Kevés olyan nő van, akit ne mozgatott volna meg a P.S. I love you. Egy csodálatos álmot kínál: a szerelem ígéretét a halálon túl is. Azt a benyomást kelti, hogy létezik a túlvilág, ahonnan szerelmes leveleket kaphatunk az elhunyt kedvesünktől. Mindettől pedig azt érezhetjük, hogy sosem válunk el igazán. Legalábbis addig, amíg meg nem jön az utolsó levél…

 

 

 

ps i love you 01

kép: youtube.com

 

Gyönyörű film. Bárcsak tényleg így menne ez a valóságban. Hogy az elhunyt szerelmünk nem tűnik el azonnal az életünkből. Romantikus és előrelátó lélek ez a Jerry-fiú, hogy gondolt arra, mi lesz a feleségével, mert tutira el fogja hagyni magát, padlóra kerül, lemond a boldogságról és a szerelemről. Ezért hangfelvételt készített, leveleket küldött neki és játékos kihívásokba rángatta bele. Visszahozta a halálból, hiszen valahol Holly-ba már csak hálni járt a lélek. De férje a túlvilágról is képes volt új életet adni neki. Persze ne kerüljünk ilyen helyzetbe, de valószínűleg mindannyian örülnénk annak, ha valamilyen okból kifolyólag eltávozik a férjünk, ám „itt maradna” és segítene bennünket abban, hogy új életet kezdjünk. Jól tudjuk, hogy megvannak ennek a veszélyei, ahogy Holly anyja és Daniel is annyiszor is hangsúlyozta. Még mindig az elhunytba kapaszkodik, ahelyett, hogy továbblépne és úgy éli az életét, ahogy Jerry diktálja a túlvilágról. Igen, ez csak egy film, de elméletben ez akár valódi segítség is lehetne.

 

Mégsem kimondottan ez a film lényege. Hanem inkább az, hogyha ilyen tragédia történik, idővel tovább kell lépni. Ahogy Jerry is mondta: neki az életet jelentette Holly, de feleségének csak egy fejezet az életében. Folytatnia kell az életét. Ezt mondani mindig könnyebb, mintsem megtenni. De nyitottnak kell lenni rá és nem elzárkózni a lehetőség elől, hogy egyszer valaki újra megérinti a szívünket.

 

Ami igazán film mondanivalója az az, hogy ne a problémákon, a szarságokon rágódjunk. A házasságnak nem az örökös civakodásról kell szólnia. Az ember ne akarjon úgy járni, mint Holly: éveken át veszekszik a férjével olyan dolgok miatt, minthogy kicsi a lakás, miért nincs még baba, nincs elég pénzük aztán egy szép napon tessék: elveszítette a férjét. Tegnap még az volt a legnagyobb baja, Jerry miért valósította meg a vágyát és nyitott limuzin céget, másnap pedig az, hogy meg fog halni.

 

Tulajdonképpen ez bármikor, bárkivel megtörténhet. Ma szokásodhoz híven letolod a párodat, miért nem segít a házi munkában, miért nem vesz még el vagy szimplán rajta vezeted le a munkahelyi feszkót. Holnap meg elüti egy autó vagy egy gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizálnak nála és hamarosan elveszíted.

 

ps i love you 02

 

Akkor mit fogsz gondolni? Még mindig az fog bántani, hogy sose vitte le a szemetet? Bárcsak ne történnének ilyen tragédiák, de sajnos megeshetnek. Épp ezért kellene egy kicsit úgy élni: bármelyik nap lehet az utolsó. Ez nem azt jelenti, hogy akkor vad habzsi-dőzsibe és pénzszórásba kell kezdeni. Nem is szabad attól rettegni, hogy akármelyik nap meghallhatunk, mi vagy a szerettünk. De törekedhetünk arra: szeretettel teli napjaink legyenek. Minimum azáltal, hogy nem haraggal a szívünkben térünk nyugovóra. Nem az ellentétekre, a vitákra koncentrálunk. Ne veszekedjünk csip-csup ügyeken. Tényleg, ne történjen ilyen, de ha úgy engednéd el reggel, hogy előtte este összevesztetek azon, miért nincs elég pénzetek és erről kitehet, másnap délben meg baleset éri: garantáltan lelkiismeret-furdalásod lenne. Az volt az utolsó mondatod: szemét görény vagy és nem pedig ez: szeretlek szívem, legyen szép napod. Nem kell erre rágörcsölni, de mégis, nem lenne jobb úgy élni az életedet és a kapcsolatodat, hogy lehetőségeidhez mérten a legjobbat hozod ki belőle? Nem akarod a haragtartó viselkedést, a hibáztatást és konfliktusgyártást lecserélni optimizmusra, békés megoldásokra és kompromisszumokra?

 

ps i love you 03

 

Jól tudjuk: mindig lesznek problémák, azokat nem lehet kivédeni. De azon lehet segíteni, hogy ne darálják szét a kapcsolatot. Tegyünk az ellen, amivel nem vagyunk megelégedve. Jerry saját céget indított. Megtette a kezdő lépést. Ha neked is olyan munkád van, mint Holly-nak, gyűlölöd és minden nap feszülten jössz haza miatta, akkor neked is váltanod kellene. Mindent meg lehet oldani, még ha idővel vagy segítséggel is, de lehet változtatni. És kell is. Hiszen a házasságban nemcsak a közös céljainkat kell megvalósítani, hanem a saját álmainkat is, amikről nem szabad megfelejtkezni, ahogy Holly tette.

 

Kezdetben egy hebrencs lány volt, aki a mának élt, alkotni akart, maradandót teremteni a világban. Utazott, mert új élményekre vágyott. Igen, a házasság előtt sokan vagyunk így, majd a boldogító igen kimondása után megérünk. De ez nem jelenti azt, hogy el kellene veszíteni önmagunkat és búcsút inteni az álmainknak. A házasság keretei között kellene kiteljesednünk. Egy szerető, támogató partner révén, aki emlékeztet arra, milyenek voltunk és mik az álmaink, amiket mi magunk már elfeledtünk.

 

Ezek után nézd meg újra ezt a csodálatos filmet és gondold át az életedet, a kapcsolatodat! Gondolkozz el azon mivel vagy elégedetlen és tégy ellene! Fedezd fel régi vagy új vágyaidat és tégy értük! Ahhoz pedig ne kelljen tragédiának történnie, hogy jobban értékeld a párodat és megtanuljatok érett felnőttekként viselkedni a kapcsolatban. Ne háborúzzatok, hanem szeressétek egymást!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Hagyjuk, ami nem működik és inkább éljünk! – Az Ízek, imák, szerelmek üzenete

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!