120 éve annak, hogy a sokak által annyira nagyra tartott, népszerű és szeretett Sisivel végzett a Genfi-tónál az olasz anarchista. Talán sokan nem tudják, de császárné ide vagy oda, nem volt éppen álomélete. Sőt, szinte az egész élete örökös küzdelemből állt. Kevés valódi boldogság adatott meg neki és a sors végül azt is megtagadta tőle. Küzdött, amíg csak bírt, hogy felnőjön szerepéhez, megfeleljen a családjának és az embereknek.

 

sisi 01

Kép: dede.com

 

Nem császárnének született

 

Wittelsbach Erzsébet, becenevén Sisi 1837. december 24 én született, Miksa József bajor herceg és Mária Ludovika Vilma bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként. Nagynénje, Zsófia Friderika főhercegné a húgát, Ilonát szánta unokatestvérüknek, Ferenc József osztrák császárnak. Csakhogy Ferenc József véletlenül megismerte Erzsébetet és beleszeretett. Villámgyorsan megtörtént az eljegyzés és maradt egy éve szegény Erzsébetnek arra, hogy császárnét faragjanak belőle. Nyelveket tanult, társasági illemet, udvari etikettet és a császári életvitelt.

A következő megpróbáltatások pedig az esküvőjük után érték. Eleve nem találta a helyét Bécsben, ahol Zsófia főhercegnétől, vagyis akkor már anyósától tovább kapta az ívet és próbált belőle kedvére való császárnét alkotni. Férje túlságosan leterhelt volt a külpolitikai és belpolitikai viszonyok miatt, még nászútra sem vitte feleségét, nemhogy foglalkozzon vele.

 

Azután, hogy alig 16 évesen férjhez ment, egy évre rá megszülte első gyermekét Zsófiát, majd a következő évre rá Gizellát. Az anyós ki nem állhatta Sisit. Mindig szekírozta és rosszul volt a császárné liberális és modern gondolkodásától, de még ráadásul magyar-párti is volt. Úgy rendelkezett, hogy csak látogathatja a gyermekeit, majd ő gondoskodik róluk és arról, hogy megfelelő nevelést kapjanak. Ez a hozzáállás csak tovább fokozta Erzsébet kisebbrendűségi érzést és bizonytalanságát. Pedig az igazság az, hogy rendkívül intelligens volt és férje gyakran kikérte tanácsát.

 

sisi 02

Kép: cs.m.wikipedia.org

 

A lelki beteg Sisi

 

Valószínűleg fél életében lelki beteg lehetett. Egy idegen helyen volt, a férje távol, a gyerekeit korlátozottan láthatta és még undok is volt vele a környezete, de legalábbis az anyósa mindenképpen. Az udvar sokáig butának, de szépnek tartotta, mert nem beszélte a nyelvüket, de még csak a megszokott francia udvarnyelvet sem és túlzottan félénknek titulálták. Ez utóbbira rátett egy lapáttal, hogy szegénynek nagyon rossz fogai voltak, és alig mert beszélni vagy kinyitni a száját.

 

Mindennek a tetejében megtörtént az első tragédia, az alig kétéves Zsófia meghalt tífuszban. Ettől Erzsébet teljesen összeomlott. Még ki se heverte lánya elvesztését, de már akkor megint szülnie kellett és világra hozta a trónörököst, Rudolf koronaherceget. Ez sem javított a helyzetén, továbbra is kívülállóként tekintettek Sisire.

 

Mindettől függetlenül igyekezett mindenki elvárásnak megfelelni, de mégiscsak úrrá lett rajta a depresszió meg a különböző pszichoszomatikus betegségek, arról nem is szólva, hogy a szervezetének is megterhelő volt négy gyermek kihordása, ugyanis időközben Mária Valéria is megszületett. Egyre rosszabb lett az állapota, az idegösszeomlás kerülgette, hogy mindenkinek csak a szeretetéért küzd és alig éri valami jó.

 

sisi 03

Kép: fiveminutehistory.com

 

Ezt igazolja az is, hogy 1889-ben máig tisztázatlan okok miatt, de fia Rudolf, Mayerlingben öngyilkosságot követett el. Több se kellett Sisinek, totálisan összetört. Onnantól kezdve csak fekete ruhát hordott és visszavonult életet élt. Mindeközben depressziója és betegségei tovább súlyosbodtak. Azután, hogy Mária Valéria is megházasodott és magára maradt, úgy döntött utazgatni fog.

 

Az örökké hűtlen férj

 

Miután házasságuk korai szakaszában szinte folyamatosan terhes volt, nemigen volt módja és talán nem is kívánta ellátni még házastársi kötelezettségeinek ezen részét, hát férje más asszonyok ölelésében találta meg a kielégülést. Állítólag többek között ez is volt az oka Erzsébet gyakori utazásainak, hogy képtelen volt feldolgozni férje hűtlenkedéseit. Illetve a pletykák szerint a másik oka az volt, hogy nemi betegséget kapott a férjétől, aki ezért hagyta szó nélkül, hogy felesége alig van otthon.

 

Érdekes, hogy idősödő férjével szemben megváltozott a hozzáállása. Elmúlt a szerelem és a féltékenység is. Ferenc József oda volt Schratt Katalin színésznőért és jóformán Sisi hozta tető alá a kapcsolatukat, hogy szeretők lehessenek. Viszonyuk Sisi halála után is, egészen a császár haláláig folytatódott.

 

sisi 04

Kép: nachrichten.at

 

A merénylet

 

1898. szeptember 9-én Genfbe utazott. Másnap egy kis társasággal, illetve Sztáray Irmával a Beau Rivage Szállóból a Genfi-tó partján húzódó sétányon a hajóállomásra sietett a sétahajóhoz. Ám nem érte el a célját, ugyanis Luigi Lucheni, az olasz anarchista fellökte és egy hegyesre élezett reszelővel szívtájékon szúrta. Bár utána még felment a hajóra, de hamar észrevették, hogy nincs jól és a fűzőjét levéve meglátták, hogy nagy a baj. A császárné utolsó mondata magyarul hangzott el, udvarhölgyeitől kérdezve: "Mi történik velem?" 

 

Szeptember 17-én temették el fia mellé a Habsburgok hagyományos temetkezési helyén, a kapucinusok templomának császári kriptájában.

 

Nem mindennapi nő volt Sisi. Rengeteget szenvedett az élete során. Valószínűleg csak arra vágyott, hogy szeressék és elfogadják. Egy szerető férjet és boldog családot akart. Sosem hagyta cserben férjét és gyermekeit, a lelkét is kitette azért, hogy lássa őket és velük lehessen. Minden morzsányi jó szóért keményen megdolgozott. Vajon hány nő lenne ma erre képes? Ilyen fáradhatatlanul küzdeni? Főleg egy olyan világban, ahol lassan burjánzik a férfigyűlölet. Hány nő szerezne szeretőt az idősödő férjének? Igen, ma is vannak elnyomott és alárendelt nők, de nagyon más az, amikor valaki azért küzd, hogy szeressék, és hogy szeretteit boldognak lássa.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Sok nő él úgy, mint Mata Hari, mégsem tekintik magukat luxusprostinak

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!