Futottál már bele olyan pasiba, aki nem is beléd, hanem sokkal inkább önmagába volt szerelmes? A legszebb az, hogy igenis képes annyira tudatosan vagy éppen tudattalanul álcázni magát, hogy sokáig fel sem tűnik az embernek az, kivel él együtt! De azért meg vannak a jelek, amiről felismerheted már az elején, hogy a leendő kedvesed vagy akár a mostani, aki ott ül melletted, nem téged fog a szívében előrehelyezni, hanem saját magát!
 

 

narcisztikus szemelyiseg 01

Kép: distribuicaohoje.com

 

Azt hiszed, hogy a nárcisztikus fogalma annyiban merül ki, hogy a pasi James Bondnak vagy egy görög istennek képzeli magát? Igen, ezek is tipikus önimádat jelei, amikor meg van arról győződve, hogy ő kérem szépen tökéletes. Minden ízében. Egy meseszép példánya a nemének, a megjelenése semmilyen kivetnivalót nem hagy maga után, egyszerűen külsőre és belsőre is egy istenverte tökéletesség. De hát mit vagyunk ezen meglepve? Ma már a társadalom, az önsegítő könyvek azt nyomják, szeresd magad, te vagy a fontos, csak magadnak kell megfelelned. Hát na, vannak, akik ezt szentírásként könyvelik el és átesnek a ló túloldalára!

Ugyanakkor a nárcisztikus személy tesz is azért, hogy tökéletes legyen! Legalábbis, ami a külsejét illeti. Reggelente csak fél óra, mire bezselézi a haját, este meg arcpakolást tesz. Kondizni jár és odafigyel az alakjára. Több ruhát vásárol és nagyobb a ruhatára, mint a tied. Azt is mondhatnád, hogy csak hiú és hogy igényes. Esetleg egoista. Elvégre több fokozata van a nárcisztikus személyiségnek, ahol a legdurvább esetben személyiségzavar alakulhat ki. Hogyha a következő jelek párosulnak mellé, akkor jobb, ha vigyázol vele, akkor totál nárcisztikus a pasi:

 

narcisztikus szemelyiseg 02

 

Manipulálni próbál

 

Egy ilyen pasi rettentően karizmatikus személyiség. Ha nem is a csodás külsejének, de legalább a kisugárzásának köszönheti azt, hogy képes másokat befolyásolni, az ujja köré tekerni, elérjék, hogy azt tegyél, amit ő szeretne. Nagyon ravasz és sokszor számító is. Ez még a jobbik verzió, mikor szép szavakkal utalásokkal vesz rá, hogy úgy táncolj, ahogy ő fütyül. Ám ha nem vagy hajlandó, látja, hogy nem állsz kötélnek, jön a hiszti, és akkor azáltal éri el, hogy beadd a derekadat. Egyszerűen mindenhogy eléri a célját.

 

Mindent ő irányít és kinyírja az önbizalmadat

 

Nem csak téged próbál irányítani, hanem mindenki mást is. Az egész életét. Ha valami nem úgy történik, ahogy ő eltervezte, sokkot kap, ideges lesz és esetleg balhézik. Abszolút irányításmániában szenved. Ugyanakkor vonzódik ahhoz, akit nem tud irányítani, - kell neki a kihívás – de ha egy bizonyos időn belül nem tudja „betörni” az illetőt, le is lép.

Neki olyan kell, akit babának használhat. Ha kedve van hozzá, leveszi a polcról, játszik vele ameddig jól esik, de ha megunta, visszarakja a polcra. Éppen ezért neked nem lehetnek kéréseid, igényeid vele szemben. Örülj egyáltalán annak, hogy leállt veled! Sokszor képes olyan messzire menni, hogy elérje, függj tőle. Úgy érezd, más nem szeretne, csak ő és hogy egyébként is rettenetes személyiség vagy, de ő legalább elvisel. Nagy kegyesen.

