Bizonyára sokan nem örülnétek, ha ezt hallanátok a párotoktól és egyesek talán még egy pofonnal is megjutalmaznák. Egy újabb sztorit hoztam nektek egy olyan nőtől, aki azt kapta meg a kedvesétől, miszerint világ életében ki volt szolgálva, és ő el is várja, hogy a párja tovább vigye az anyja szerepét… vajon mennyire egészséges egy ilyen elvárás, egy ilyen családi minta a párkapcsolatban?

 

 

csaladi mintak a kapcsolatban 01

 

Kép: Freepik.com

 

Ez a minta semennyire sem előnyös. Vannak egészséges, pozitív családi minták, amik megragadnak bennünk és magunkkal visszük a bensőséges kapcsolatunkba, de ez éppen nem az. A 31 éves férfi hozzá van szokva ahhoz, hogy az anyja gyerekkorától kezdve kiszolgálta őt és a testvéreit, meg persze a férjét, akinek nem volt egyéb dolga, mint dolgozni járni, otthon ejtőzni és néha egy-két „férfi munkát” elvégezni a ház körül. A gyerekeknek meg volt mindenük, de még tizennyolc-húszéves korukban is eléjük rakta az ételt, megvajazta a kenyerüket, ha nem jöttek ki enni, és a szobájukba vitte az ételt. Mosott, főzött, takarított rájuk és alig-alig fogta be őket házkörüli munkára, mert „hadd tanuljanak” vagy „hadd játszanak, hiszen még gyerekek”. Egyszóval anyuci elkapatta őket. Elhiszem, hogy egy anya imádhatja a gyerekeit és mindent meg akar adni nekik, de azért ez már sok(k). Nem lettek látványosan elkényeztetett gyerekek, de mivel ők ilyen közegben nevelkedtek, ez lett számukra a normális. Így hamar kibújt a szög a zsákból, mikor férfi nemrégiben összeköltözött a kedvesével, aki nem kezdte el aktívan kiszolgálni, nem vette fel a házi cseléd szerepét. Egy vita közepén, ami abból indult ki, hogy a nő megkérte,  vigye le a szemetet, menjen el bevásároljon és ha van ideje, rakjon be egy mosást mert ő későn ér haza, a pasi azt mondta neki, hogy azt már nem, az a „nő dolga. Az anyám is kiszolgált engem, te miért ne tennéd?” A nő visszakérdezett, hogy viccel-e – bár viccnek is rossz – mire a férfi megnyugtatta, hogy nem, nagyon is komolyan gondolja.

 

csaladi mintak a kapcsolatban 02

 

„Ne haragudj, nem vagyok az anyád és nem is akarok az lenni. Ebben a kapcsolatban minden megoszlik. Szívesen főzök rád, de te is vedd ki a részedet a házi munkából, mert te is ugyanúgy itt élsz ebben a lakásban és koszt hagysz magad után. Nem egyedül eszem ki a hűtő tartalmát sem, szóval jobb lesz, ha hozzászoksz, hogy én nem foglak elkényeztetni.” – reagálta ezt az ismerősöm, akit megkértem, hogy mesélje el nekem újra a sztorit.

 

Azt mondta, hogy a párja szóhoz sem jutott, csak hebegett-habogott, hogy „nem erről volt szó.” Az ismerősöm visszakérdezett, hogy akkor mégis mire számított? Kérem szépen arra, hogy továbbra is dolgozik, természetesen fizeti a rezsi felét, beszáll a kajába, de a házi munkát azt a kedvese végzi. Meg a jövőre nézve a gyereknevelést is… mert „ezek női dolgok”.

 

Értésére lett adva, hogy a nő nagyon szereti, de jobb, ha még most átgondolja, hogy komolyan ezt akarja-e, mert ő nem fog változtatni a véleményén, a hozzáállásán, csak mert a férfi ilyen családból jött. Ha úgy érzi, ezt képtelen elfogadni, inkább még most szakítsanak, de ő nem fog senki kedvéért megbolondulni meg teljesen kimerülni munka mellett, amiért nem számíthat a kedvesére és mindent egyedül kell csinálnia.

