Persze nem szokás az ilyet bevallani, már csak azért sem, mert gyakran fel sem tűnik az embernek. Pedig sok olyan esetet láttam már, ahol kőkeményen nyomták a zsarolást. Hol a nő, hol a férfi, hol pedig mindkettő és akkor mondani se kell, olyan is volt az a kapcsolat… vajon te sem veszed észre, hogy érzelmileg zsarolod a párodat, hogy kicsikard belőle a segítséget, a hűséget, a törődést vagy a tiszteletet? Vagy már olyan rutinos, hogy fel sem tűnik?

 

 

erzelmi zsarolas 01

 

Kép: Pixabay.com

 

Nincs tökéletes kapcsolat és amúgy sem kell annak lennie. Éppen elég, ha törekszünk a harmóniára, a  boldog életre és a vitákra építő kritikákra tekintünk, amik által fejleszthetjük a kapcsolatunkat. Tökéletesítsük. Ez lenne az ideális.

 

Csakhogy világi probléma az, hogy nem beszélünk egymással. Legalábbis eleget. Vagy megfelelő módon. A veszekedés meg nem számít beszélgetésnek, mármint a sárdobálós fajta. Tehát nem ülünk le egy nyugodt pillanatunkban- mikor mindketten nyitottak vagyunk rá – és mondjuk azt: „Te, kedvesem, úgy érzem, nem kapok tőled elég szeretetet, megértést, nem becsülsz eléggé, nem tisztelsz, stb. Szeretném, ha ezen változtatnánk, mond meg mit kellene hozzá.” Ha mégis ezt teszed, akkor le kalappal előtted és biztos akadnak olyanok, akik tényleg így járnak el.

 

Ám a többség inkább ekképp: „Hogy beszélsz már megint velem, te f***, innen látszik, hogy nem tisztelsz engem! Én itt minden áldott nap kinyalom a s***** és akkor annyit se mondasz, hogy „kösz”, te engem nem is becsülsz! Annyiszor kértem már, hogy mosogass el magad után, de te b***tál rá!” Nem mondom, hogy mindig ennyire eldurvulnak ezek a beszélgetések, de előszokott fordulni…

 

erzelmi zsarolas 02

 

Nincs több duma, csak következmény!

 

Vannak, akik próbálkoznak virágnyelven, kérlelve, újra és újra meg trágárul is. Aztán ha nem válik be akkor egyesek megmakacsolják magukat és jöhet a példastatuálás. Ők úgy érzik, nem marad más választás, ha szép szóval nem megy, majd erőszakkal és érkezik a tipikusan „megtanítom kesztyűben dudálni”.

 

Ilyenkor jön az, hogy a partner egyik napról a másikra megváltozik. Felvette a harci díszt. Vannak, akik hidegháborús-jégkirályos-királynős stílusba nyomják és hidegnek, távolságtartónak mutatkoznak. Ők ettől a magatartástól várják azt, hogy a kedvesük ismét teperni kezdjen. Megvonják a pusziadagot, a szeretkezést, nincs több ölelés, sem „Szia drágám, milyen napod volt?”, hanem abból lesznek a „Helló”-k. Ha nem túl sokszor dobták ezt be, akkor be is szokott válni, mivelhogy a másik fél rosszul érzi magát a közegben. Bár a legtöbbször fogalma sincs miért változik meg így a kedvese, miért nem szereti, miért nem foglalkozik vele, de tenni akar ellene és „bedőlve” a játéknak, teperni kezd. Amennyiben már túl sokszor lett ez eljátszva, akkor a másik fél tudja mire számíthat, kivárja, amíg a partnere abba hagyja, vagy felhívja a figyelmét rá, hogy ezt már eljátszották…

 

erzelmi zsarolas 03

 

Az egyik legrosszabb, amikor a másik fél is felveszi ugyanezt a magatartást és akkor hetekig játszhatnak jégkirályosat-királynőset mire az egyik megenyhül, megunja és valahogy kibékülnek vagy éppen szétmennek.

 

Az egyik érzelmi zsarolós játék, amit sokan csinálnak, de nem tűnik fel nekik, hogy az a „behisztizek játék”. Ha mondjuk a pasi közli, hogy elakar menni a haverokkal sörözni, vagy bent marad túlórázni, az asszonyka behisztizik. Azt mondja, hogy „jól van, akkor haza se gyere” vagy „akkor egyél, amit akarsz, old meg”, „látom mindenki fontosabb, mint én”, és a barátok esetén a „már megint mentek csajozni” meg a „jól van akkor én is elmegyek pasizni a lányokkal”. A másik szándékos piszkálása, féltékenyítése, a behisztizés is érzelmi zsarolásnak minősül. Ilyenkor a hisztiző azt várja, hogy a másik fél hazarohan hozzá, bocsánatot kér, még sem megy sehova és eszükbe nem jut, hogy a hisztivel csak gyilkolják a kapcsolatot és a másik fél lelki világát is.

 

erzelmi zsarolas 04

 

Mások inkább, „kölcsön kenyér visszajár” játszmára esküsznek. Azt hiszik, ha ugyanazt csinálják, mint a párjuk, akkor biztos észbe kap. De a tükröt mutatunk neki ritkán szokott beválni. Tehát ha az egyik fél nem tiszteli, nem becsüli a másikat, nem foglalkozik vele eleget, akkor a másik sem fog. Nincs több „köszönöm”, meg „bújj ideje macikám”, egyre otrombán, flegmán, beszélnek egymással és elmarad a vacsi, a tiszta alsónadrág, meg a sör a hűtőből. Vagyis jönnek a megvonások.

 

És ha már a megvonásoknál tartunk… az egyik legnyíltabb és legnyilvánvalóbb zsarolás az, amikor közöljük is a feltételeinket a másikkal, nem csak célozgatunk rá, ami így fest: „Addig nem fekszem le veled, amíg nem töltöd velem aktívabban a hétvégidet, amíg nem viszel el nyaralni, amíg nem veszünk végre új tévét.” Ezek az „addig játékok”, amikor kijelentjük milyen pokoljárásra számíthat a másik, amíg meg nem tesz valamit.

 

Tisztázzuk le, hogy nem csak a nők zsarolhatják a partnerüket. A pasik is szeretnek ilyen játékokat űzni. Mindegy ki csinálja, nem helyes, nem egészséges. Kinyírja a kapcsolatot. Lehet, hogy egy-két alkalommal „beválik” és elérjünk céljainkat, de nagy a gáz, mikor aztán visszanyal a fagyi és a párunk csinálja ezt vagy azt mondja, neki elege van ebből és megunja. Szóval annak tudatában élj ezekkel a játékokkal, addig zsarolhasd a partneredet, amíg egy szép napon meg fogja unni és akkor bye-bye lesz…

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Párkapcsolat szerelem nélkül – Meddig küzdjön vele az ember?

 

Kóros féltékenység – tulajdonság vagy szokás?

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!