amire vágynak.

 

De az igazság az, hogy nemcsak a buta gyerekeket és a médiát hibáztatja, hanem önmagát is. Úgy érzi, már korábban észre kellett volna vennie, hogy valami nem stimmel. Túl sokáig várt. Azonnal meg kellett volna vizsgálnia a lányát és orvoshoz vinnie. Nem figyelt oda eléggé arra, hogy eszik-e. Nem látta a jeleket, nem hallgatott a megérzéseire.

 

anorexias lany 04

 

Ennek már lassan fél éve, Éva lassan talán megbocsát magának, a gyerekeknek, és bár Anna állapota szép lassan javul és egyre többet eszik, még nem nyugodott meg teljesen. Fél attól, hogy újra visszaesik. Nem bízik benne, pedig szeretne, de örökösen nyugtalankodik miatta. Éber akar lenni és egyből kiszúrni, ha megint megpróbálja átverni. Tudja, hogy hosszú út áll előttük a gyógyulásig, de abban bízik, hogy hamarosan visszakapja a kislányát és újra testileg és lelkileg egyaránt egészséges lesz.

 

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Nem a férjemé a gyerek - Miért kellene elmondanom neki?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!