Talán neked is tele van a pincéd vagy a garázsod háztartási hulladékokkal. Bedöglött mosógéppel, DVD lejátszóval, tévével, porszívóval meg még egy rahedli kidobásra szánt lommal. Ezeket megpróbáltad megszerelni, mielőtt újat vettél? Vagy alig vártad, hogy végre lecserélhesd őket? Jobb szereted az újat, mintsem a régivel vesződni? Remélhetőleg a kapcsolataidat tekintve nem ezt a politikát folytatod…

 

 

javitsd meg a kapcsolatot 01

Kép: youtube.com

 

Az Így jártam anyátokkal című sorozatban Barney Stinsonnak van egy szabálya, illetve mottója: Az új mindig jobb, mint a régi. De tényleg így van? Elhiszem, hogy jó az új. Van egyfajta varázsa, ami újra izgalomba, lázba hoz téged. Gondolj csak arra, mikor új ruhát veszel, egy új könyvet, valamit, ami új és a te vagy otthonod éke lehet. Valóban. Ezt kellene hát követnünk a kapcsolatok esetén is?

Nem működik a kapcsolat vagy a házasság. Sok a veszekedés a vita. Talán van rá ok, mert az egyik fél alkoholista, szerencsejátékozik, nőzik, túl sokat van a barátaival, alig foglalkozik az asszonnyal, a feleség a házi sárkány, nem akar eleget szexelni, esetleg anyagi gondjaik vannak. Ám nagyon sok olyan eset van, amikor nincs is valódi oka a veszekedésnek, legfeljebb stresszlevezetés gyanánt állnak bele folyton a másikba és emiatt tűnik úgy, mintha de sok gondjuk lenne, mert állandóan veszekednek.

 

Igen, az előbb elsoroltak között akadnak komoly és jelentéktelennek tűnő gondok. Az is igaz, hogy mindenkinek mást jelent a probléma, mert ami az egyiknek az, a másiknak nem. Illetve csak létezik a „válóok” fogalom. Bár mindenkinek más a válóok. Az egyiknek a megcsalás, a másiknak az, ha hazudnak neki. Könnyű valamire rásütni, hogy válóok és ezáltal próbálni meg beszabályozni a másikat amolyan: vagy az én szabályaim szerint játszunk vagy sehogy.

 

javitsd meg a kapcsolatot 02

 

Mint láthatod, a szakító, avagy a válóok meglehetősen egyedi lehet. Igazság szerint három dolog van, ami tényleg válóok lehet. Az egyik, ha a párunk nem akar gyereket, esetleg házasságot. Ez egy olyan dolog, amit nem várhatunk el a másiktól. Azt se, hogy akarjon és azt se, hogy mondjon le róla. Lehet időt adni a másiknak, hátha megjön hozzá a kedve – előfordul – de sokszor sajnos csak időhúzás. A másik valódi váló ok meg egy gyerek halála lehet, ugyanis az sokszor iszonyatosan megrontja a szülők kapcsolatát és nem bírnak utána egymás szemébe nézni. A harmadik pedig az erőszak. Azt végképp nem kell senkinek eltűrnie!

 

Fontos, hogy ne a problémamentes kapcsolatra vágyjunk, mert olyan úgy sem lesz. Gondok mindig lesznek, de azért, mert azok viszik előre a kapcsolatot és mert ez egy természetes dolog. Bármikor merülhetnek fel olyan nehézségek, amiket együtt kell megoldani. Szerencsések vagyunk, ha csak olyanon veszünk össze, ki menjen a gyerekért az iskolába és nem amiatt, hogy megcsalt a másik. Igen, sokaknál ez is válóok. De nem kell bolondnak nézni azt, aki ha végig is járja a poklok poklát, de megbocsát a párjának, mert szereti és úgy érzi, hogy kétemberes a kapcsolat és valamit talán ő is elrontott.

 

javitsd meg a kapcsolatot 03

 

Ne ragadjunk le itt, mert a megcsalás mindig összetett dolog. Az alapgondolatot nézzük: hogy vannak, akik meg akarják javítani, menteni a kapcsolatukat. Nem az az első gondolatuk, hogy jó, ez nem fog működni, ideje kidobni és másik után nézni. Egy olyan után, ami jobb és működik. A mostani kapcsolatban már alig van szex, meg egyáltalán élet, túl unalmas és sokszor még vitázunk is. Ideje lecserélni!

 

Vagy a mostani kapcsolatomban a párom nem ért meg, folyton hisztizik, és ő is mást akar, meg én is. Le kell cserélni!

 

Miért? Mert ez a legkényelmesebb, legegyszerűbb megoldás. Ugyanis a mai ember lusta. Tisztelet a kivételnek, hála az égnek vannak! De sokan hozzá vannak szokva a jóhoz, a kényelemhez. Temérdek hal – nő és férfi – van a vízben. Bőven van honnan választani. Hatalmasra nőtt az egónk is: ő igazodjon hozzám, ne én hozzá. Ezek persze, hogy meggátolnak abban, hogy bármiért is mozdítani akarjuk a kisujjunkat.

 

javitsd meg a kapcsolatot 04

 

Csakhogy ez rossz! Mivel a kapcsolatunk nem lehet lomtalanításra váró hulladék, amit alkalom adtán kidobunk. Ha nem vagyunk elégedettek a kedvesünkkel, boldogtalanok vagyunk mellette, szóvá kell tenni. Nem kell csendben lenyelni a békát és elfogadni. Lehet ezt szépen, higgadtan közölni vele és több megoldást keresni, majd kompromisszumot kötni. Ennek így kellene mennie. Hiszen a párunk, férjünk, feleségünk, a családunk érték. Nem szemét. Lehet, hogy nem lesz elég egyszer beszélni a problémáról. Lehet, hogy többször kell. Lehet, hogy szakértő bevonásával terapeutához kell járni. Lehet, hogy nemcsak neki, hanem nekem is változtatnom kell. De ha mindketten akarjuk a kapcsolatot, akkor ő is meg fog változni és én is.

 

Ám ha szeretem, akkor ezt megteszem. Ha van egy kis értéke a szememben, megteszem. Ugyanis lehet, hogy az új jó, de nem biztos, hogy jobb is. Megeshet, hogy a jelenleginél is rosszabb lesz. Vagy nem is lesz következő, mert akármilyen nagy is a tó, pont az én horgomra nem fog megfelelő hal akadni. Akkor meg nagyon magányos leszek és szomorúan gondolok majd vissza arra, volt egy szép nagy halam. És elengedtem. Mert jobbat, nagyobbat akartam. De nincs nála jobb.

 

Ez a dolog mindig kétoldalú. Nem azt mondom, hogy megszállottan ragaszkodj a kapcsolatodhoz, mert igen, ha baromira nem működik, el kell engedni a másikat. Ám ne hasraütésszerűen nyilvánítsd ezt ki. Próbáld előbb megjavítani! Ne egyből a könnyebb utat válaszd!

 

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Az igaz szerelemhez időre van szükség, nem alakul ki egyik napról a másikra!

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!