Mindkét gyerekedet egyformán szereted? - kérdeztem az egyik barátnőmet. Mire az már-már dühösen rám mordult, hogy is kérdezhetek ilyet „természetesen” mindkét gyerekét ugyanúgy szereti. Na, jó, de akkor miért kellett ezen annyira felháborodni, mintha valami sértés lett volna? Talán azt hitte, hogy anyai képességeit, érzéseit akarom becsmérelni, de szó nem volt erről. Csak kíváncsi voltam. Viszont nem vagyok benne biztos, hogy kőbe véshető a válasza…

 

 

egyforman szeretni ket gyereket 01

Kép: gaming.youtube.com

 

Mármint esetében talán igen. Lehet, hogy ő tényleg egy olyan anya, aki igazán egyformán szereti mindkét gyerekét, ilyen is előfordul. Azt már most szeretném kijelenteni, hogy abban egy percig sem kételkedem, hogy az anyák szeretik a gyereküket. Leszámítva persze az extrém elhagyom a gyerekemet vagy állandóan terrorizálom és verem anyákat, mert ott azért megkérdőjelezném a szeretet létét vagy minőségét. Minden más esetben csupán az érdekel, hogy tényleg lehet egyformán szeretni két gyereket? Valóban mindkettő ugyanannyi szeretet kap?

 

Végeztem egy gyors felmérést a saját ismeretségi körömben. 10-ből 5 anya azt állította, hogy nem teljesen egyformán szereti a gyerekét, de a másik 5 válaszára se innék mérget. Már csak azért is, mert szinte mindenki azzal kezdte, hogy „természetesen” igen. Úgyhogy előbb mindenkinek elmondtam, hogy attól még nem lesz valaki rossz anya, ha az egyik gyerek felé picivel elbillen a mérleg, gondoljon csak arra az esetre, amikor a két tini közül az egyik az angyal, a másik az ördögfióka és hogy néha mennyire kikészíti. Elhiszem, hogy attól még, hogy néha az idegeire megy vagy éppen megbántja a gyereke, szereti, csak azt mondom, hogy talán nem annyira, mint az angyalkát.

 

Szóval miután megértették, hogy senkit sem akarok sértegetni meg becsmérelni, nagy nehezen mondták 5-en, hogy talán az egyiket „picivel” jobban. Mintha ez olyan szégyellni való lenne. Pedig egyáltalán nem gondolom annak. Hacsak nem Jézus az illető, akkor érthető, hogy a szeretete feltételekhez kötött, másfelől azt sem feledhetjük, hogy nem megy parancsszóra. Hiába mondjuk valakire, hogy de a férjem, anyám, apám, gyerekem, nem fogjuk tudni parancsra szeretni. A szeretet az jön, megvan magától, vagy nincs.

 

egyforman szeretni ket gyereket 02

 

Szó nincs arról, hogy akkor a kedves szülő számottevően kevésbé szereti a gyerekét. Csak éppen az egyiket közelebb érzi magához. Legalábbis ez derült ki számomra a legtöbb netes kutatásokból, amit sokkal több anyával végeztek, hogy az anyák 50-60 százaléka beismeri, hogy az egyik gyerekét valamivel jobban szereti. Ez nem egyenlő azzal, hogy akkor a másikra fordítja figyelmét, idejét, szeretetét és akkor tutira sérült gyerek lesz a másikból. Persze, ez is előfordulhat, ha anya-apa nem figyel arra, hogy mindkét – vagy akár annál is több – gyerek egyenlő bánásmódban és szeretetben részesüljön. De ettől még lelki szinten lehetnek eltérések a szülőben.

 

Hiszen kár is tagadni, létezik a „kedvenc gyerek” fogalma és itt most ne a hollywood-i filmek kis ficsúrjaira meg úri lánykáira gondoljunk, akiket jobban szeretett anya-apa és ezért jobban is tolták előre az életben. Ez is lehetséges, de nem mindenütt okoz ennyire drasztikus eltérést a kedvenc gyerek megléte a többi között. Főleg akkor fordul elő, ha a többi gyerek valóban úgy érezte, hogy testvérüket kiemelt bánásmódban részesítették vagy több mindent kapott, mint ők, vagyis csak nem figyeltek eléggé a szülők a többi gyerek érzésére és kialakult bennük a féltékenység, irigység a testvérük iránt.

 

egyforman szeretni ket gyereket 03

 

Bár hozzá kell tenni, ez sem mindig a szülő hibája. Mert lehet, hogy akármennyire igyekeznek egyformán kezelni a gyerekeket, akaratuk ellenére nem sikerül vagy egy érzékenyebb gyereknek nagyon is szemet szúr, érzékelhető, ha a testvére kicsivel is több szeretetet, figyelmet kap. Ha titkolja rossz érzéseit, aligha lehet mit kezdeni vele, de ha nem tudja vagy nem akarja, jó, ha a szülő meglátja és valamiképp segít megszabadulni csemetéjének a komplexusaitól, rossz érzéseitől.

Ám meglehet érteni, ha apuka jobban kedveli a kislányát, mert több a hasonlóság közöttük a fiához vagy akár a másik lányához képest. Ez a lányka is szereti a rock zenét és ugyancsak chopper-készítő akar lenni, mint apuka, és még a gondolkodásuk is jóformán megegyezik. Ugyanez mehet végbe anyukában is, aki sokkal jobban ki jön az érzékenyebb, türelmesebb kislányával, aki még az utolsó törött szárnyú madárkáról is gondoskodik a kertben, mintsem a másik lányával, akit csak a divat érdekel, a barátai meg önmaga kis világa. Mert az anya úgy érzi, a gyengédebb kislány hasonlít rá jobban.  Vagy mert ő a bújósabb, ő vigasztalja meg, ő az, akivel szavak nélkül is megértik egymást. Egyszóval számos oka lehet annak, miért találja a szülő „szerethetőbbnek” az egyik gyerekét.

 

egyforman szeretni ket gyereket 04

 

Mindennek a tetejében azzal is számolni kell, hogy az egyik gyerek jobban igényli a szeretgetést, a figyelmet, a másik mondjuk kevéssé. Illetve ahogy cseperednek, más-más életszakaszba kerülnek, az egyiknek jobban elkelhet a figyelem, mint a másiknak. Vagyis ennek alapján szinte(!) lehetetlennek tűnik, hogy kettő vagy több gyerekre egyformán figyeljünk és egyforma szeretettel legyünk irántuk. Az is igaz, hogy a szeretet sem fogy el, hiszen bármi is történjék, a szülő nem hagy fel egyik-másik gyermekének a szeretésével, de lehetséges, hogy más-más intenzitással szereti őket.

 

Fontos hát, hogy akár bevalljuk akár nem, és akár igaz, akár nem az esetedben, de ügyelj arra, hogy tudatosan figyelj a gyermekeidre és lehetőségeidhez mérten egyenlő bánásmódban részesítsd őket, vagy pedig add tudtára a többieknek, miért nem tudsz rájuk egyformán figyelni. Mindettől függetlenül szeretheted jobban az egyik gyerekedet, és nem kell emiatt rosszul érezni magad. Csak ha tudod, hogy közben elhanyagolod a többieket.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Ne dolgozz, inkább tanulj! – Zseniket vagy lusta munkakerülőket nevelünk így?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!