A női méltóságról talán még neked is eszedbe jutnak azok a pár generációval előtti büszke matrónák, akik erősek és határozottak voltak. Vasmarokkal irányították életüket, háztartásukat, és olykor még a férfiakat is, mert nem minden nő volt hajlandó térdre borulni ura és parancsolója előtt, hanem bizonyos keretek között igenis kivívta magának az egyenlőséget. Bár akadtak kultúrák, ahol nem is volt rá szükség, a nő egyenértékű lehetett a férfival. Talán szép lassan, de ismét dobogni kezd a harcos amazonszív a női mellkasokban.

 

 

noi meltosag 01

Kép: twitter.com

 

És nem kell hozzá feministának lenni, mert ez lehetett az első gondolatod, hogy biztos a férfiakat kasztráló, uralomra törő nőkről beszélek. De nem. Bár kétségkívül igaz, hogy ők vigyáznak a méltóságukra, amire minden nőnek kellene. A méltóság a kincsünk, az erényünk, nemcsak a valaha volt szüzességünk.

 

Mert akinek van méltósága, egy kis önérzete, az szereti és tiszteli magát annyira, hogy nem ragad meg egy szar párkapcsolatban, csak mert azt gondolja, nem érdemel jobbat, úgy sem kaphat jobbat. Az a nő, akinek van méltósága, nem hagyja, hogy a férje bokszzsáknak nézze, hogy a gyereke cselédnek, hogy bárki is megalázza és megtapossa. Nem fog csendben lapítani, mint gőzölgő kutyagumi a fűben, hanem kiáll magáért. És van, hogy visszaüt. Akár tenyérrel, akár szavakkal.

 

Igenis kivívja, hogy a párja egyenlő félként tekintsen rá. Nem lesz a házi rabszolgája, nem fog neki behódolni. Lehet, hogy attól még ellátja a tipikus női szerepeket, de mindig éreztetni fogja, hol van a határ és a párja meddig mehet el. Ha pedig  kedvesének ez nem teszik, képtelen elfogadni, akkor bye-bye, nem fog érteni sírni, mert tudja, hogy kaphat jobbat. Egyáltalán nem küzd önbizalom problémákkal, hogy „Atyaúristen, hogy fogok én most egy pasit magamnak?” Nem esik kétségbe, ha egy darabig egyedül kell lennie, mert úgy van vele: még a magány is jobb egy zsarnok, kihasználó kapcsolatnál.

 

noi meltosag 02

 

Ugyanez a nő az, aki nem engedi, hogy kihasználják. Nem hagyja, hogy újra meg újra visszaéljenek a szeretetével, jóhiszeműségével, a nagylelkűségével. Tudja, mikor mondjon nemet és szívfájdalom nélkül megteszi. Ettől nem lesz önző, sem kőszívű, csak tartja magát valamire. Ő nem lesz senki pénztárcája, palimadara meg non-stop lelki szemetesládája. Ezért van az, hogy megválogatja a barátait, vagy legalábbis érezteti velük, hogy ő nem akárki. Egy nő, akinek van méltósága és vagy így fogadják el, vagy sehogy. De hát miért is csak az számítana igaz barátnak, akivel mindent megtehetünk és aktívan kihasználhatjuk a barátságának előnyeit?

 

Ez a nő nem fogja csöndben tűrni azt sem, hogy az anyósa, a kollégái vagy bárki más szekírozza. Tud ő alkalmazkodni és rugalmas lenni. Szívesen változtat is, és köt kompromisszumot. Ám sose fog belemenni egy egyoldalú dologba, olyasvalamibe, amivel rosszul jár. Nem adja meg magát. Nem fél visszaszólni és kinyilvánítani a véleményét, méghozzá azért nem, mert nem akar mindenáron megfelelni másoknak. Nem áll sorba szeretetért, elismerésért, senkinek sem fog nyalizni. Ez jelenti azt, ha valakinek méltósága van. Ne keverd össze az egészséges önérzetet az egoizmussal vagy csökönyös büszkeséggel. Igen, el lehet menni ebbe az irányba is, de a kettő nem ugyanaz. Márpedig az előbb említett egészséges méltóság mindenkire ráférne.

 

noi meltosag 03

 

Hiszen ha körbenézel, még mindig rengeteg olyan nő van, aki nem tartja magát semmire. Aki inkább behódol és hagyja, hogy mások irányítsák, mert az könnyebb, kényelmesebb. Nem csak a férfiakra kell gondolni, hogy azok nyomják el őket, de nem ám. Sok nő vígan engedi más, erősebb nőnek, hogy lábtörlőnek nézze. Ugyanakkor rájuk is igaz, hogy sokszor csak látszólag olyan erősek és büszkék, mert még felettük is állhat valaki, aki meg őket nézi cigicsikknek. Mondhatnád, hogy ilyen az ösztön, nyulakra is szükség van a világra, nem csak bátor farkasokra, vagy ez a nők sorsa, ám ez baromság. Mindenki úgy születik erre a világra, hogy szereti és tiszteli magát, max a szülők jól elcseszik ezt az énképet meg később a barátok, partnerek.

 

noi meltosag 04

 

 

Csakhogy a méltóságot senki sem veheti el tőlünk. Azt egyedül mi adhatjuk ki a kezeink közül. Ha valaki nem tart puskát a fejedhez, akkor te vagy az, aki önként és dalolva veszed fel a nyakörvet és adod a pórázt a másik kezébe vagy veted magadat a pocsolyába, ha a párod át akar ott kelni vagy más elnyomó. Ergo nagyon is visszaszerezheted a méltóságodat. Sok-sok „nem” szó használatával, erővel és kitartással. Merthogy sok ellenállásba fogsz ütközni és még a szeretteid is megorrolhatnak rád. Ám ha szabadnak és erősnek akarod érezni magad, aki a maga ura, akkor ezt kell tenned. Akik úgy igazán szeretnek, támogatni fognak és megszokják majd, hogy méltóságteljes nő vagy. Aki meg ellenáll vagy megpróbál tetszése szerint hajlítani téged, akkor azt talán jobb is elengedni, nem gondolod?

Úgyhogy ne feledd: lehetsz te méltóságteljes nő. Te döntesz erről. Ha te tiszteled magad, mások is fognak.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Mikortól számítasz igazán magabiztos nőnek?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!