Nem az a baj, hogy a párok vitáznak. Az elkerülhetetlen egy hosszú távú kapcsolatban. Sőt, néha kifejezetten egészséges, hasznos, ha kulturáltan történik, mert előrébb viheti a kapcsolatot, építheti azt. Csakhogy néha hajlamosak a párok egészen apró, banális szarságokon összekapni és ez az igazán bosszantó. Egyesek túl nagy feneket kerítenek a kis dolognak és abból lesz a gigavita.

 

 

vita szarsagokon 01

kép: zip.news

 

A cikk kicsit sem az ellentéteket akarja kiélezni és egyáltalán nem arra szolgál, hogy fekete bárányokat keressünk. Ugyanis a kapcsolat kétemberes, tehát mindkét fél csinálhat olyat, ami vitát eredményezhet. Ez az írás inkább arra kíván rámutatni, mik azok a piszlicsáré dolgok, amiken felspanoljuk magukat és sokszor irreálisan nagy vitát csinálunk, amivel árthatunk a kapcsolatnak. Mivel nem normális, hogy lassan egy lapon lehet emlegetni a megcsalást és azt, hogy miért nincs visszahajtja a vécén az ülődeszka. Márpedig az ilyen kis dolgokból szoktak óriási méretű viták születni, amik kicsit sem előre viszik a kapcsolatot, hanem rombolják.

Talán ezeket a feszültségkeltő apróságokat olvasva magad is mosolyogni fogsz rajtuk, hogy igen, ez te vagy, téged ez rohadtul zavarnak. Példának okáért: ki tudsz borulni azon, hogy a párod elhasználja a vécépapírt, és nem tesz be helyette újat. Vagy ha igen, akkor nem jól teszi be és nem mindegy, merről lóg a le a papír. Neked ettől áll fel a szőr a hátadon, neki meg attól, hogy sokadjára teszed szóvá.

 

Merthogy ezek a viták gyakran így kezdődnek: „Már ezerszer kértelek, hogy hajmosás után szedd már a hajadat a csapból.” vagy „Még hányszor mondjam el, hogy ne az ágy végében hagyd a koszos zoknidat, hanem dobd a szennyesbe?!” Ugyanis ezeket a kéréseket többnyire szeretjük újra meg újra elismételni, mert úgy tűnik, a másik meg szereti elfelejteni. De vajon hol van a hiba? Olyan dolgon akadunk ki, ami csacsiság és nem számít, ezért kár is szóvá tenni? Vagy a másik az önző, mert nem hajlandó figyelembe venni a kérésünket? Na, de ha ezer ilyen kis kérésünk van?

 

vita szarsagokon 02

 

De ugyanúgy veszekedés lesz az olyan beszélgetésekből, mint a:

 

- Mit szeretnél vacsira?

- Nem tudom.

- Mondj már valamit!

- Kínai.

- Az nem jó.

Ugyanez történik az esti film választásnál vagy a hétvégi program kitalálásánál. Megkérdezi egyik a másikat mit akar, mondd valamit, de az nem jó. Lehet, hogy akkor a kérdező félnek már eleve fel kell dobnia valamit. De ha meg szeretik a hosszas alkudozást, akkor lelkük rajta.

 

Ha pedig esti program, remek vita alap a „Ki a fáradtabb?” verseny. Mikor képes egy pár azon összeveszni, hogy de miért ő az, aki jogosan fáradt és mi alapján gondolja azt, hogy ő sokkal többet dolgozott. Ezek a beszélgetések szoktak eljutni odáig, amikor már azt firtatják, hogy ki és mennyire van megbecsülve. Általában a nő azért fáradt, mert egész nap dolgozott vagy gyereket nevelt, közben háztartást is vezetett, bevásárolt, megfőzött, esetleg rendet is rakott. Aztán felmerül, hogy a pasinak csak dolgoznia kell és az neki épp elég fárasztó meg stresszes, szóval ugyanannyira el lehet fáradva, mint a nő.

 

Aztán elszabadulhat a pokol a családot érintő kérdéseken. Mikor jöttök hazafelé egy családi összejövetelről és a párod azt találja mondani, milyen hülyén viselkedett ma az anyád. Te meg beszállsz szépen a vitába és közlöd, hogy a párodnak meg az apja ugyanilyen hülye. Kezdődhet is a sárdobálás, hogy kinek van dilettánsabb rokona. Egyáltalán miért kell a másik családját szapulni? Nem lehet normálisan elmondani a véleményünket? Ha meg megtörtént, akkor miért kell rajta felkapni a vizet?

 

vita szarsagokon 03

 

További vitaforrások: miért nem tudta átállítani a zuhanyt, miután végzett, mert akkor reggel nem a szemedbe kaptad volna a vizet. Miért nem vitte le a szemetet. Ha meg levitte, miért nem rakott új zsákot a kukába. Kinek a telefonja van lemerülőben és ki érdemli meg jobban először a töltő használatát. Miért lájkolta be a csaj/pasi képét. Miért nem bírja megjegyezni, hogyan kell rendesen kiteregetni és összehajtogatni a ruhákat. Túl hangosan veszi a levegőt. Miért hagyta elől a tejet.

 

Dunát lehetne rekeszteni ezekkel. Hiszen még nem esett szó arról, amikor azon vesztek össze, hogy a pasid megjegyzi, milyen jól néz ki az egyik színésznő vagy mit álmodott, miért folytatta tovább nélküled a sorozatot, amit néztek. Meg amitől minden pasi bekattan, hogy megkérdi a barátnőjét, mi a baj, aki erre azt válaszolja, hogy „semmi”. Vagy a szoba sarkában motyog valamit, majd a pasi beleszalad a csapdába és megkérdezi, mit mondott azt kapja: nem igaz, hogy soha nem hallod meg, amit mondok!

 

Talán lesz pár ezek között olyan, ami számodra is ismerős lesz. Gondolj bele, hogy ezek micsoda jelentéktelen dolgok valójában! Jó, érthető, hogy vannak igényeid és akadnak bizonyos dolgok, amik bosszantanak, de a párkapcsolatban elfogadónak és rugalmasnak kell lenni. El kell fogadni, hogy nem valósulhat meg az összes kívánságunk, ugyanakkor tudni kell alkalmazkodni is és bevállalni egy-két „szabályt”. Csak kellő türelemmel és toleranciával működhet egy kapcsolat. A kulcsszó: kompromisszum. Próbáljatok meg minél többet kötni belőle ahelyett, hogy folyton marjátok egymást!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Közös Facebook-profilod van a pároddal? Biztos jó ötlet?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!