Hedvig 38 éves és kilenc éve van együtt a férjével. Az, hogy a férje szeret inni, sosem volt titok előtte. Ám az első néhány évben még nem volt zavaró. Sokszor nem is látszott rajta, hogy ivott. Ezért nem is aggódott miatta. Idővel megszületett a két gyermekük és szép lassan minden egyre rosszabb lett…

 

 

alkoholista ferjem 01

kép: pinterest.com

 

Amikor valaki nem bír meglenni anélkül, hogy napi szinten megigyon egy pár sört, bort, akármit, és rosszul érzi magát amiatt, ha nem ihat, az kétségkívül alkoholista. Ha képtelen csakúgy letenni magától. A szenvedélybetegség pedig egy súlyos probléma, mindegy, milyen formában jelenik meg. Ráadásul nem olyan dolog, amiből könnyedén ki lehet szállni. Hiába, hogy megvan magában a szenvedélybetegben a szándék és hiába maga a férj, feleség, aki támogatja a partnerét. Igen, szükség van az akaratra, a motivációra, de a szakemberre, a hozzáértő segítségre is. Másképp túl kicsi az esélye annak, hogy valaha is véget ér az a rémálom, amelyben túl sokan élnek.

 

Ugyanis megmagyarázhatatlannak tűnik, hogy miért élnek olyan sokan az alkoholista férjükkel. Vagy épp feleségükkel, mert gyakran az is megesik. Miért szenvednek, tűrnek, nézik végig, ahogy a kedves tönkreteszi magát vagy éppen az egész családot. Mert az alkoholizmus az egész család problémája. A férjé, a feleségé, a gyerekeké. Főleg olyan esetben, mint amilyen Hedvigé.

Azt mesélte, hogy az utóbbi hat évben a férje masszív alkoholista lett. Egyre többet iszik otthon, egyre többet jár haza részegen. Főleg amióta kirúgták a legutóbbi komolyabb munkahelyéről, mert részegen ment be és veszett össze a főnökével. Azóta képtelen hosszabb ideig megtartani egy állást és van, hogy hónapokig csak otthon ül és iszik.

 

alkoholista ferj 02

 

Hedvig persze több alkalommal is kikönyörögte, hogy menjen elvonóra, anonim gyűlésekre, kérjék orvos segítségét. Megtörtént. Nem egyszer. De mindig csak egy vagy két hétig bírja alkohol nélkül a férje. Az a legszebb, hogy saját bevallása sincs oka inni. Alapvetően elégedetett az életével. Van saját otthonunk, szép családja, de egyszerűen innia kell. Kívánja az italt. Vagy ha felajánlják a barátai, kollégái, nem tud rá nemet mondani.

 

Viszont azon kívül, hogy nem dolgozik és Hedvignek kellett plusz munkát vállalnia, minden más tekintetben is egyre rosszabb a helyzet. Áron agresszív, indulatos, hangulatingadozó. Sokszor kiabál a feleségével és a gyerekeivel. Az egész család feszült. De Hedvig nem akarja szétszakítani a családot. Ugyanis mikor épp nem iszik a férje, akkor egy angyal, és minden szép és jó vele. Szereti és azt szeretné, ha két gyermeke úgy nőne fel, hogy velük van az apjuk. Emiatt nem gondolkodik a váláson.

 

Csak segít, támogatja minden létező módon. Pedig éppenséggel kezd ő maga is tönkremenni. Állandóan fáradt, kimerült, olyan, mint akibe hálni jár a lélek. Háztartást vezet, gyerekeket nevel és két munkahelyen dolgozik. Nem egyszer kifakadt már a férjének, hogy nem bírja tovább, de nem történt érdemi változás. Hiába a szép szó, a kiabálás, a kritizálás, a könyörgés, semmi sem hatja meg a férjét. Ezért csak abban reménykedik, hogy valami mégis történni fog, ami észhez téríti és minden megváltozik. Talán egyszer sikerrel járnak az elvonóval. A remény élteti és az, hogy összetartsa a családot.

 

alkoholista ferj 03

 

Pedig ez így nem jó. Senkinek sem. Még a férjnek sem, akinek a szervezete szép lassan le fog épülni. A gyereknek nem jó egy ilyen környezet. Hedvig pedig szintén a lerobbanás szélén áll. Ám amíg kiszolgálja a férje igényeit, nincs a szavainak súlya és helyette is dolgozik, pénzt ad neki, holott tudja, hogy alkoholra fogja költeni, semmi sem fog változni. Amíg nem látja, hogy tétje van. Nehéz ilyenkor helyesen cselekedni, mert érthető, hogy Hedvig szereti a férjét és egyben akarja tartani a családot. Ez szép és nemes dolog. Kivéve persze, ha gyávaságból teszi, mert fél a megszégyenüléstől vagy tart az egyedülléttől, két gyerekkel, ugyanis sokan ezért nem merik magukra hagyni az alkoholista partnert. Hedvig pedig valóban sajnálja is és szeretné visszakapni azt az embert, aki a kapcsolatuk kezdetén volt. Tudja jól, hogy nem lenne lehetetlen, ha a férje igazán összeszedné magát, ezért tart ki mellette. Ám az elmúlt hat évben semmi sem változott.

 

Magány, elszigetelődés, stressz, félelem. Testi és lelki betegségek. Ezek várnak Hedvigre és gyermekeire, ha továbbra is csak figyeli a férje leépülését. Talán egy ideig valóban külön kellene élniük, miközben újra felveszik a kapcsolatot egy szakemberrel. De komolyabb lépések nélkül nem várható gyógyulás, javulás.

 

Ezért kell tanulniuk Hedvig esetéből a többi feleségnek is. Sosem könnyű meghozni egy komolyabb döntést vagy lépést egy alkoholista partner mellett. De akik családosok, ott igenis szem előtt kell tartani a gyerekek érdekeit, pláne olyan esetben, ahol a függő ön- vagy közveszélyes. Ám ha egyedül is vagyunk, akkor is kell gondolnunk magunkra. Hiszen egy életünk van. Hogy akarjuk azt leélni? Jó, hogy egyesek tényleg olyan bátrak, kitartóak, optimisták, hogy nem akarják feladni a házasságukat, a családot. De nem mindegy milyen árat fizetnek érte. Néha kockáztatni kell a siker érdekében. Bárki, aki hasonló helyzetben van, ne szégyelljen segítséget kérni egy tanácsadótól, mert minél tovább várnak, annál rosszabb lesz. Ugyanis ritkán történnek csodák.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Miért lesz jobb az életünk attól, hogy reménykedünk?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!