Biztos emlékszel rá te is, hogy milyen volt, hiszen legalább egyszer mindenki átéli a nagy lánggal induló, tüzes kapcsolatot, ami jóformán lyukat éget a szívünkben. Amikor úgy érzed, ő a világ közepe, a mindened, akiért hajlandó lennél tűzbe tenni a kezedet. Aki annyira hiányzik, ha egy nap nem látod, nem hallod a hangját, attól félsz, hogy a mentő visz el, mert belerokkansz. Ám ha ilyen nagy lánggal indul a kapcsolat, vajon ugyanolyan hamar ki is ég?

 

 

tul nagy lang 01

Kép:  plus.google.com

 

Szerelem első látásra. Szerintem létezik. De ha nem is a találkozás pillanatában szeretünk bele valakibe, csak a randevú után vagy már másnapra, az a kapcsolat sem indul kevésbé intenzíven. De tényleg igaz lenne, hogy minél nagyobb lángokkal indul egy kapcsolat, utána olyan hamar ki is ég? Akár fizikával is meglehetne magyarázni? Történik egy robbanás, amikor tetőfokára hágnak az érzelmek és azután szép lassan lenyugszanak a kedélyek? Vagy nem törvényszerű és igenis hosszú hónapok, ével múltán is lángolhatunk a kedvesünkért?

 

Sokan magyarázzák a kezdeti nagy szerelmet azzal, hogy a párok még rózsaszín ködben látják egymást. Olyannak, amilyennek látni szeretnék a másikat. Még ideák ölelte hegycsúcsok veszik körbe szerelmünket. Aki talán egy kicsikét szándékosan ködösít is azzal, hogy igyekszik a legjobb formáját mutatni. Keményen dolgozik azért, hogy fenntartsa a látszatot, a kapcsolati lángot. Majd ahogy az idő telik, a párocska megszokja egymást. Ez már eleve kicsit visszavehet a lángok intenzitásából, hogy múlóban van az újdonság varázsa. Már kezdjük kiismerni a másikat, ami persze vagy elnyeri a tetszésünket vagy pedig csalódást okoz. Minél jobban azt érezzük, hogy „Ez a pasi nem az, akivel összejöttem.”, illetve „Hát tényleg ilyen lenne ez a csaj valójában?” annál inkább fúj visszavonulót a láng a szívünk legmélyebb bugyraiba. Ha totálisan kiábrándulunk a másikból és úgy néz ki, képtelenek vagyunk elfogadni a valódi énjét, ott bizony az a láng többé elő sem jön. És The End, ennyi volt a kapcsolat.

 

tul nagy lang 02

 

Ahol viszont nem számottevően nagy a differencia és el tudjuk fogadni a kedvesünk egyre megmutatkozó igazi énjét, ott a kapcsolatnak a következő próbát kell kiállnia: melegen tartani a kapcsolat tüzét. Tudnak-e időről-időre egy jó nagy rönköt dobni a tűzre, hogy az továbbra is megmaradjon a szerelem. Vagyis dolgozni kell azért, hogy megtartsuk a másikat. Ezt nem kényszeredetten, görcsösen kellene tenni, hanem lazán, természetesen.

 

Hiszen ha szeretünk valakit, ez alap. Hogy teszünk azért, hogy boldog legyen. Nem azért akarjuk azzá tenni, hogy „Úristen, ne hagyjon el!” hanem mert jól esik, szeretnénk örülni látni, ha jól érezné magát a kapcsolatban. Viszont ebben a szakaszban már biztos nem lángolunk annyira egymás iránt, mint korábban. Már nem nyaldossák szívünket a forró lángcsóvák, mert megszoktuk a jelenlétét. A vehemens, zabolázatlan tűzből visszafogott, de tartósan égő tüzecske lett. Aminél óvatosan megmelengetheted a kezedet. Ez nem jelenti azt, hogy akkor már takarékon kell égni és beérni azzal, ami van. Hiszen ha egy pár szereti egymást, akkor képesek azt a lángot időnként annyira felszítani, és olyan szenvedélyt megélni, mint kapcsolatuk kezdetén. Erre mondhatjuk azt, hogy az ő kapcsolatuk stabil, kiegyensúlyozott, folyamatosan megújuló. Képesek szinten tartani a tüzet.

 

tul nagy lang 03

 

Merthogy nem lehet ugyanolyan lánggal égni a kapcsolat elejétől a végéig. Ahhoz túl sok benyomás ér bennünket. Nemcsak a kapcsolaton belül, hanem azon kívül is, ami hatással lehet a szerelmünkre.

 

Másfelől nem minden pár úgy jön össze, hogy hatalmas elánnal vetik bele a magukat a kapcsolatba. Nem mindenki tüzes szerető vagy szenvedélyes isten(nő). Lehet, hogy azért, mert már sokat csalódtak és óvatosak, de az is lehet, hogy egyszerűen higgadtabb, józanabb emberek, akik nem veszítik el könnyen a fejüket. Attól még az ő szerelmük is ugyanolyan értékes, legfeljebb nem olyan látványos. De sok ilyen párt ismerek, akik azt mondják, hogy náluk eleinte nem volt olyan nagy szerelem, de meglátták egymásban a potenciális partnert, barátot és az idő előrehaladtával vált erősebbé, szeretetteljesebbé a kapcsolatuk. Mondhatni, később lettek szerelmesek. És több tíz év elteltével is boldogok együtt. Ez nem valamiféle biztos recept, nem mindenkinél válik be. Főleg egy olyan természetű embernél, aki a „nagy” szerelemre vágyik. Aki akkor érzi magát boldognak, teljesnek, ha lángolhat. Aki úgy érzi, akkor indul jól egy kapcsolat, ha már a legelején megélheti a szerelemmel járó mennyországot és a poklot. Az ilyen ember inkább elkerüli azt, aki nem akar vele ugyanolyan nagy lángon égni.

 

tul nagy lang 04

 

Viszont ismerek olyanokat is, akik eleinte pokolian imádták egymást és egyik napról a másikra szétmentek. Csodálkoztam is, hiszen olyan „nagy” volt a szerelem. Maguk sem tudták megmagyarázni miért. Egyszerűen úgy érezték kifújt, elszállt az érzés és már másra vágynak. Talán mert fiatalok voltak. Talán csak egyszerűen túl intenzív volt a kapcsolat és felégették magukat benne. Nem maradt több meglepetés, kérdés, nem maradt elég gyújtós. Ott álltak és azon tűnődtek hová lett a szerelem. Lehet, hogy túl hamar érte utol őket a megszokás. Az egyik fél ideje korán eresztett le, a másik pedig kiábrándult, hogy eltűnt kedveséből a latin szerető. Ám az sem kizárt, hogy soha nem is lelki szerelemről, inkább a testi szerelemről szólt a kapcsolat. Márpedig ahol nem alakul ki lelki kötődés, és elköteleződés, csak a testek szeretik egymást, ott valóban hamar kihűl a kapcsolat…

 

Meg kell értetnünk azt, hogy az nem rossz, ha néha látszólag eltűnik a szenvedélyt. Kellenek a nyugodt szakaszok a kapcsolatba. A szenvedély pedig mindig visszahozható, ha a két fél tesz érte, nem ez fogja minősíteni a szerelmet. De ha a kezdeti kapcsolatban nem alakul ki lelki kötődés vagy elköteleződés, nem tesz a pár egymásért, akkor valóban hamar kiég az a kapcsolat és nem marad más belül, mint hamu és por.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Ha nem bizonyítom be, el sem hiszed, hogy szeretlek?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!