Azt hiszem sokan találkoztunk már ezzel a jelenséggel. Szép is az új párkapcsolat, tele van izgalmakkal, még olyan rejtélyes, varázslatos a partnerünk. Aztán egy idő után eltopogunk arra a szintre, hogy most már kezdjük annyira megismerni egymást és beépülni a másik életébe, hogy illő volna megismerni a másik szüleit, akik természetesen fontosak, és ha beakarunk illeszkedni a családba, akkor nem árt velük jól kijönni. Csak éppen a leendő anyóspajtás nem mindig könnyíti meg a dolgunkat, sőt, inkább pokollá teszi…

 

anyos es meny 01

 

Kép: filmpro.ru

 

Szinte törvényszerű, hogy eleinte vagy akár egész életén át, de az anyós rühell bennünket. Nem mondom, hogy minden esetben így van – hála a mennyei mannának, vannak jó anyós-menye kapcsolatok is -  de sok anyuci ösztönös gyűlöletre lobban a „ringyó” iránt, aki elmerte venni tőle az ő kisfát, mindegy, hogy már harmincöt éves batár dög, akkor is a pici fia marad. Szóval nemhogy a pasi fejében meg van a kép, milyen legyen álmai asszonya, mami fejében is meg van az idea, hogyan fessen a jövendőbeli meny. Természetesen legyen szűz, felettébb tisztességes, rendelkezzen jó erkölcsökkel, nem baj, ha buta, legalább lehet irányítani, tudjon mosni-főzni-takarítani és nem baj, ha széles csípője, legalább biztosan fiút szül. Jó, most kicsit túloztam – vagy nem – de az egyszer biztos, hogy anyukának is megvannak a maga elvárásai.

 

Aminek persze édes fiacskája szeretne eleget tenni, mert fontos a mama boldogsága. Jól esik neki az elismerő szó, hogy „igen fiam, jól választottál”. Gyakran ez eleve befolyásolja a férfiak döntését, akikét pedig nem, azok sokszor az utolsó pillanatban – a bemutatkozás előtt egy nappal – borítják életük szerelmének fejére a vizes lavórt, hogy hogy mit is vár el édesanya. Nincs annál kellemesebb, mikor felkészítik rá az embert, hogy anyuka minden vágya a világra szóló esküvő, a népes unokahad meg hogy mit jelent számára a „takaros fehércseléd”. Persze szerencsére vannak férfiak, akik magasról tesznek szeretett édesanyjuk elvárásaira és olyat nőt visznek haza, akit szeretnek, kész-pász.

 

anyos es meny 02

 

De a legtöbbször azért a nőkben maguktól is felébred a vágy, hogy szeretnék, ha szeretnék, mert már csak ilyen szeretetre éhesek vagyunk vagy mert jó volna duplán bevágódni álmaink pasasánál azzal, hogy még az anyja is áldását adta ránk. Ezért sokan csak-csak törekszenek arra, hogy belopják magukat a család szívébe és képesek a háttérbe szorítani önmagukat és lenyomni egy szerepet, amivel anyóspajtás elégedett lehet. Elvégre úgyse kell mindennap látni, egy-egy napot meg igazán végig lehet színészkedni. Ezzel kész is a megalkuvás és mindenkivel jót teszünk. Már ha van az a nő, aki tényleg kibírja, hogy végig mosolyogjon egy-egy ilyen ebédet vagy délután.

 

Mert mi van akkor, ha anyós ránk szállt, mert egyáltalán nem vagyunk az esete – sőt, nem is akarunk az esetei lenni?

Ugyanis lássuk be, virágzik a feminizmus, a nők kiharcolták a jogaikat és sokan nagyon is szeretik a szabadságukat, a függetlenségüket, hogy nem szorulnak rá a férfiakra sem anyagi, sem szexuális szinten és bármit megtehetnek. Vannak anyák, akiknek ez bejön, akik hasonló vágyakat dédelgetnek a szívükben, de egyesek megragadtak a múlt századi társadalmi szokásaikban és számukra idegen a mai kor női képe, akik inkább dolgoznak, karrier építenek, semmint családot alapítsanak. Ezek a nők pedig sok esetben a legkevésbé sem óhajtanak másoknak megfelelni, csak önmaguknak. Vajon mi sülhet ki egy ilyen találkozásból?

 

anyos es meny 03

 

A válaszhoz, el kell képzelned a következő sztorit, de különben nem nehéz kitalálni: egy borzalmas találkozás, egy elcseszett vacsora. Anyuka megtudja, hogy a leendő menye sikeres üzletasszony, (aki mondjuk tipikusan szexin öltözött és ettől mindjárt kurvás is) de legalábbis eléggé önálló. Már eleve sokkoló, ha meg kiderül, hogy többet keres a fiánál már hányja is a kereszteket.

 

- És mik a terveid?

- Karriert építeni, csúcsra törni.

- Na és gondoltál már a házasságra vagy a gyerekek?

- Isten őrizzen. Élni szeretnék, utazgatni, nem akarok még lekötni magam és nem állok készen az anyaságra.

 

Mindjárt el is viszi a mentő anyucit. Meg a pasit is, aki bár tisztában volt ezekkel, nem érti, miért nem tudott a nő ezen kicsit finomítani, miért kellett ilyen nyersen közölni. Igazán megjátszhatta volna magát vagy mondhatott volna mást is. A nő persze visszakérdez: anyádnak kell tetszenem vagy neked? Melyikünkkel bújsz ágyba? Nem fogom azért hazudni és megtagadnom önmagam, mert erre van szüksége az anyádnak. Vagy így fogadtok el vagy sehogy.

 

anyos es meny 04

 

Kinek van igaza? A pasinak, hogy igenis lehetett volna ezt finomabban közölni, és hogy nem baj, ha törekszünk arra, hogy megfeleljünk a szülőknek? Hogy igenis illett volna ebben segíteni a férfinak? Vagy a nőnek van igaza, hogy nem akarja másnak kiadni magát, mint aki valójában? Jobb már az elején nyílt lapokkal játszani, hogy ő nem törekszik arra, hogy megszerettesse magát másokkal?

 

Természetesen a sztori máshol úgy is végződhet, hogy a férfi kiáll a kedvese mellett, mert neki tökéletesen megfelel, hogy karrierista, vagy éppen feminista a párja és ő sem sieti el a nősülést meg a gyermeknemzést.

 

De mi lenne az előző esetben a jó megoldás? Törekedjünk a kompromisszumra? Kinek kellene beadni a derekát? Legyen mindenki elégedett vagy senki sem? Tényleg megéri puncsolni az anyós szeretetéért? A válaszok igazából a résztvevőktől függnek, hiszen minden eset más és más, és mint olvashattad, több verziója is lehet. Minden csupán hozzáállás kérdése. Ha valaki a párja és az anyósa kedvére akar tenni, akkor megteszi. Amennyiben nem, akkor nem és sokszor csak vitákhoz vezet az, ha elvárjuk a másiktól, hogy más legyen, mint aki. Tehát a kulcs a megértés és az elfogadás.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Mindig a pasi a ludas a sztoriban? Vagy a bűnbakgyártó nők?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!