Nem túlzás azt mondani, hogy a világ egyik legromantikusabb filmje, amit valószínűleg mindenki ismer. Lelkeket megmozgató, könnyfakasztó film. Nem sok mai filmről lehet elmondani, hogy olyan gyöngyszem, mint amilyen a Ghost, ami kicsit sem nyálas, ellenben megható a története és a mondanivalója.

 

 

ghost 01

kép: pikstagram.org

 

Sam és Molly bármelyikünk lehetne. Egy helyes kis pár, akik beköltöznek az új lakásba és élik mindennapi életüket. Sam tipikusan egy vicces, humoros fickó, aki ráadásul támogatja Molly-t karrierje építésében. Persze azután, hogy Molly megjegyzi, hogy néha jobban is érdeklődhetne felőle, de alapvetően a férfi nyitott rá. Bíztatja, motiválja és ez sok nőnek hiányzik manapság, hogy a párja teljes vállszélességgel kiálljon érte, illetve ott álljon mögötte. A nőknek szükségük van az erős támaszra, a biztonságot nyújtó férfi karokra.

 

Molly – ahogy manapság nők más nő is – azt is nehezményezi, hogy párja nem mondja ki a szeretlek szót. Sam is azzal védekezik, hogy szokta ő mondani. Vagyis inkább kimutatja. Ugyanis túlságosan elcsépelt a szó és nincs már jelentése. Ó, hogy mennyi pár folytatta már le ugyanezt a vitát és lássuk be: mindkettőben van igazság. A szó elcsépelt lesz, ha rutinból mondják ki, semmint érzésből. De az is igaz, hogy a nőket megnyugtatja, ezért hallaniuk is kell azt, hogy szeretik. Legalább ez a férfi készen állna arra, hogy bármikor elvegye a kedvesét. Ez ugye nem sok férfiről mondható el, hogy ég a láztól, hogy megházasodjon. Az már viszont igaz, hogy sok nő vonakodik manapság különböző okokból.

 

De tessék, megtörténne az áttörés, Molly is igent mond a házasságra, de akkor tragédia történik és Samet meggyilkolják. Az álmok egy pillanat alatt szertefoszlanak. Egy élet és két ember jövője veszik oda. Hát nem durva? Hogy egy csettintésnyi idő alatt véget érhet az ember élete és elveszíthetünk valakit? Az a legszörnyűbb, hogy ez bár csak egy film, de a valóságban nagyon is sok ilyen és ehhez hasonló történik. Egyedül a halálra van száz százalékos garancia, semmi másra. Hacsak nem vagyunk jósnők, nem tudhatjuk, mit hoz a holnap.

 

ghost 02

 

Éppen ezért kellene mindig beszélni a problémákról. Eleve nem is kellene csacskaságokon problémázni. Beszéljünk arról, ami zavar és tegyünk ellene. Ha az a bajod, hogy nem támogat eléggé a párod, mondd meg neki, add a tudtára, hogy ez neked mennyire fontos és remélhetőleg nyitott lesz arra, hogy változtasson. Hogyha az a gond, hogy nem mondja eleget a szeretlek szót, találjatok egy olyan megoldást rá, amivel mindketten elégedtetek lehettek. Mindenre van megoldás, és ha két ember szereti egymást, akkor hajlandó tenni egymásért.

 

Szó sincs arról, hogy életünket rettegve kellene leélni, hogy holnap talán meghalunk vagy elveszítjük a párunkat. Ha ilyen halálfélelemben élnénk, ki sem dugnánk az orrunkat otthonról és talán papagáj módjára ismételgetnénk a szeretleket, mert nem tudnánk, melyik perc lesz az utolsó. Nem kell megőrülni. Csak tudomásul kell venni, hogy nem vagyunk halhatatlanok és bármi történhet, ezért lehetőség szerint úgy kellene élni az életünket, hogy jól érezzük magunkat. Tegyük boldoggá magunkat és a szeretteinket amennyire lehetséges.

 

Nem lehet tudni, hogy visszajövünk-e és ott állunk majd a testünk felett meg a temetésünkön azt bánva, hogy nem mondtuk el mennyire szeretjük, becsüljük, értékeljük a szeretteinket. Nem tudhatjuk, hogy bánnánk-e bizonyos tetteinket vagy azt, hogy mennyi mindent nem tettünk meg. Kevés az esélye annak, hogy találunk egy Whoopi Goldberget, aki elvégzi a közvetítő szerepet és a segítségével elmondhatjuk azt, amit az életünkben kellett volna. Ahogy arra sem lehet várni, hogy megjelenik elhunyt szerettünk és majd személyesen közli velünk érzéseit. Sokan hisznek ebben, de nem lehet garantálni. Ezek olyan dolgok, amelyekre nem alapozhatunk. Arra viszont igen, hogy kicsit megváltozunk és megpróbálunk nyitni a szeretteink felé. Lépéseket teszünk azért, hogy mi magunk is és ők is boldogabbak legyenek.

 

ghost 03

 

Ne arra várjunk, hogy életünk egy távoli pontján majd több időt szánunk a családra vagy tíz év kapcsolat után is azt mondjuk, ráérünk összeházasodni. Nem érdemes arra várni, hogy minden tökéletes legyen az utazáshoz, a gyerekhez, a vágyaink megvalósításához. Ugyanis ez a tökéletes időpont nem jön el, csak akkor, ha mi azt mondjuk: most van itt az ideje.

 

Persze, semmit sem kell elkapkodni és érthető, ha egyeseknek úgy vannak vele, előbb bizonyos feltételeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy meglépjenek valamit. Igen, hozzunk létre biztos alapokat. De mindig vizsgáljuk meg az érzéseinket, hogy nem félelemből halogatunk-e valamit. Ha van lehetőségünk most megtenni valamit és nem tiltakozunk ellene foggal-körömmel, akkor most éljünk a lehetőséggel. Ma kell kiönteni a szívünket. Ma kell megölelni a kedvesünket. Ma kell elindulni álmaink megvalósításának az útján. Ma mondd el neki, hogy mit jelent számodra és mennyire szereted.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Minek veszekedjünk, mikor holnap a halál el is választhat bennünket? - A P.S. I love you üzenete

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!