Azért alkoholista a férj, mert úgy nőtt fel, hogy az apja is az volt. Azért bunkó, lekezelő az asszonnyal és azért nem csinál soha semmit, mert ezt látta otthon is. A nő pedig azért sárkány és terrorizálja a férjét, mert az anyja is ilyen volt. Vagy pedig ennek ellentéte, az anyja feláldozta önmagát, kiszolgálta a férjét, és ezért vette fel ő is a mártír szerepet. Ezt látták, ezt hozták otthonról. Akkor hát ez a magyarázat minden párkapcsolati problémára?

 

 

 

szemet pasi martir no 01

Kép: vk.com

 

A szakértők, pszichológusok szerint egyértelműen igen a válasz, de legalábbis sok esetben ez a kiindulópontja a problémáknak. A gyerekkorunk, a családi minták nagyon nagymértékben képesek meghatározni az életünket. Persze, hogy milyen mértékben az tőlünk is függ. Van, aki teljesen átmásolja a szülő viselkedését, míg más felnőttként ellentétes irányba kezd fejlődni és akár tudatosan ügyel arra, hogy véletlenül se legyen olyan, mint az anyja vagy apja.

 

Az esetek többségében valóban az derül ki, hogyha a párunk alkoholista, akkor tutira volt valaki más is a családjában. Ez lehet az apja, nagyapja, nagybátyja, valaki. Mint ahogy az is sokszor beigazolódik, hogyha a kedvesünknek olyan elvei vannak, minthogy a nő dolga a háztartásvezetés, a gyereknevelés, és ne csináljon egyebet, csak szüljön és gondoskodjon róla, az is hozott minta. Illetve, ha úgy látta, hogy apja lazán megcsalta az anyját, akkor felnőttként is azt hiheti, hogy ez a normális. Ezt látta a szüleitől is. Na, ha ehhez jön mondjuk az, hogy az apja eleve sértődékeny, hirtelen harangú természet, akkor jó esély van rá, hogy megkaptuk a fiúval együtt apukát is.

 

Ugyanígy van a nőknél is. Aki, azt látta, hogy az anyja folyton uralkodott az apján, dirigált neki, nem hagyta élni, simán előfordulhat, hogy ő maga is ezt a hibát fogja elkövetni a kapcsolataiban. Vagy pedig ha annak volt szemtanúja, hogy anyuka egy szent, a családja körül forog az élete, és zokszó nélkül, végtelen türelemmel viseltet mindenki iránt, de legfőképpen a férjének néz el mindent, akkor bizony a lánya is ilyen lesz.

 

szemet pasi martir no 02

 

Kivéve persze, ha valaki tudatára ébred annak, hogy ezek rossz minták. Például párunk nem akar erőszakos vagy szemét lenni velünk, csak mert olyan családban nőtt fel, ahol az volt a módi. Ő inkább a szeretni és tisztelni akarja a kedvesét és nem fog belehalni egy kis mosogatásba meg abba, ha őszintén beszél az érzéseiről és nem játssza folyton a kemény legényt.

 

Talán te is ráébredtél arra, mit csinált rosszul az anyukád és nem akarod mindenáron feláldozni, és alárendelni magadat a párodnak. Vagy nem fogod elviselni azt, ha becsúszik egy-egy parasztlángos, mert lehet, hogy anyukád elviselte, de te nem fogod. Ellenben nem is akarod majd mindenáron elnyomni a párodat vagy az idegeire menni, egyszóval eldöntötted: te nem vagy az anyád.

 

Bárki levetkőzheti a szülői mintákat. Nem kötelező velük együtt élni. Vagyis válasznak válasz lehet arra, miért vagyunk olyanok, amilyenek, de ez nem ment fel bennünket semmi alól. Ugyanis mindenki változtathat és eldöntheti, hogy segítséggel vagy egyedül, de levetkőzi magáról a családi mintákat. Persze ehhez el kell jutni odáig, hogy az ember felismerje, dettó ugyanazt csinálja, mint az anyja, apja. Ez pedig nem mindenkinek sikerül. Méghozzá azért nem, mert tudat alatt tisztában van vele, de elnyomja, vagy pedig mert tényleg nem látja be, hogy úgy viselkedik, mint az egyik szülője.

 

Hála az égnek vannak pozitív példák is a családi mintákra. Hiszen, aki azt tapasztalja, hogy a szülei mindig mindent megbeszélnek, közösen oldják meg a gondjaikat, összetartanak, jó eséllyel ugyanazt fogja gyakorolni a párjával is. Ha úgy látta, hogy az anyja egyenlő félként van kezelve, a férfi is becsülni fogja a kedvesét. De ha tegyük fel még fel is osztódtak a szerepek, hogy a férfi dolgozik és ő végzi a kemény munkát, míg a nő a háztartást vezeti és gyereket nevel, de viszont ettől még gördülékenyen működött a kapcsolatuk, nem voltak veszekedések emiatt és a férfi is foglalkozott a gyerekeivel, akkor ez is pozitív mintaként rögzülhetett. Úgyhogy szerencsére vannak jó gyerekkori példák is.

 

szemet pasi martir no 03

 

Na, jó, de mi van akkor, ha a párom alkoholista, de a családjában soha nem volt az senki? Mi van, ha semmibe vesz, nem becsül meg és tenyészkancaként kezel, miközben az anyja meg apja soha nem ezt mutatta, tanította neki? Mi a helyzet akkor, ha nem akar megházasodni, és nem vágyik gyerekre, pedig nagyszerű gyerekkora volt és a szülei boldog házasságban élnek?

 

Ebben az esetben előfordulhat, hogy máshol látta a mintát. Talán távolabbi rokonnál, az unokatestvérrel, a nagybátyjával vagy valaki mással volt erősebb a viszonya, és lett számára példaértékű. Vagy később alakultak ki benne ezek a baráti köre által és mások tapasztalatai hallatán. Innen is látszik, hogy nem minden egyes esetben a családi minták a felelősek.

 

Persze mindez sokszor csak akkor derül ki, mikor már jó ideje együtt van a pár. Elvégre egy randin nemigen kérdezzük meg a másiktól, hogy mégis milyen volt a szüleid kapcsolata, hogyan vélekedsz a házasságról, milyen elvek szerint élsz. De egy kapcsolat során mindez rövid időn belül ki szokott derülni. Onnantól kezdve adott a kérdés: meg tudjuk-e így szokni a kedvesünket vagy nem. Ha pedig nem, akkor hogy hívjuk fel a figyelmét arra, hogy pont olyan, mint az anyja vagy az apja? Igen, ezt általában ritkán fogadják jól, de ha nem hibáztatni akarod, hanem segítesz neki abban, hogy erre magától ébredjen rá, akkor talán nem rajtad fog csattani az ostor.

 

De mielőtt mást akarnánk megváltoztatni vagy bármire is ráébreszteni, előbb magunkat kellene. Érdemes eltöprengenünk azon, hogy mi mit hoztunk a szülői házból… mennyi van bennünk anyánkból vagy éppen apánkból. Lehet, hogy már ezekben a percekben is tantuszeső van…

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Azzal zsarolsz, hogy nem szeretsz? – Azt hiszed, ez beválik?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!