Szomorú, de gyakran megesik, hogy párok, akik régóta együtt vannak és látszólag a legnagyobb szerelemben és harmóniában élnek, ott a pasi egyik napról a másikra begőzöl és kijelenti válni, szakítani akar, de legalábbis több teret és szabadságot kér, mert élni akar. A legrosszabb persze, ha mindezt be sem jelenti, csak lelécel. A nő szíve meg persze romokban hever mert általában igazi pokoljárásnak éli meg. Mégis, mit lehet tenni ilyenkor, mikor a férfira rátör a kapuzárási pánik?

 

 

 

kapuzarasi panik 01

Kép: Pixabay.com

 

Időzített bombaként működnek

 

Egyszer minden férfi életében bekövetkezik. (Még a nőknél is, igen, de most csak a pasikról lesz szó!) Van, aki jobban átvészeli, mások megkattannak attól, hogy rádöbbenek, megváltoztak, már nem azok, mint régen, illetve nem olyan életet élnek, mint szerettek volna. Másképp lát dolgokat és másképp gondolkodik. Ez nem mindenkit ijeszt meg, valakinek sikerül könnyen feldolgoznia másokban. Míg egyeseket halálra rémít hirtelen a  gondolat, hogy évek óta csak egy nővel van együtt, megszerette a csajos filmeket, amiktől korábban undorodott, szeret otthon ülni ahelyett, hogy bulizna vagy a haverokkal lógna. Békés házaséletet él, mikor anno úgy tervezte, hogy sok nője és mindennap egy merő parti lesz az élete. Normális, ha valaki ezután változtatni akar, kicsit felfrissítené az életét. Ám gyakran a férfiak ilyenkor egészen kivetkőznek magukból és őrült módon kezdenek el mindent felrúgni maguk körül és fognak neki a vad élésnek.

 

kapuzarasi panik 02

 

Csak a hormonok dolgoznak bennük?

 

 A kutatások szerint a pasik kapuzárási pánikja mögött a hormonális változás áll. Hogy 40 éves kor felett csökkeni kezd bennük a férfi hormon, vagyis a tesztoszteron. Ennek nem is külső, sokkal inkább lelki változásokkal járhat vagyis 40 és 50 éves koruk között arra döbbenhetnek rá, hogy csökken a szex iránti vágyuk, az izomtömeg, a teljesítőképességük… tehát öregszenek és ez sokakat megrémiszt. Elvégre nincs azzal a baj, ha a férfi is hiú, mint egy nő és szeretne sokáig szép és kívánatos lenni és ilyenkor kezdenek nagy fogyókúrába, testedzésbe, asszonyuk újra meghódításába vagy rosszabb esetben… nőzni.

 

A fiatalabbak mitől hülyülnek meg?

 

Oké, teljesen világos, hogy az idősebb férfiaknál beleszól a biológia. De mi a helyzet a fiatalabb férfiaknál, akikkel ugyancsak elszaladhat ló? Ott nem a hormonok, sokkal inkább a lélektan dominál. Ugyanis sajnos gyakran megesik, hogy egy férfinél ott szakad el a cérna, hogy egy kiegyensúlyozott és tartós párkapcsolatban él, mikor világ életében nőfaló volt. Míg másoknál akkor gurul el a gyógyszer, mikor útban van, vagy megszületik a baba. Egy 20-as éveivel lévő férfinál ez valahol normális is lehet, mert lássuk be, mert a mai napig is sokan korábban válnak szülővé, mint „illene”. Előbb valóban ki kellene élnie magát az embernek. De egy 30-as éveiben lévő férfi is bepánikolhat a szülőségtől.

 

kapuzarasi panik 03

 

Lényegében tehát valamilyen nagyobb esemény vagy felfedezés hatására a férfi azt gondolja, hogy nem érett az adott szerepe (házasság, szülőség) és szabályosan megkergül. Biztos te is hallottál már oltárnál hagyott menyasszonyokról, meg egyedülálló anyákról, akiket otthagyott az apa, hogy éljen vagy mert talált magának egy 20 évvel fiatalabb cicababát, vagy megmaradt a családnál, de mondjuk hitelt vett fel, hogy versenyautót vehessen magának és azzal furikázhasson.

 

Mégis mit érez a bepánikolt pasi?

 

Próbáljuk meg kicsit belelátni egy ilyen megzizzent pasiba. Leesik neki a tantusz, akár az, hogy öregszik, vagy az, hogy tartós kapcsolatban él, gyereke van, miközben soha nem vágyott ezekre vagy más életet szeretett volna. Egyszeriben visszaakarja kapni régi életét, fiatalságát. Új dolgokra kezd el vágyni. Rádöbben, hogy valami hiányzik az életéből. Az élvezet, a szabadság, a veszély, a szex, a fiatalság érzete, akármi. Majd ezek függvényében változik meg és kezd el élni. Mint arról szó volt, ez valahol normális, csak éppen egyénenként eltérő, ki-mennyire veszíti el az eszét.

 

kapuzarasi panik 04

 

Mit tegyél, ha a te pasid éppen ezen a krízisen esik át?

 

Már ha még ott van melletted, mert ugye a legdurvább esetben hajlamosak lelépni, kivégezni a kapcsolatot, házasságot és még a gyereket is magukra hagyják. Ilyenkor sajnos csak reménykedni lehet abban, hogy vissza jön és már ha még visszafogadnád azok után, hogy kiélte magát fél évig-egy évig egy másik nő mellett vagy átbulizta a mindennapjait a haverokkal. Nem ritka, hogy miután a pasi kivirgonckodta magát, vissza akar menni és az sem ritka, hogy a nő nem könnyáztatva fog a nyakába borulni, hanem rápaskolja az ajtót és az ablakon küldi ki a férje holmijait.

 

Hogyha a férfi „csak” olyan mértékben változik meg, hogy több térre, szabadságra vágyik, hogy szeretne többet lógni a barátaival, vagy extrém sportokat űzni, új autót vagy ruhatárat venni, kigyúrni magát, feldobni a közös nemi életüket, egyáltalán életüket, akkor amennyire a közös kassza meg a türelem és az iránta érzett szeretet engedni, hagyni kell. Ugyanis ne felejtsük el az aranyszabályt, hogy minden tiltás az ellenkező hatást váltja ki. Persze, pocsék érzés lehet egy pánikrohamos pasinak mindebben asszisztálni és türelmesen várni, amíg kigyógyul az agybajából, de ha fontos neked, akkor nem kérdés, hogy kivárod. Megpróbálhatsz szép szavakkal rávilágítani tetteire, hogy a problémától függően megnyugtatni és a lelkére beszélni. De erőszakoskodni sosem szabad.

 

kapuzarasi panik 05

 

Ha te most éppen itt tartasz és ezen mész keresztül, akkor sok türelmet és kitartást kívánunk neked! Támaszkodj a barátokra, a rokonokra, mert ilyen időkben nagy segítségek lehetnek! Mindig legyen valaki a környezetedben, aki lelket önt beléd, mert úgy sokkal könnyebb ezeket a helyzeteket átvészelni!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Vajon létezik az igaz szerelem vagy csupán tündérmese?

 

Ismerd fel, ha bántalmazó kapcsolatban élsz! Nem csak a tested, a lelked is sérülhet!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!