 

negyfele szemelyiseg 03

 

Nem nyílik meg igazán

 

Látszólag egy simulékony, barátságos, nyitott ember. Ne dőlj be neki. Lehet, hogy elcseverészik veled, de lényeges, fontos dolgokat a büdös életben nem árul el magáról, mert fél, hogy visszaélsz a bizalmával és felhasználod ellene a kapott infókat. Gyakran cipelnek magukban lelki sebeket, traumákat és így védelmezik magukat. Ellenben elvárja, hogy te teljesen kitárulkozz előtte, mert ha nem teszed, akkor megvádol, hogy nem bízol benne. Tudod mi a szitu, minél jobban megismer, annál jobban tud majd irányítani téged…

 

Csak róla szól az élet

 

És tessék, itt van az előzőnek az ellentéte! Legalábbis ezt gondolnád, de attól még, hogy rendszeresen panaszkodik neked, hogy mások milyen gonoszak vele, nem értik meg, attól még ugyanúgy csak felszínesen viselkedik, a lelki dolgaiba nem avat be. Az pedig, hogy neked is gondjaid lehetnek vagy rossz napod van… hát őt biztos nem érdekli! Foglalkozz csak az ő gondjaival!

Ugyanakkor igyekszik és elvárja, hogy vele foglalkozz, illetve mindenki más is. Neki kell lennie a társaság közepének. Azt akarja, hogy mindenért megdicsérd, erősítsd az önbizalmát. Még a te szülinapodon is ő akar lenni az ünnepelt. Mert ha nem kapja meg a figyelmet, a törődést, a szeretetet, akkor jaj neked, kapod is az ívet, hogy te milyen önző, figyelmetlen, hideg ember vagy. Amilyen ő valójában.

 

narcisztikus szemelyiseg 04

 

Lenéz másokat

 

Mivel Ő a Nap és körülötte kell keringeni, teljesen „érthető”, hogy mindenki más alacsonyabb rendű nála. Igen, lenézi az embereket. Ők meg sem közelítik azt a szintet, amin ő áll. Az ő világában nincs egyenlőség, csak alá-fölé rendeltség. Ennek persze múltbéli okai is lehetnek, korábbi csalódások melyek hatására eldöntötte „mostantól én nézek le másokat” és általában igen jól szokta csinálni…

 

Mindig neki van igaza, sosem lehet hibás és mindenben jobb nálad!

 

Ez csak természetes, nem igaz? Hiszen ő a szebb, az okosabb, a sikeresebb (még akkor is ha egyik sem igaz) nem kérdés, hogy mindenben neki kell, hogy igaza legyen. Tőle ne várj elismerést, dicséretet, lelki fröccsöt. Viszont mondani sem kell, hogy neked ezt mind nyújtanod kell, különben megint csak ellened fordul, eléri, hogy rosszul érezd magad, lelkiismeret furdalásod legyen. Ezt olyan jól csinálják, hogy sokszor csak az tűnik fel, hogy neked volt igazad, jól összevesztetek majd mehettél utána puncsolni neki, hogy bocsásson meg neked… hiszen ő soha nem tehet semmiről. Minden létező hibáról te tehetsz. Mondhatsz te neki racionális okokat, miért ő a hibás, miért neked van igazad, őt nem fogod tudni meggyőzni.

 

narcisztikus szemelyiseg 05

 

Mindennek a tetejében, ha te egy konfliktuskerülő személy vagy, esetleg olyan, akinek a párja boldogsága a legfontosabb, akkor ezt be is nézted, mert ki fog téged használni rendesen és eléri, hogy tényleg csak akkor legyél boldog, amikor ő az…

Márpedig egy ilyen embert marha nehéz boldoggá tenni. Egy csomó szabályt meg kell tanulnod vele szemben. Mit mondhatsz, tehetsz és mit nem.

 

A jelekből úgy vetted észre, hogy a pasid egy tipikus nárcisztikus személyiség? Ha nem súlyos, akkor érdemes lehet elé tárnod a gondolatait, a véleményedet és megpróbálni vele beszélni a viselkedéséről. Ám ha úgy veszed észre, hogy „nagyon beteg”, akkor beszélj róla vele, de akkor már érdemes lehet szakember segítségét kérni, mert ez sajnos nem olyan dolog, amiből könnyen kigyógyul az ember és megváltozik. Ráadásul rád nézve kimondottan veszélyes abban a tekintetben, hogy a lelkedet és az életedet is hazavághatja.

 

 

 Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

„Az anyám is kiszolgált, te miért ne tennéd?”- családi minták a párkapcsolatban

 

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!