Mindig is csodáltam azokat, akik határtalan önbizalommal rendelkeznek. Nem sajnálom senkitől se az önbizalmat, hiszen szükség van rá az egészséges énképünk kialakításához és a boldog élethez. Csak éppen azt veszem észre – és bizonyára sokan közületek – hogy egyeseknek több is jutott a kelleténél. Honnan jön ez a temérdek önbizalom? És csak én látom a veszélyeit és a káros hatásait vagy ti is?

 

 

tulzott onbizalom 01

 

Kép: Pixabay.com

 

Több olyan nőt is ismerek, akik kezdetben félénkek, visszahúzódóak voltak némi önbizalomhiánnyal. Majd az én szememben egyik pillanatról a másikra teljesen kifordultak magukból, átestek a ló túloldalára és sokuk egoista barom lett, mert ők tényleg azok lettek. Sőt, kifejezetten ismerek olyat, aki csak azért változott meg, mert elege lett abból, hogy a nő társai cseszegetik, lenézik és hogy a férfiak sem kell úgy, ahogy van. Vagyis nyomás hatására és azért, hogy végre elfogadják, illetve hogy párt találjon, a megfelelési kényszer hatására kezdett megváltozni. Vagy akár azért, mert azt látta, hogy minden második ismerőse tolja fel magáról a vadabbnál vadabb képeket a közösségi oldalakra és valamiért arra gondolt, ez a normális, - valójában ez csak divat, nem feltétlenül normális – és ezért kezdte el ő is.

 

tulzott onbizalom 02

 

Nem az a gond, hogy lefogytak több tíz kilót, befestették a hajukat és mondhatni megszépültek. Az a gond, hogy időközben valahogy természetet is váltottak, mert úgy fest a külsőcserével az is jár. Most már nagyszájuk van, már ők törik össze a férfiak szívét és nem fordítva és meg elárasztották a közösségi oldalakat a has- meg popsi feszítős, illetve csücsöriszájas meg csöcsös képeikkel. Ez az örökös magamutogatás is egy kényszeredett cselekvés arra, hogy több pozitív visszacsatolást szerezzenek. Tisztelet a kivételnek, mert ha valaki még egy-két alkalommal tesz fel képet, hogy megmutassa magát, az teljesen rendben, mind lehetünk büszkék az elért eredményeinkre és egy-egy jól sikerült képünkre. Ám, akik naponta tesznek fel képet és legalább kettőt, az már azért gáz. De, ami a legvisszataszítóbb, hogy eddig őket szólták meg, hogy-hogy néznek ki, milyen szentfazekak, most meg ők gúnyolnak másokat…

 

Hogy jutottunk el idáig? Oké, hogy felébred a nőben a vágy, hogy változtasson és tesz is érte. Utána érhető módon elkezd pozitív visszacsatolásokat kapni férfiaktól és nőktől egyaránt. Létezik, hogy ez a siker ennyire megrészegítse? Hogy úgy érezze, most már bármit megtehet? Sajnos az elbizakodottság nagyon is rátehet egy lapáttal arra, hogy így elszaladt velük a ló. Viszont az életük bizonyos tekintetben innentől kezdve pokol lehet. Úgy veszem észre, görcsösen ragaszkodni kezdenek ahhoz, amit felépítettek, Végzet Asszonya meg a Szexbálvány képet és mindent megtesznek azért, hogy ez a kép megmaradjon. Jönnek a drasztikus diéták, a kényszeres alakformálás és egy idő után már azért lesznek Insta- meg Facebook-függők és lövik fel az újabb fotóikat, mert elbizonytalanodnak az önbizalmukban. Mert az önbizalmukat másoktól függ. Ha nem kapnak elegendő tapsvihar meg kiesik a szemem, de szexi vagy gifeket, akkor már aggódni kezdenek, hogy talán még se olyan szépek.

 

tulzott onbizalom 03

 

Valójában ez az egész egy ördögi-kör. Az önbizalmat megszerezni és fenntartani. A fenntartás pedig foggal-körömmel és tudatosan vagy tudattalanul, de hajmeresztő dolgokra vagyunk képesek érte. Mert ez a legrosszabb, ha valakinek az önbizalma másoktól függ. Persze bizonyos szinten elkerülhetetlen, mert ilyen a természetünk, tetszeni akarunk másoknak (minimum a közvetlen környezetnek) és beilleszkedni a társadalomba. Mindenkinek kell hozzá egy kevéske a visszacsatolás, még azoknak, akiknek az önbizalmuk tényleg belülről fakad.

 

És mikor lezuhantak a magas lóról…

 

Olyanokat is ismerek, akik már megjárták ezt az utat, rút kis kacsákból szépséges hattyúk lettek, voltak már instakirálynők is, majd szépen lezuhantak a tizenharmadik emeltről. Az egyikük azért, mert a férfiak félreértelmezték a túlzott önbizalmát. A pasinak, akivel ismerkedett, az jött le a képei meg a viselkedése alapján, hogy mindenre kapható. Aztán persze a nő kikérte magának, hogy őt félreértették és nem is érti, hogy gondolhatták ezt róla, mire a pasi mintegy tükröt mutatva neki, elmagyarázta, hogy a túlontúl kacér viselkedés, a keveset takaró ruhák, és a sok félmeztelen kép ezt üzeni a világnak.

 

Más akkor döbbent rá, hogy túlzásba vitte az önbizalmat – igen, mindent túlzásba lehet vinni! – amikor a párja megkérte, hogy ne flörtöljön a barátaival meg a kollégáival – gáz, ha már valakit erre kérni kell – és hogy ne rakjon ki annyi túlfűtött képet magáról. A nő nem fogta vissza a magát, a pasi pedig nem akart agyér görcsöt kapni és viszlát.

 

tulzott onbizalom 04

 

De olyanról is tudok, aki így rúgta fel a baráti viszonyait. Túlságosan megváltozott, csak a külső számított neki, hirtelen már nem volt jó neki a gyorskaja, a mekis kávé, hogy használt ruhaboltokba járnak, hanem mindenből a legjobb kellett neki. Nem az volt a gáz, hogy a minőségi dolgokra vágyott, hanem az, ahogy ezt a barátnői tudtára adta és hogy lenézte őket, amiért nekik ezek is jókMellette örökösen cikizte a barátait, akik szintén megunták, hogy a régi, kedves, szeretetre méltó barátnőjükből egy pi*** lett.

 

Az a kategória pedig abszolút rejtély, akiknek szemmel láthatóan, talán csúnyán hangozva, semmi okuk arra, hogy ki ha én nem- szindrómában szenvedjenek, mert nem szépek, nem tehetségesek, nincs bennük semmi extra, és mégis hihetetlen önbizalommal rendelkeznek, ami megint nem lenne baj, ha nem arra használnák, hogy másokkal szemetek legyenek vagy lenézzék őket. Mint akik így akarnak bosszút állni a világon az őket ért csalódások miatt.

 

Nos tehát, csajok és pasik, legyen önbizalmatokat! Törekedjetek bátran az egészséges önbizalom kialakításra, ami lehetőség szerint ne másoktól függjön. Találjátok meg magatokban a szépséget, a hitet, az erősséget, amikre büszkék lehettek. Rakjatok ki magatokról képet, egész bátran, de ne essetek túlzásokba és sose felejtsétek el a valódi értékeket! Így nem keveredhettek bajba és nem is lesz tiszavirág életű az önbizalmatok!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Ezeket a női típusokat kerülik el messzire a férfiak – Te vajon közöttük vagy?

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!