Példaértékű az 1994-es romantikus dráma. Olyan értéket képvisel, amely ennyi év után is megérinti az embert, mert a mondanivalója örökéletű. Segít jobban megérteni azokat a házaspárokat, ahol az egyik fél alkoholizmussal küzd. Mindkét szemszögből láthatjuk, hogy élik meg a helyzetet. Könnyű lenne rámondani, hogy „jó, de ez csak egy film”, ám ez nem lenne igaz. Sajnos ez a valóság.

 

 

ferfiigazan szeret 01

kép: pinterest.co.uk

 

Alice és Michael házassága idilli. Van két lányuk, egy szép otthonuk. A férj pilóta, ezért sokat utazik, de megvan mindene a családnak a boldogsághoz. Vagy mégsem? Talán mindez csak a felszín, a látszat és a valóság mégsem ilyem álomszerű?

 

Pontosan! Ahogy a valóságban is ez kiszokott derülni. A mesékbe illő házasságot valami… illetve valaki bomlasztja belülről. Egy olyan probléma, amivel sokszor maga a bomlasztó fél sem akar szembenézni. Ugyanis Alice alkoholista. De olyan szinten, hogy megfelejtkezik a férjéről, a gyerekeiről. Nem emlékszik arra, hol hagyta a gyerekét egy kiadós piálás után vagy részegen ül be velük a kocsiba. Elfelejt hazajárni és az is elfelejti, hogy a férjének dolgozni kellene mennie. Ön- és közveszélyes, aki egyszer még lányát is megütötte, amikor rajtakapta, hogy titokban piál. A férje persze mindehhez eleinte csendben asszisztált. Mikor előkerült a feleség, bár dühös volt rá, de összekanalazta, betette az ágyba és másnap mindent elfelejtettek. De meddig lehet így élni?

 

Egyáltalán miért lesz valaki alkoholista, mikor alapvetően rendben van az élete? Alice indoka az volt, hogy a férje nem figyel rá, túl sokat van távol, túl nagy a nyomás rajta a munka, a gyerekek, a háztartás miatt. Michael megpróbálja tehermentesíteni amennyire tőle telik és több időt szán rá. Elég ennyi? Nem! Mert nem ez az igazság. A valóságban Alice-nek önmagával van problémája, amit másokra vetít ki. Ezért van az, hogy néha az sem kell, hogy rossz napja legyen, hogy történjen vele valami, csak elkapja a vágy, hogy igyon és képtelen megállni. Az italba menekül önmaga elől.

 

ferfiigazan szeret 03

 

Azt hiszi, a férje lenézi, hogy akaratgyengének, törékenynek nézi, aki nem tud magáról gondoskodni. Ám az igazság, hogy ezt Alice hiszi önmagáról. Gyűlöli magát azért, hogy olyan, amilyen és azért, hogy fájdalmat, csalódást okoz másoknak. Nem veszi észre, hogy Michael támogatja, segíteni akar neki, hogy egy igazi példaértékű férj, aki nem hagyja magára. Képtelen kiszakadni az ördögi körből.

 

Mi jöhet ezek után? Elvonó. Anonim gyűlések. Visszaesés. És kezdődik a kör újra meg újra. Mert Alice-re mindig rátör az ihatnék, ha otthon van. A férj lenne a baj? Nem, még mindig önmaga, hogy szégyelli magát, és ez dühöt szül benne, amit Michaelre vetít ki. Nem tud megfelelni önmagának, nem tudja szeretni magát és annyira nincs kibékülve önmagával, hogy inkább iszik.

 

 

Michael egy roppant türelmes férfi, aki tényleg nem adja fel. Veszélybe kerül a munkája, miközben próbál teljes értékű apa lenni, aki vezeti közben a háztartást is. Minden a nyakába szakad. De neki mégsem ez a baja, hanem az, hogy nincs mellette a felesége, hogy nem tud neki segíteni, pedig mindent megtett már érte, amit tudott. Egyre csak azt érti, kihúzzák a lába alól a talajt, de ő akkor sem haraggal fordul a felesége irányába, hanem még mindig szeretettel.

 

De újra megkérdezem: meddig lehet ezt bírni? Ha látszólag halványlila esélye sincs annak, hogy a dolgok javulnának? Ha már azt érzed, mindent megtettél és semmi sem elég? Minden igyekezete ellenére egyre csak nőtt közöttük a távolság. Vajon feladásnak minősül az, hogy Michael inkább elköltözött? Vagy meg lehet érteni? Való igaz, sok férfi már az első bukkanónál lelépett volna. Nem próbálkoztak volna lelkiismeretesen helyrehozni a feleségüket és a házasságukat. Hiszen a menekülés mindig könnyebb és kényelmesebb. Az is baj volt, hogy Michael nem volt néha őszinte. Hogy igenis zavarta, bántotta, hogy olyan a felesége amilyen, de ehelyett csak arra törekedett, hogy helyrehozza a dolgokat. Nem baj, nem szégyen az, ha bánt minket, zavar a párunk gyengesége. Az lenne baj, ha nem próbálnánk neki segíteni abban, hogy legyőzze a démonát.

 

ferfiigazan szeret 02

kép: pinterest.com

 

Egy igazi férfi épp arról ismerszik meg, hogy nem menekül a nehézségek, a kihívások elől. Akármilyen baj legyen, kiáll a családja, a felesége mellett, akikért kész tűzbe tenni a kezét. Mert szeret. Ha a férfi szeret, akkor tényleg nem létezik számára lehetetlen!

 

Ezért is sikerült végül újra egymásra találniuk. Belátta, hogy feleségének, a családjának valóban több figyelemre van szüksége. Ahogy Alice is elismerte, hogy saját magával volt gondja és nem a férje tisztje volt az, hogy helyrehozza, mert egyes egyedül csak magán segíthet egy alkoholista ember. Az őszinte megbánás és kommunikáció segített nekik abban, hogy visszataláljanak egymáshoz. Sokat tanulhat ebből a filmben minden pár, ahol az egyik fél alkoholizmussal küzd. Nem szégyen segítséget kérni, pláne nem beszélni a gondról. Bár egyedül kell szembenézni a démonnal, de sokkal könnyebb, ha tudjuk, ott van a kedvesünk a hátunk mögött, akire számíthatunk, aki támogat és aki vár ránk. Akiért megéri küzdeni. Jó, ha van egy olyan igazi férj, feleség az életünkben, aki nem elenged, ha baj van, hanem még szorosabban meg fogja a kezünket.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Minek veszekedjünk, mikor holnap a halál el is választhat bennünket? - A P.S. I love you üzenete

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!