Mata Hari neve a mai napig misztikusan cseng. A gyönyörű kémnő, a férfiakat elcsábító Végzet Asszonya és luxusprostituált, aki akárkit képes volt az ujja köré csavarni. Férfiak és nők egyaránt csodálták szépségét és tehetségét, aki annak idején divat- és szexszimbólumnak számított. Egyesek megvetéssel gondolnak ma rá, mások pedig csodálják. Az igazság pedig az, hogy mindig is voltak – és vannak – olyan nők, akik úgy élnek, mint Mata Hari, csak éppen nem tekintenek kurvaként magukra.

 

mata hari 01
Kép: pinterest.cl

 

Mata Hari – vagyis polgári nevén Margaretha Geertruida (Grietje) Zelle - 1876. augusztus 7.-én született Frízföldön, Leeuwardenben.  

18 éves korában hozzáment a nála 20 évvel idősebb, skót Rudolf MacLeod tengerésztiszthez. Hét hónappal az esküvő után született meg első gyermekük, Norman John. 1897-ben Jáva szigetére költöztek és rá egy évre megszületett Luisa Johanna. Eleinte Margaretha élete maga volt az álom, egészen addig míg, elő nem jött férje valódi éne, aki alkoholista, betegesen féltékeny volt, szeretőt tartott és gyakran verte Margarethát és gyerekeiket.

 

A család később két részre szakadt, Margaretha Javán maradt, míg családja másik fele Szumátrára költözött. A távkapcsolat sem tett jót a házasságuknak, és végül teljesen elidegenedtek egymástól. Az sem segített a helyzeten, hogy 1899-ben mérgezés következtében meghalt John, a kisfiúk, míg Luisa Johanna épphogy sikerült megmenteni. Mint kiderült, egyik alkalmazottjuk akart így bosszút állni McLeodon kegyetlen bánásmódjáért.

 

Ezek után Margaretha férje válni akart, és maga mellett akarta tudni egy szem lányukat. Végül egyetlen fillér és lánya nélkül 1905-ben Párizsba ment, ahol megkezdte kurtizáni és táncosnői karrierjét.

 

mata hari 02

kép: pinterest.com

 

Eredetileg színésznő szeretett volna lenni Párizsban, de semmihez sem volt pénze, így arra, kényszerült, hogy festőknek álljon modellt. Rövidesen táncos munkát kapott és a nagyérdemű elé tárta az extra erotikus-egzotikus táncot és villámgyorsan a figyelem középpontjába került. A sajtónak azt mondta, hogy Indiából származik és Síva templomában nevelkedett, és hogy őt szolgálja dicsőítő, erotikus rítusoknak szenteli életét. Eredetileg a Lady Macleod művésznevet kapta és ezt változtatta Mata Harira.

 

Népszerűségének köszönhetően politikusok, bárók és bankárok hódoltak neki. A nők sárgultak az irigységtől, ugyanakkor sokan megpróbálták utánozni táncát vagy éppen mindennapi öltözködési stílusát. A férfiak oda voltak érte és a tehetősek rendszeresen meghívták őt zártkörű rendezvényeikre. Rövidesen egészen Európa megismerte és Madridban, Monte-Carlóban, Berlinben, Bécsben és Milánóban is fellépett. Mivel táncos karrierje nem tarthatott örökké, kénytelen luxus prostituálttá válni és a francia elit, a német herceg, sőt, a császárság trónörököse ágyába bebújni.

 

mata hari 03

kép: pinterest.com

 

Hogy lett Mara Hari kémnő?

 

A képlet egyszerű. Rengeteg befolyásos barátja és szeretője volt és ezt a német titkosszolgálatnak is feltűnt, akik szerették volna, ha kisajtol némi infót francia politikus és a gazdasági elitben található mecénásaitól. Mivel akkorában már karrierje hanyatlani kezdett, és mivel egész idő alatt csak szórta a pénzt, anyagi nehézségei adódtak, közben még a háború is kirobbant és kapóra jött a titkosszolgálati munka, amit a franciáktól kapott.

 

Ugyanis volt még egy nyomós indoka: megtalálta élete nagy szerelmét. Vlagyimir Maszlov, egy huszonegy éves orosz tiszt volt, aki egyik szemére megvakult, és egy háborús zónában fekvő katonai kórházban ápolták. Ekkoriban találták meg a franciák is, hogy kémkedjen neki és mivel folyamatosan pénzszűkében volt, elvállalta, hogy többé ne kelljen más férfiak ágyában kikötnie és végre valahára szerelmével lehessen. A németek pedig kompromittálták őt, hogy úgy tűnjön, kettős kém.

 

Végül 1917-ben elítélték kémkedésért, mivel a vád szerint elárulta a francia hajók pontos indulási idejét, amin 50 ezer francia katona utazott, és amit a németek el is süllyesztettek akik a Földközi-tengeren. A vádlott azt állította, hogy a németektől csak szerelmi szolgáltatásaiért kapott pénzt. Amikor szajhának nevezték, állítólag így vágott vissza:

 

mata hari 04

Kép: saarmagazine.nl

 

– Szajha? Igen. De áruló? Soha!

 

Október 15-én mégis kivégezték. A legnagyobb méltósággal kezelte halálának hírét és a kivégzés alatt megőrizte nyugalmát és méltóságát. Vajon erre hány nő lett volna képes?

 

Ahogy az sajnos lenni szokott, csak a halála után 2011-ben derült ki, hogy ártatlan volt és hogy egy másik kémnő a hibás, Elsbeth Schragmüller.

 

Modern Mata Harik világát éljük

 

Mindig is voltak és lesznek Mata Harik. Kétségkívül rengeteg hozzáhasonló önbizalommal, kitartással teli, bátor nő van, aki úgy él, hogy közben nem érdekli, mások mit gondolnak róla. Önálló, szabadon élő, nagyvilági nők, akik a maguk urai, még akkor is, ha egyesek a testükkel keresik a kenyerüket és akár erre még büszkék is, hogy gyönyörűek és kívánatosak. Még akkor is, ha az a valaki, aki eltartja őket, a férjük vagy a szeretőjük. Bűn lenne, hogy próbálnak életben maradni és ehhez olyan eszközt választanak, amit csak tudnak?

 

De ott van Mata Hari abban a nőben is, aki inkább ott ragad egy pocsék kapcsolatban, mintsem kilépjen belőle. Talán mert fél a változástól, az egyedülléttől, mert kisemmiznék, és magára maradna pénz nélkül, fedél nélkül. Ám az is lehet, hogy nincs is lehetősége másik életre, mert nem akarja magára hagyni a gyermekeit, vagy mert az agresszív, alkoholista, zsarnok férje el sem engedi és ezért tűrnie kell.

 

Mata Hari jelen van minden prostituáltban, aki kényszer hatására bocsátja áruba a testét, és képes a jéghátán is megélni, elviseli mások érintését és a megalázást, hogy pénzhez jusson, mert valamiből élnie kell.

Végezetül azokban a nőkben is ott él, akik szerelmesek. Arra vágynak, hogy szeressék őket, akik boldog és békés életről álmodoznak, és akik bármire képesek a szerelmükért.

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Kívánságokat teljesített és gyógyított a mágikus hatalommal bíró Vudukirálynő

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!