Folyamatosan készítik a Disney animációs mesék élőszereplős változatait, így nem kell meglepődni azon, hogy a Mulan is sorra került. És csodálatos lett! Sikeresen elkészítettek a mese méltó változatát a felnőttek számára és egyáltalán nem veszett el a mondanivalója! Sőt! Nincs benne bolond sárkány meg cuki kis tücsök, de kicsiket és nagyokat egyaránt elvarázsolhat a világa, amely fontos üzeneteket közvetít!

 

 

mulan 01

kép: pinterest.com

 

A filmben különösen tetszett a kezdés. Van egy virgonc teli kislány, aki különleges képességek birtokosa, hála a benne túltengő chijének, vagyis életerejének. Ám a család nem igazán örül ennek. Mulan a legkevésbé sem viselkedik hölgyként, márpedig ott a legfőbb érték a család, ergo elvárás, hogy jó kislány legyen és férjhez menjen. De egy fiús, vadóc kislányt, hogy a csudába lehet kiházasítani? Ezért kicsi korában elkezdik belebeszélni, hogy fogja vissza magát és viselkedjen lányként.

 

Ez a probléma bizony később is visszatér a házasságközvetítőnél. Mulan egyre csak halmozza a szégyent, amellyel a családját besározza. De mivel is? Azzal, hogy magabiztos? Erős? Hihetetlenül bátor? Hogy olyan különleges képességekkel bír, amellyel a férfiakat is megszégyenítheti? Abban a világban ezek nem számítanak erénynek egy nő esetén. Sokkal jobban örülnének annak, ha csendes, alázatos, szolgalelkű lenne. Egy tipikus feleség, akinek egyetlen célja ura és gyermekeik kiszolgálása. Szegény Mulan a családja kedvéért mindennel meg is próbálkozik, de nem jár sok sikerrel. Hogy is járhatna, amikor ehhez el kellene nyomnia a valódi énjét?

 

Az a szomorú ebben, hogy ez nemcsak akkoriban volt így, hanem napjainkban is. Sok esetben a kislányokba már egészen korán belenevelik, hogy milyennek kell lenniük. Öltözzenek lányosan, játszanak csajos játékkal. Beléjük plántálják mit várnak tőlük, miként kell viselkedniük. Alig marad szabad terük arra, hogy maguktól felfedezzék az életet vagy akár önmagukat.

 

mulan 03

 

Ez pedig felnőtt korban sem változik. Temérdek cikk, könyv, videó jelenik meg a témában arról, milyen a jó feleség. Nők és férfiak egyaránt meg akarják mondani a tutit. Örökösen csak az elvárásaikkal szembesítik a nőket, miközben próbálják elnyomni őket. Még mindig igyekszenek belekényszeríteni őket az alárendelt szerepbe. Az ezeréves sztereotípiákba. Ahelyett, hogy hagynák végre kibontakozni őket! Oké, a gyerekeket terelgetni kell, de sokkal több szabadságot lehetne nekik szavazni! Ami meg a felnőtteket illeti, az erős, tehetséges, magabiztos nőket inkább megbecsülni kellene, semmint eltiporni!

 

Nos, mind ismerjük az 1998-as animációs mese történetét. Férfinak öltözik, átveszi apja szerepét a Császári Hadseregben, ahol végre kihasználhatja képességeit. Ahol elfogadják, és büszkék rá, értékelik azt, amire képes. Igaz, ehhez hazudnia kell, becsapnia a parancsnokát, a barátait, mindenkit. Nem is sikerül sokáig fenntartania ezt az állapotot. Elvégre nem tudta eljátszani az engedelmes feleségalapanyagot. Persze, hogy nem tud hosszútávon férfiként szerepelni! Hiszen Mulan egy őszinte, egyenes, természetes személyiség.

 

mulan 02

 

Végül persze minden jóra fordul, mindent megbocsátanak neki és megmenti a császár életét meg egész Kínát. Végül hazatér, hogy helyrehozza a korábbi hibáit, és jóvá tegye azt, hogy szégyent hozott a családjára. A végét ismerjük, minden jó, ha jó a vége. De nem szabad elsiklani afelett a rész felett: család. A film egy másik sarkalatos pontja. A családnak kiemelt helyen kellene állnia az életünkben. Ez így van, a család egy olyan érték, ami örökérvényű. Ez nem azt jelenti, hogy a családért le kell mondani önmagunkról és minden téren meg kell hajolni. Ám vannak bizonyos kötelezettségeink a családunkkal szemben. Ilyen az, hogy nem hagyjuk cserben őket a bajban, és számíthatunk egymásra. Elvégre a családunk a hely, ahonnan jöttünk, ahová tartozunk és ahová ideális esetben bármikor visszatérhetünk. A család szolgál és megvéd bennünket, de ezt nekünk is tudni kell viszonozni.

 

Hűség, bátorság, erő, tehetség, a család iránti elkötelezettség. Tele van ez a mese, illetve film értékekkel. Remélhetőleg nem csak a látványos elemek jönnek át a nézőknek, hanem a történet mögötti üzenet is. Hogy igenis hagyjuk kibontakozni a kislányokat, majd az erős és tehetséges nőket. És ne feledkezzünk meg a családunkról. Ha így teszünk, a világunk sokkal élhetőbb lesz és tele lesz csodálatos nőkkel, akik nemcsak boldogok és ragyogók lesznek, ami önmagában is öröm a környezetükre nézve. De jeles személyekké is válhatnak, akik a világ segítségére lehetnek! Hagyjuk a nőket kivirágozni!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Te is kitartanál a haldokló szerelmed mellett? - A Mielőtt megismertelek film nagy kérdése

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!