Talán valóban ez a legnagyobb és egyben legnehezebben megadható ajándék. Nem támasztani elvárásokat a partnerrel szemben. Holott a legtöbben eleve azzal indítunk. Van a fejünkben egy kép az idealizált partnerről. Sokan pedig foggal-körömmel ragaszkodnak ehhez a képhez, mert azt hiszik, csak ez az ember lehet a boldogságuk kulcsa.

 

hazi karanten ferjjel 01

kép: pinterest.co.uk

 

Humoros, őszinte, hűséges, házias, kalandos, romantikus, intelligens... a végé láthatatlanságig lehetne sorolni azokat a belső és természetesen külső tulajdonságokat, amikkel felruháztuk azt a személyt, akit a párunknak szeretnénk tudni. Még nem is ismerjük, de már tengernyi elvárást támasztottunk vele szemben. Vagy szimplán azt reméljük: így készen elénk ugrik. Semmit sem kell tőle kérni. Pontosan azt adja majd, amire vágyunk.

 

Persze ez elég ritka, éppen ezért esünk pofára. Emiatt vagyunk még mindig egyedül vagy szenvedünk egy párkapcsolatban. Ugyanis a partner nem azaz ember, akit megálmodtunk magunknak és mily meglepő: nem is akar azzá válni. Hiszen az nem is ő lenne. Ezek az elvarások szülik az örökös konfliktusokat a kapcsolatban. Akár hozzávágjuk a partnerhez, mit várunk tőle, akár nem és csak csendben pufogunk, meg sírjuk tele a párnánkat, miért nem változik már meg.

 

gyerekkori szerelem 03

 

Közben a másik fél is szenved. Ha tudja, mit varnak tőle, akkor azért. Mivel ha fontos neki a kedvese, akkor igyekszik megfelelni az elvárásoknak. Ám ha egyszer nem is őt magát szeretik, csak a képzelt, feljavított változatát, akkor belegebedhet az igyekezetbe, akkor sem lesz belőle megtestesült álomkép. Viszont kínlódhat amiatt, hogy csalódást okoz a szerelmének vagy eleve attól, hogy nem is ő kell neki, hanem az álomkép. De ha fogalma sincs arról, kiről álmodozik a párja, az ugyanúgy okozhat konfliktust. Nem tudja, miért szomorú vagy mérges éppen a partnere. Hát azért, mert elégedetlen. Vele. A kapcsolatukkal.

 

Férfiak és nők egyaránt hajlamosak így túlidealizálni a partnert. De megéri? Biztos jó ötlet a rágörcsölni arra, hogy a számunkra tökéleteset leljük meg? Valóban csak akkor lehetünk boldogok,  ha életünket azzal a álombálvánnyal kötjük össze, akit kitaláltunk? Nem lenne sokkal természetesebb, szabadabb, kellemesebb a parkeresés vagy a kapcsolat alapozása, ha nem az ideáljainkat próbálnánk bevasalni a másikon? És ne feledkezzünk meg a lényegről: ha nincs elvárás, nincs csalódás. Ez persze nem azt jelenti, hogy semmit sem remélhetsz, kérhetsz a párodtól. A legtöbb dolog megbeszélés tárgya. Szebben is hangzik, hogy megbeszéled vele a heti egy romantikus estét vagy hogy kivegye a részét a házi munkából, semmint elvárod azt.

 

Nincs tökéletes férfi. Ahogy nő sem. Hogy várhatod el mástól: legyen az, amikor te sem születtél annak? Ugye kezded mar kapizsgálni, mitől olyan szép ajándék az egy kapcsolatban, ha nincsenek egymással szemben elvárásaink? Ezzel az egy dologgal megkíméljük a kapcsolatot a stressztől, a kényszertől, a szenvedéstől, a fájdalomtól, minden olyan dologtól, ami megmérgezné majd tönkre tehetné. Ehhez nem kell más, mint az, hogy elengedd az elképzeléseidet. A baromi hosszú listádat. A ragaszkodást, hogy csak olyan mellett lehetsz boldog, akit megálmodtál magadnak.

 

gyerekkori szerelem 02

 

Másoknak is voltak elképzelései az igaziról, végül mégis egy teljesen másik emberrel jöttek össze, mert nyitottak voltak. Megfogta őket az egyén, a személyiség, egy mosoly, egy gesztus. Feltették maguknak a kérdést, hogy a valódi férfi kell nekik, aki ott van éppen előttük vagy inkább várnak az álomból szőttre, aki vagy eljön, vagy nem. Ez veled is megtörténhet. Csak ne kösd az ebet a karóhoz.

Amennyiben megtetszett, megszeretted, ne szivasd sem őt, sem magadat azzal, hogy megpróbálod kisajtolni belőle mindazt, amit elvársz. Hadd legyen olyan, amilyen. Ne akard megváltoztatni. Ha szereted, akkor őt szeresd, ne azt, amit adhat(na). Különben is, ahol igaz szerelem van, ott nem is létezhet elvarás. Te igazán szereted a párodat?

 

Ajándékozd meg azzal, hogy elfogadod olyannak, amilyen és nem támasztasz felé elvarásokat. Ezzel teheted hallhatatlanná a kapcsolatotokat. Ne feledd: kérni lehet, de elvárni nem érdemes.

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Egy hónap után kérte meg a kezét! – Ez a divat a mai fiataloknál?!

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!