Egyre több Disney meséből készítenek “élőszereplős” filmet. A legújabb a Szépség és a Szörnyeteg, de ott van a Hamupipőke vagy a Kristen Stewart-os Hófehérke, hogy csak néhányat említsünk a kínálatból.

disney1

Forrás: http://mediastringer.com/ 

Mi lehet az oka?

Egyfelől úgy gondolom, nehéz újat kitalálni. Nagyon ritkán látni manapság olyan filmet, ami eredeti forgatókönyv alapján készült, és tényleg nézhető, érdekfeszítő is lenne. Egy Disney mesét elővenni, ami már alapvetően nagy közkedveltségnek örvend, nyilvánvalóan biztonságos befektetés. A 2015-ös Hamupipőke például az IMDB adatai alapján 95 millió dollárba került, de csak Amerikában (!) több mint 200 millió dollárt termelt. Pénzügyi szempontból, tehát a ráfordított összegnek minimum a dupláját hozza vissza, mindezt gyakorlatilag kockázatok nélkül. A 2012-es Hófehér és a Vadásszal is körülbelül ez a helyzet, csak az kissé több pénzt emésztett fel, hiszen 170 millió dollárt költöttek rá. Világviszonylatban viszont több mint 390 millió dollárt hozott. A legfrissebb szerzemény Emma Watson főszereplésével, a Szépség és a Szörnyeteg feldolgozása körülbelül 160 millió dollárból készült el. Csak a nyitó hétvége 174 millió dollárt termelt Amerikában, Olaszországban pedig majdnem 7 millió eurót! 

 

disney2

 Forrás: http://www.vanamyanda.blogspot.com/

Mitől ilyen sikeresek?

Az tehát, hogy miért lett olyan népszerű az elmúlt években a Disney mesék feldolgozása a filmipar oldaláról, nem kérdés. Mi viszont miért vagyunk rá vevők? Kicsit furcsa, hogy felnőttként sokan már nem szeretünk meséket nézni, de ilyen filmfeldolgozásokra előszeretettel ülünk be a moziba. Egyrészt nyilván könnyebben tudunk azonosulni az élő szereplőkkel, mint az animációs figurákkal. A másik oka viszont valószínűleg összetettebb. A Disney mesék egy másik világba repítenek bennünket, ahol ugyan akadnak problémák és nehézségek, de kitartással, szorgalommal megoldhatók. Ezután persze örökre minden szép és jó lesz. Ilyen életet éltünk gyerekként, amikor még nem terheltek minket mindenféle felelősségek. Felnőtt fejjel tudjuk jól: a való világban ez nincs így. Gyakran hiába törjük magunkat nap, mint nap, valahogy nem sikerül megteremteni azt az életszínvonalat, amit szeretnénk. Ha azonban anyagilag rendben vagyunk, akkor egészségünkkel, vagy éppen a családban, párkapcsolatunkban van valami gond. Soha sincsenek igazából “üres járatok”, mindig feladatok elé vagyunk állítva, és ha egyet megoldottunk, jön is helyette egy új vagy rögtön kettő. A Disney mesékben azonban a harcok, küzdelem árán megoldott problémát követően boldogan élnek haláluk napjáig a szereplők. 

 

A másik, ami miatt szeretjük ezeket a mesefilmeket, hogy a gonosz karakterek mindig elnyerik méltó büntetésüket. A mai világban számtalanszor tapasztaltuk már, hogy ez sincs így. Sőt! Gyakorlatilag kissé a fordítottja létezik, hiszen csak nagyon kevés olyan ember van, aki tiszta eszközökkel tudja felküzdeni magát egy jó pozícióba, háttérbe taszítva olyanokat, akik azt nem érdemlik meg. A mesékben látható egyszerű, fekete-fehér világ sajnos nem létezik, de az a másfél-két óra, amíg belecsöppenünk, elfeledteti a valóságban zajló problémákat. Valószínűleg ezért imádjuk őket annyira, ugyanis egyfajta megnyugvást, felszabadulást, kikapcsolódást, lelki feltöltődést nyújtanak.

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!