 

csaladi mintak a kapcsolatban 03

 

Szóval… mennyire is ártalmasak a családi minták?

 

Ez a családi minta egyértelműen rosszul sült el és egyáltalán nem követendő példa. Ha anyuka így boldog volt – már ha tényleg és nem csak a kényszerűség vitte rá, az egyedül maradástól való félelemtól, vagy mert ő is ezt a mintát látta (jó kis generációs családi minták) – akkor ámen, ilyen is van, el kell fogadni.

 

De ugyanilyen negatív példa a családon belüli erőszak, akár azt látta a gyerek, hogy az apja „rendre nevelte” az anyját, akár az, hogy az apja a gyerekéből próbált erőszakkal férfit faragni. Az alkoholista, a nemtörődöm szülő, szintén rossz példa. A helyzet az, hogy ezt nem mindenki ismeri fel felnőtt korára és ugyanezt csinálja. Egyesek azért, mert sajnálatos módon egyetértenek vele, mások azért mert ezt látták, hogy ez a követendő példa. De szerencsére vannak olyanok, akik felismerik, hogy ez bizony rossz és szembe mennek vele, hogy ők véletlenül se legyenek olyanok, pláne majd szülőként. Úgyhogy nem igaz, hogy mindenki olyan lesz, amilyen közegben felnőtt vagy hogy azt hozza magával, amit kapott. Mert ha nem dugja homokba a fejét, akkor változtatni fog a negatív mintákon. Ha meg nem óhajt…keres egy házi szolgát vagy egyedül marad.

 

csaladi mintak a kapcsolatban 04

 

A pozitív mintákat meg hozzuk csak nyugodtan. Azt a szülőkapcsolatot, ahol a férj és a feleség rendszeresen beszélgetett egymással, segítettek a másiknak, egyenlő módon vették ki a részüket a gyereknevelésből. Ahol következetesen és nem erőszakkal nevelték a gyereket. Ahol sokat játszottak és közösen tanultak a gyerkőccel. Hogy a férj minden vasárnap frissen vágott virágot vett a feleségnek, aki meg minden hétfőn megsütötte a férje kedvenc ételét. Számos pozitív szokás, minta, gesztus is létezik, amit el lehet lesni a családból és érdemes továbbvinni, illetve idővel sajátot kialakítani.

 

Mi lett a sztori vége?

 

Nem volt könnyű, sőt, mint kiderült egy-két évbe tartott, mire a férfi megbírt szabadulni az elvárásaitól, előítéleteitől, a negatív családi mintától. Belátta, hogy valóban hülyeség volt, amit gondolt, hogy kivételes gyerekkora volt, amiért hálás is, de már más idők járnak, a nőknek is lehet karrierjük, és amúgy is az a normális, ha besegít ott, ahol tud. Nem kell, hogy mindig abszolút és tökéletesen meglegyen az egyenlőség, de törekedjen rá. Így szép lassan már kérés nélkül is megcsinálta házi munkát. És ezt senki értse félre, mert ez közel sem a férfi kasztrálása meg papucsosítása, mint azt olyan sokan mondják. Az, hogy valaki törekszik egyensúlyban lenni a partnerével, miért lenne az? Attól még van beleszólása, mondhat nemet, így is elegendő ideje jut önmagára és a kedvteléseire, nem áll irányítás alatt. Csak belátta, hogy lehet így is élni és mindketten boldogak lehetnek. Hiszen aki párkapcsolatban él, annak már nem csak a saját boldogságáról kell gondoskodnia.

 

csaladi mintak a kapcsolatban 05

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Mi történt a kedves párommal, akiből egy irdatlan nagy bunkó lett?

 

Hogyan legyünk mintafeleségek és cédák egyszerre, hogy a pasi ne kacsintgasson félre?

 

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!