„Ha elhagyom, megöli magát!” – idézte fel párjának szavait a barátnőm. Tizenegy éve vannak együtt, de a kapcsolatuk jó ideje megromlott és ő lélekben már készen áll a továbblépésre. Mikor a kedvese elé állt, hogy ezt megmondja, előbb könyörgött, kérlelte, hogy adjon neki még egy esélyt, végül bevágta ezt a mondatot. Színtiszta érzelmi zsarolás. Vajon csak hangosan ugat a kutya vagy tényleg harap is és képes lenne megtenni?

 

 

 

ongyilkossaggal fenyeget 01

 

Kép: Freepik.com

 

 

Barátnőm félelme egyértelmű. Mind hallottunk már rémsztorikat erről. Sajnos egyesek valóban nem csak fenyegetőznek, hanem kétségbeesésükben, depressziójukban megteszik. Olyan ez, mint az orosz rulett, mégis honnan kellene szegénynek tudnia, hogy nem-e az ő párja lesz-e a következő, aki valóban megteszi? Elég ehhez az a 11 év? Erre sem lehet egészen alapozni, hiszen bizonyos helyzetek hihetetlen dolgokra késztetik az embereket. Ezért nem szabad félvállról venni a dolgot.

 

Persze akadnak olyanok, akik úgy veszik. Azt vallják, miért az ő életük menjen tönkre a másik miatt? Meg ha „Ilyen hülye, hogy megtegye, akkor így járt, megérdemli a sorsát, nem az én felelősségem.”, és nyugodtan térnek este lefeküdni. De sajnos sokan nem képesek ezt ilyen békésen felfogni, még akkor is, ha van igazság benne, hiszen kést nem adunk a kezébe, nem számolunk neki háromig az ugráshoz, az ő döntése, ha eldobja az életét.

 

Ám barátnőm is egy érzékeny, lelkiismeretes típusú nő, akinek fontos a másik boldogsága és hajlamos is az önfeláldozásra. Talán ezért is tartott 11 évig a kapcsolat, amiben az elmondása szerint az utóbbi 5 volt a legrosszabb. Képes volt tovább sínylődni, kiszolgálni a párját, elviselni az állatias, lélektelen szexet, hogy soha nem mennek sehova, hogy kedvese örökösen féltékeny és minduntalan manipulálni akarja. Itt van a kutya elásva. Ugyanis ha eddig hagyta neki, érthető ha, azt gondolja, ezután is hatni fog rá és érzelmileg öngyilkossággal zsarolja meg. Bevált, mert nem mer lépni, viszont így még rosszabb. Fél lábbal már kint van a kapcsolatból és most már csak a félelem tartja ott. Hogy az a szegény ember, akit régen úgy szeretett és most már csak szeretettel gondol iránta, nehogy megölje magát. A párja lelkiismeret furdalást és rossz testi és lelki közérzetet okoz neki azzal, hogy ráhárítja a felelősséget, hogy tőle függ az élete. Ha meghal, az ő lelkén fog száradni. Azt meg ki szeretné? Egyáltalán mégis meddig lehet ezt elviselni?

 

ongyilkossaggal fenyeget 02

 

Nem sokáig, mert így ő fog tönkre menni. Minden egyes nap már ellene dolgozik és növeli a boldogtalanságát, a végén ő öli majd meg magát. Mert sajnos már odáig fajult a helyzet, hogy ez is megfordult a fejében.

 

Az nem is lehet kérdés, miért nem hajlandó a párja elengedni. Fél a magánytól, az egyedülléttől, kudarcnak éli meg a párja elvesztését és talán ha önző módon is, de szereti őt. Függ tőle és szüksége van arra, hogy kiszolgálja és legyen, akit manipulálhasson.

 

Akkor most mégis mi legyen? Menjen vagy maradjon?

 

Nem könnyű erre válaszolni, de az biztos, hogy a végső döntést neki kell meghoznia. Ilyenkor amilyen jó tanácsot kaphatunk egy baráttól, az olyan rossz is lehet, ha végül valóban megöli magát. Sajnos ez olyan dolog, ahol egyedül kell vállalni a felelősséget a tetteinkért, mert utána csak másokon vernénk le a port. Ugyanakkor meg lehet kérdezni egy szakértőt is, aki talán a halottak vagy a személy ismerete alapján megtudja mondani mennyi az esélye annak, hogy megteszi. Igaz, ez sem százszázalékos módszer. Lehet mindenféle számokkal dobálózni, hogy az ilyen kijelentésekből mennyi válik valósággá, de az emberben ott maradhat a félsz, mi van akkor, ha már csak azért is pont az ő esetében fog ez megtörténni?

 

ongyilkossaggal fenyeget 04

 

 

Mit lehet hát tenni?

 

Fel lehet ajánlani segítséget a párnak. Hogy elmennek együtt szakértőhöz, aki segíthet nekik levezényelni a szakítást, a válást, aki közben erősíti a zsaroló párt, hogy van miért élnie. Ugyanakkor mi magunk is megtehetjük, hogy elmagyarázzuk a kedvesnek, hogy mit és miért tesz. Szembesíteni kell az érzéseivel, a félelmeivel és meglehet terápiáztatni a lelkét, hogy igenis élhet tovább és találhat magának valaki mást. Sablondumának tűnhet, mert kb. mindenki ezt mondja szakításnál, de ha valaki komolyan fontolgatja az öngyilkosságot, ott igenis segíthet.

 

Mint ahogy az is, ha megpróbáljuk neki vázolni a jövőt. Valóban azt akarja, hogy a kedvese csak félelemből maradjon mellette? Értse meg, hogy elmúltak az érzések, ez már nem szerelem, csak kényszerkapcsolat és mindkettejüknek jobb lenne a szakítás. Jobb belátásra kell téríteni.

 

ongyilkossaggal fenyeget 03

 

Mi van, ha semmi sem válik be?

 

Akkor egy… kettő… három és ugrás. Az ismeretlenbe az új vagy a régi életbe. Ha valaki tényleg elvágyódik már és érzi a vesztét, annak igenis mennie kell. Az ő érdekében. Mert bármilyen gonoszul és önzőnek hangozzék, elsősorban magunkért és a saját boldogságunkért vagyunk a felelősek. Csak egy életünk van és nem mindegy, hogy éljük meg. Nem érdemes egy beteg érzelmi zsaroló pár miatt beáldozni a boldogságunkat és az életünket. Ilyenkor az embernek vennie kell egy nagy levegőt, vállalni a kockázatot, a felelősséget és a legjobbakat remélve lépnie kell. Ha mindent megtett a párjáért és hogy ne kövessen el butaságot, akkor nincs, ami nyomassza a lelkét. Hogyha ott marad, jó eséllyel tényleg ő lesz, aki előbb-utóbb kiszáll a buliból, méghozzá holtan mert sajna ilyenről is lehetett már hallani.

 

Lehetne mondani, hogy már időben ki lehetett volna az érzelmi zsarolást mert ritkán dobja be ezt valaki utolsó mentőövként a kapcsolat végén. Általában az ilyen emberek mindig is érzelmi zsarolók voltak. Ha időben észre vesszük, még lehet rajta segíteni – és akár a kapcsolaton is- vagy inkább lelépni, nem pedig 11 évet eltölteni mellette. Ezen már késő bánat rágódni, ha az embert már ilyennek fenyegetik. De nem késő lépnie, új életet kezdenie és megtalálni a boldogságát!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

 Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Az érzelmi zsarolás művészete – Te is gyakorlod a párodon?

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!