Biztos nem vagyok vele egyedül. Sőt, úgy gondolom, hogy nagyon sok nő – ha nem is mindjárt az összes a szíve mélyén – szerelemre és romantikára vágyik. Olyan ez, mintha egy természetes, belénk épített, ösztönös vágy lenne. Talán valóban erre vagyunk gyárilag „kitalálva”, hogy szerelmesek legyünk, szeressünk, és akkor legyünk a legboldogabbak, ha szeretve érezzük magunkat. Persze ez nagyon szépen hangzik, de jól tudjuk, mennyi gyötrelemmel is jár. Néha egyszerűbb lenne az élet ezen érzések nélkül. De miért? Mégis miért vágyunk rá annyira? Miért vagyunk a szerelem rabjai?

 

szerelem rabja romantika 01

 

Kép: Freepik.com

 

A szerelem a mindenünk. Az élet sója, ami megfűszerezi és varázslatossá teszi földi pályafutásunkat. Így van ez nőkkel és férfiakkal egyaránt, csak talán a nők jobban felvállalják, nekik nincs mit szégyellniük ezen.  Nem mintha a férfiaknak lenne, de… ilyen ez a társadalom.

 

Téged még sosem foglalkoztatott a kérdés, hogy miért vagy annyira megőrülve egy kis szerelemért? Miért epekedsz a romantika után? Miért áldottak meg az égiek, a génjeid, az Anyatermészet, ezzel az ősi, mélyről jövő, ösztönös vággyal, hogy szerelemben élj? Ha kulturális antropológus lennék, biztos az ősidőkben keresném ennek az okait, és azt fejtegetném, mennyire lehettek erősek az ősember társas viszonyai és igényei a szeretetre. Hátha ott van a kutya elásva.

 

Vagy talán a pszichológiai adhat választ erre? Mindannyian szeretethiányosak vagyunk? Esetleg – visszakanyarodva az ősasszonyra – természetes vágyunk a törődés? Vagyis, hogy szeressünk és szeretve érezzük magunkat? Ez lenne a magyarázat, hogy az érzelmes, sokszor inkább a szívére hallgató, gyengéd nő akkor a legboldogabb, ha ugyanazt kapja vissza, amit ad? Ha a szeretetére, odaadására szintén szeretet és odaadás a válasz?

De ha már okokat keresünk, hibáztathatjuk a Grimm-tesókat, a Disney-t, meg Andersent, amiért gyerekkorunk óta szerelmes sztorikkal traktálnak bennünket a hercegről, hercegnőről, a szerelem meg a csók varázslatos erejéről. Ezt olvastuk, ezt láttuk később a mesékben, filmekben, sorozatokban, hogy milyen nagyszerű dolog a szerelem meg a romantika. Köszönjük filmiparnak és a mesekönyv, hát még a lányregény íróknak…

 

szerelem rabja romantika 02

 

Vajon boldogabbak leszünk a tudástól? Ha tudjuk, miért van bennünk ez az örök éhség a szerelem után? Valójában marhára nem fog vigasztalni, főleg, ha nincs benne részünk. Hiszen ennek pont ez a lényege, hogy nem elégít ki bennünket, ha álmodozhatunk és beszélhetünk róla. Meg is akarjuk élni. Azt hiszem ez éppen elég ok arra, amiért vágyunk rá. Mert megtapasztaltuk! Tapasztaltuk, milyen felemelő érzés, hogy óriási lelki és akár testi erőt képes adni az embernek. Hogyha tudjuk, hogy valaki szeret bennünket és mi ugyanolyan fontosak vagyunk neki, azért beugranánk a máglyarakás kellős közepébe. A szerelem pedig úgy jó, ha intenzív, ha újra és újra megélhetjük a különböző szintjeit. Ezért akarunk rendszeresen romantikát, mert az pontosan ennek az eszköze. A romantika az öngyújtó, amivel lángra lobbanthatjuk a benzines szívünket, a szerelmet. Kell néha a gyertyafény, a vacsora, a meghitt randevúk és beszélgetések, a sok minőségi, együtt töltött idő, hogy újra és újra felelevenítsük a szerelem érzetét, ami táplálja a kapcsolatot.

 

szerelem rabja romantika 03

 

Sokan jövünk azzal, hogy sz** ez a világ. Csakhogy ezen a világon élhetjük meg a legmennyeibb érzést, a szerelmet, és ez már jobb hellyé teszi. Lehet, hogy néha elég sötét ez a hely, a sok sötét emberrel együtt. A pénz, a hatalom, a háborúk, a szegénység, a katasztrófák, a bűnözés rossz helynek tűnteti fel.  Ellenben a szerelem képes jobb hellyé varázsolni, ahová érdemes megszületni és élni.

 

A szerelem és a romantika lételemünk. Gondoljunk csak bele abba, hányszor estünk már pofára. Hányszor csaltak meg minket, vertek át bennünket, szakítottak és bántak velünk galádul. Lehet, hogy megfogadtuk azt, hogy soha többé nem leszünk szerelmesek, és látod… el telt egy kis – vagy éppen sok – idő, ismét talpra álltunk és megint szerelmesek lettünk. Nem tarthatjuk tőle távol magunkat. Ez a mi kapaszkodónk, hogy emlékszünk az érzésre, a régi szép pillanatokra, a romantikus élményeinkre, és ha tudatosan kerülnéd is, de a szíved igenis újra megakarja élni.

 

szerelem rabja romantika 04

 

Megéri fel kelni mindennap azért, mert jót tehetünk másokkal, a sikerért, a családért, a gyerekeinkért, a kalandokért és a szerelemért. Erőt ad nekünk. Még akkor is, ha éppen nincs az életünkben, de ott a vágy, hogy legyen, hogy mielőbb szerelembe essünk és legyen valaki az, aki által igazán érezhetjük, hogy élünk. Hiszen a szerelem tesz mindent elevenné és különlegessé. Úgyhogy kedves olvasó, tudom, hogy neked is sokszor fáj a szerelem, de ne mondja le róla, soha. Tégy arról, hogy legyen az életedben, romantikával együtt, mert nagyon jól tudod, hogy csodát művel veled! Légy erős és viseld minden jó és rossz hozadékával együtt. Nem baj, ha te is a szerelem rabja vagy, legyél rá büszke!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

 Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Apró dolgok, amiket megtehetsz, hogy fejleszd a párkapcsolatodat

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!