Gyakran elgondolkozunk azon, hogy mit kell tennünk egy kiegyensúlyozott, boldog pillanatokkal teli kapcsolatért. Ebben a cikkben most ezzel kapcsolatban olvashattok egy-két tippet, tanácsot.

Alapvetően fontos észben tartani azt a vitathatatlan tényt, hogy egy párkapcsolatban két ember van, többnyire két különféle személyiség, eltérő igényekkel. Ahhoz tehát, hogy megkapjuk, amit szeretnénk, a másiknak is meg kell adnunk, amit ő szeretne. Ez így pofon egyszerűen hangzik, de mindezt egyensúlyban tartani egyáltalán nem könnyű. Amennyiben már a kapcsolat kezdetén törekszünk a harmóniára, sokkal kevesebb nézeteltérésünk lehet a későbbiekben. Ha viszont a kapcsolatot a saját képünkre vagy éppen a másik fél igényei szerint építjük fel, akkor eleinte még működhet a dolog, azonban idővel az alkalmazkodó társ el fogja veszíteni türelmét, boldogtalan lesz. Az élet rövid, szóval minek is kéne eltűrnünk minden rosszat, minek „szolgáljunk” valaki mást? Ezek a kérdések persze csak akkor merülnek fel bennünk, amikor már eloszlik a szerelem rózsaszín felhője, azaz későn. Amikor fülig szerelmesek vagyunk, gyakran hajlamossá válunk arra, hogy mindent megtegyünk a másikért, minden erőnket bevetve küzdjünk érte. Ezzel nincs gond, ha a másik fél is ugyanígy cselekszik, hiszen valamilyen szinten mindenki megkapja, amit szeretne. Ehhez azonban megértésre, őszinteségre van szükség. Ha nem mondjuk ki, minek örülünk és minek nem, a másik fél nem feltétlenül fog erre magától ráébredni, hiszen ő lehet, hogy teljesen más tényezőket tart szem előtt.

Az őszinteség és a helyes kommunikáció mellett bizalomra is szükség van. A túlzott féltékenység tönkreteheti bármelyik kapcsolatot, azonban ezen lehet javítani, csak hajlandónak kell rá lenni. Egy férfinak szabadságra van szüksége, ha ezt megkapja, akkor valójában az esély is kevesebb arra, hogy félrelépjen. Egy nő ezzel szemben törődést, szeretetet igényel, melynek hatására biztonságban fogja magát érezni, nem lesz féltékeny. A kapcsolatnak tehát ez a része teljes mértékben kidolgozható, mindkét fél részéről megértést, odafigyelést igényel.

Nagyon hasznos lehet egy lazább időbeosztást is megtervezni egy kapcsolatban. Nem mindegy ugyanis, hogy a felek mennyi időt töltenek együtt és külön. Természetesen ebbe beleszólhat a munka, váratlan események, de normál körülmények között mindenki életében alapvetően van némi rendszer. Például tegyük fel, hogy a péntek estét mindig a barátainkkal töltjük a törzshelyünkön. Ha összejövünk valakivel, akkor ugyanilyen módon be kell őt is iktatnunk életünkbe, például a szombati napot csak rá, vagyis egymásra áldozzuk. Ahogy a péntek esti baráti összejövetel, úgy a szombati szerelmünkkel töltött idő is szent, nem bújhatunk ki alóla. Érdemes közösen kitalálni, hogy melyik nap, napszak lesz az, amit csak és kizárólag egymásra fordítunk. A tevékenységet tekintve lehet egy egyszerű étkezés, valami közös hobbi, de a lényeg, hogy legyen mód minőségi beszélgetésre.

Az összeköltözés nagy mérföldkő egy kapcsolatban. Kell egy kis idő, hogy összerázódjanak a felek és még inkább kiismerjék egymást. Egy ponton azonban fontos elbeszélgetni a házi munka felosztásáról, és minden apróságról. Nem is gondolnánk, hogy milyen parányi kis részletek, mekkora konfliktusokhoz vezethetnek. Fontos tehát, hogy mindenki egyenlő arányban vegye ki a részét az otthoni munkákból, melyeknek egy része akár együttesen is elvégezhető. Egy-egy szoba takarítását például kivitelezhetjük közösen is, a ruhák teregetése is megoldható egymás társaságában.

Mint az már valószínűleg kiderült, ha boldog kapcsolatot szeretnénk, azért bizony meg kell dolgoznunk. Lényeges azonban, hogy ezt a „munkát” ne tehernek érezzük, hanem hasznosnak, élvezetesnek, hiszen amit beleteszünk, azt itt ténylegesen vissza is kapjuk.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!