Nagyon sokszor hallottam már ezt. Leginkább nők szájából, de előfordult már férfiakéból is. „Csak azért nem hagyom el a férjemet, mert nem akarom, hogy a gyermekem apa nélkül nőjön fel.” Azok, akik ezt vallják, képesek bevállalni, hogy akár tíz vagy annál is több éven keresztül szenvedjenek a partnerük mellett. De vajon felteszik maguknak a kérdést: biztos ez kell a gyereknek?

 

 

 

gyerek miatt 01

kép: pinterest

 

Persze, kétségkívül pocsék dolog a válás és a legtöbb gyerek azt szeretné, ha a szüleik életük végéig együtt lennének olyan nagy boldogságban, mint egy Disney mesében. A szülők is hajlamosak reménykedni, és azzal álltatni magukat, „hátha megváltozik” vagy legalábbis javulni fognak a dolgok és akkor nem is kell elválni.

 

Csakhogy van egy bizonyos pont, amikor még a legnagyobb válásellenes életében is csak egy opció marad, ha már rettenetesen boldogtalan a párja mellett és esténként titokban álomba sírja magát a vécén: ez pedig a válás. Szó sincs arról, hogy a válás mindenre megoldás és az első adandó problémánál válni kell. Ám ha csakugyan tartós boldogtalanság áll fenn és a feleség, esetleg férj szenved, akkor igenis fontolóra kell venni. A gyerek érdekében. Ha legalábbis előtte már megpróbálták megmenteni a kapcsolatukat.

 

Igen, akármilyen meglepő is, de ezt kell tenni a gyerek érdekében. Mérlegelni a válás lehetőségét. Ugyanis miért lenne jó az, hogy a boldogtalan pár együtt marad, a gyermek pedig végignézi a szenvedésüket, a civakodásaikat? Igen, jó, ha apa este mesél, anya meg játszik vele és babusgatja, de attól nem lesz jobb, ha állandóan sírni látja az anyját vagy azt hallgatja, hogy kiabálnak a szülei.

 

Szóval sokkal rosszabb lehet az, ha a pár együtt marad a gyerekre hivatkozva. A válás is megviseli, de korától függően egy-két év alatt kiheverheti, elfogadhatja, pláne, ha a szülők segítik ebben azzal, hogy kulturáltan viselkednek egymás jelenlétében és nem hangolják a másik ellen a gyerkőcöt. A korának megfelelően el lehet mondani neki, miért válnak el és hogyan lesz ezután. Nem ettől lesz igazán sérült, érzelmileg vagy szellemileg visszamaradott, mert elváltak a szülei, hanem épp ellenkezőleg: mert nem váltak el.

 

gyerek miatt 02

 

Kimberley O'Brien pszichológus arra világít rá, hogy a gyermek minden problémára, nehézségekre reagál. Kiváló megfigyelő, és mindent észrevesz, a szülei összes kis rezzenéseit. Rendkívül érzékeny. Akármennyire is próbálják magukat megjátszani a szülők, a gyereket nem verhetik át. Érzi a feszültséget, látja a megváltozott viselkedést, kiszúrja a hazugságokat. Sosem szabad lebecsülni. Márpedig, ha ebben a feszült, hideg légkörben nevelik a gyermeket, az rendkívül negatív fog hatni rá.

 

Ugyanis megszűnik a biztonság érzete. Elhanyagolva érzi magát, mivel a szülők ilyenkor sok esetben önmagukra koncentrálnak. Félni kezd a jövőt illetően: mi lesz, ha elválnak a szülei. Sőt, sokszor magát hibáztatja a kialakult helyzetért. Mindez pedig egyenes út az önértékelési problémákhoz. Önszeretethiány és önbizalomhiány léphet fel.

 

A gyerekek megpróbálnak belefolyni az eseményekbe, hogy maguk hozzák helyre a dolgokat. Emiatt villámgyorsan felborulhatnak a szerepek és a gyermekből szülő válhat. Az sem jobb, ha a szülő rossz néven veszi, hogy a gyerek megpróbál segíteni és esetleg ezért ledorongolja. Bármelyik is történjen: egyenes út a személyiségfejlődés zavarhoz.

 

gyerek miatt 03

 

Na, és mit fog tanulni a gyermek egy ilyen családi légkörben? Hogy nincs választás. A szenvedést el kell viselni. Némán kell tűrni a rosszat. Meg kell elégedni azzal, ami van. Nem tanulnak hatékony problémamegoldást, csak a csendes haragtartást, a vitázást, az agressziót látják. Mindez hatással lesz később a párkapcsolataikra és meghatározhatja az egész életüket. Mérgező, kihasználó kapcsolatokat alakíthatnak ki, szolgalelkűekké, társfüggőkké válhatnak.

 

De a negatívumok már persze gyerekkorban is meg fognak mutatkozni: stressz, tanulási problémák, agresszió, depresszió, elzárkózás és számos egyéb kellemetlenség jelentkezhet.

 

Csak mert a szülő az „ő érdekében” nem vált el. Pedig valójában csak félt elválni, attól, hogy magára marad, egyedülálló szülő lesz, egyedül kell boldogulnia. Jobb a biztonságos rossz, mintsem a bizonytalan jó. Ez sajnos sűrűn megesik, hogy egyesek kifogáskén használják a gyereket, hogy miatta nem válnak el. Közben csak az ember fél a változástoktól, a kudarcélménytől és a jövőtől.

Akárhogy is legyen, nem szabad csak a gyerek miatt együtt maradni, ha már minden érzelem kihunyt és semmi öröm sem maradt a kapcsolatban. De legalábbis mindenki gondolja át alaposan, bölcs dolog-e erre vállalkozni.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Most akkor érdemes olvasni a Meseország mindenkié c. könyvből a gyereknek vagy sem?

 

 TÁMOGASSUK EGYMÁST!

 

Mint azt bizonyára ti is tudjátok, a jelenlegi járványhelyzet sokakat megvisel, ahogy a magazinokat is. Sajnos mi sem vagyunk kivételek. De igyekszünk a nehézségek ellenére is kitartani és minden körülmény ellenére, továbbra is a maximumot nyújtani nektek, minőségi cikkekkel szórakoztatni, informálni benneteket.

 

Ezért arra kérünk titeket, kedves olvasóinkat, hogy támogassatok bennünket! Az alábbi számlaszámon tudjuk fogadni a felajánlásokat, amelyek hozzásegíthetnek bennünket a magazin fennmaradásához.

 

Cserébe ígérjük, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk nektek!

 

Bankszámlaszám: 10918001-00000025-99320004 (UniCredit)

 

Cégnév: Mega-Invest Ingatlanközvetítő és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!