Szeretek nő lenni. Nem volt mindig így, mivel jócskán megtapasztaltam az árnyoldalait is és most persze nem a menstruációs fájdalomról van szó. De nem volt mindig könnyű nőnek lenni, olykor még most se, de mára megszerettem a nememet. Nem mondom, hogy csak és kizárólag a feminizmusnak köszönhetem, de sokat segített!

 

 

feminizmus 01

Kép: pinterest.co.uk

 

Gyorsan szögezzük le! A feminizmus nem azt jelenti, hogy „férfigyűlölet”. Nem is azt, hogy valaki nem akar anya lenni és nem vágyik családra. De még csak nem is az a célja, hogy minden nőt magával rántson és mindenkiből feministát varázsoljon. Szó nincs arról, hogy a nőket a férfiak fölé akarja emelni, mintha valami felsőbbrendű faj lennének. Természetesen vannak, akik túltolták a feminizmust és pont az előbb leírtak ellenkezőjét hirdetik. De higgyétek el, az eredeti feminizmusnak köze sincs hozzájuk.

A feminizmus lényege nem más, hogy a nők ugyanolyan jogokra vágynak és szeretnének szert tenni, mint amilyennel a férfiak is bírnak. Vagyis egyenlő bánásmódot kérnek maguknak. 

 

Szóval, mit adott nekem a feminizmus?

 

Bátorságot. Hitet. Reményt. Hogy nem muszáj beérnem kevesebbel. Hogy lehet más is belőlem, mint otthonülő feleség, akikkel az ég egy adta világon semmi bajom nincs, csak én éppenséggel másra vágyom. Céljaim vannak és most már keményen hajthatok is előre értük. Mert látom, hogy a nők is lehetnek ugyanolyan híresek, sikeresek, elismertek, megbecsültek, mint a férfiak. Egy nő is lehet politikus, orvos, cégigazgató, minden, ami korábban csak férfi lehetett vagy legalábbis úgy gondolták, hogy az férfinak való. Sőt, ha úgy tetszik, egy nő is lehet hegesztő, autószerelő, festő, programozó, bármi olyan, amire nemrég még azt mondtak: tipikus férfimunka. Már senkinek sem kell elnyomnia a vágyait és szégyenkeznie miattuk. Nem kell annak lennie, ami nem akar. Dönthet úgy, hogy megvalósítja vágyát és álmát. Ha pedig még egy-két ember meg is botránkozik rajta, ma már mellette temérdek csodálatot és is vállon veregetést is kap. Megdicsérik a bátorságáért és a tehetségéért. Hogy bebizonyította: egy nő is képes erre. Minden olyan nő, aki mert nagyot álmot álmodni, tenni érte és bebizonyítani, hogy képes arra, amire egy férfi is, az csodálatra méltó és megérdemli a tapsot.

 

feminizmus 02

 

Végre mer az ember álmodni, hogy ő is viheti valamire. Hogy igen, idővel lehet belőle, feleség, anya, de akár sikeres üzletasszony is. Ma már egy nő bármi lehet, ami csak lenni szeretne és tesz is érte. Mert az is bebizonyosodott, hogy nem csak a szép nők érhetnek el sikereket, hanem bárki más, akinek van esze, tehetsége és megdolgozik a sikerért. Mindez pedig magával hozta a függetlenséget. Amire oly sok nő vágyott.

 

Hiszen ma már nem kell gazdag férj ahhoz, ha nő megszeretne venni magának valakit. Kivéve persze azon nőket, akik erre vágynak, őket is meg lehet érteni. De ma egy nő, aki dolgozik, aki elér valamit, akinek van karrierje az számolhat az anyagi függetlenséggel is. Nincs rászorulva senkire. Sem a szüleire, sem a férjére. Magának is képes bármit megadni. Ezt pedig bármely nő elérheti, aki akarja. Az anyagi függetlenség pedig együtt jár a párkapcsolattól és családtól való függetlenedéssel, ami azért is jó, mert senki sem vár tőlünk semmit cserébe, nincsenek szabályok, pontosan olyan életet élhetnek, amilyen csak szeretnének.

 

Ha pedig párkapcsolat szabadságról beszélünk: nem feltétlenül igaz, hogy a feminista nem vágyik férfira. Ilyen is van persze. Viszont remekül megtudnak lenni egyedül. Van munkájuk, karrierjük, lefoglalja az őket eléggé, sokszor még túlságosan is. A lényeg, hogy képesek arra, hogy egyedül is boldogok legyenek és egyedül utazgassanak vagy a barátaikkal lógjanak és közben ismerkednek az igazit keresve Mivel kezd beívódni a köztudatba a feminizmus, egyre kevesebben néznek rájuk ferdeszemmel, hogy harminc felett miért nem házasok és miért nincs még gyerekük. Tán baj velük? Nem, köszönik szépen, csak boldogok egyedül, karriert építenek, kiélik magukat mielőtt jönne a többi.

 

Éppen ezért azt is megtehetik, hogy alkalmi kapcsolatokba bonyolódnak, ha úgy tetszik, hiszen attól még, hogy egyedül vannak, ők is vágyhatnak szexre és ölelésre és miért kellene megvonniuk maguktól? Nem kell. Ahogy a férfiak is becsajozhatnak, ők is bepasizhatnak. Lassan talán eljutunk arra a pontra, hogyha egy nő teszi ezt, nem lesz mindjárt ribanc.

 

feminizmus 03

 

A feminista gondolkodás másik pozitív hatása, hogy csökkenti az elvárásokat a férfiakkal szemben és egyúttal nyitottabbá is teszi a nők és férfiak gondolkodásmódját. Nem várják el a nők, hogy mindent a férfi fizessen és eltartsa őket. Azt sem, hogy macsó legyen az ágyban. Végre a nő is lehet felül, kimeri mondani és megélni a mindennapi és szexuális vágyait is. Nem minden vágyuk a házasság vagy a család. Ellenben nyitottak arra, hogy a férfi és elvégezze a házi munkát, gyereket neveljen, merje kimutatni az érzéseit és akár egy kicsit érzékenyebb, nőiesebb legyen. Ez pedig nem kérdés, hogy kedvez a férfiaknak is. A feminista nők nem akarják elvenni a férfiak szerepét! Csupán lehetőséget kérnek arra, hogy ők „férfiasabbak” legyenek és lehetőséget adnak arra, hogy a férfi „nőiesebb” lehessen. Végre nem muszáj a nőnek magára erőltetnie a tipikus női szerepeket, ahogy a férfinak sem kell mindenáron pasisnak lennie.

 

Mások sikerén felbuzdulva úgy voltam vele: én is neki futok. Az egy éjszakás kalandok lehetőségét kihagytam, de amivel tudtam, éltem. Kockáztattam, letojtam mit szól a környezetem az elképzeléseimhez vagy, hogy mit várnak el tőlem és úgy kezdtem el élni az életemet, ahogy nekem tetszett. Nem kell kényszeresen vigyáznom arra, hogy nőies legyek, lehet erős, független, karrierista nő. Nem kell megjátszanom magam és nem is kell összetörnöm lelkileg, hogy nem lehet az, aki lenni szeretnék. Tengernyi dolgot adott nekem a feminizmus és nem lettem pasigyűlölő, sem családellenes. Önmagam lettem.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Hová lett a híres női méltóság? Te is engeded, hogy mások lábtörlőnek használjanak?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!