Most már minden a világos. Az a sok félresikerült kapcsolat, az a sok küszködés és évekig tartó senyvedés. A sokadik baklövés után végre megvilágosodtam és tudom, hogy nem vagyok egyedül. Hirtelen minden más érzelmi prostit meglátok, mert nekem nagyon úgy tűnik, hogy sokan vagyunk. Talán még te is az vagy, aki e sorokat olvasod.

 

erzelmi prostitucio 01

Kép: Pixabay.com

 

A minap, mikor összefutottam az egyik exel, valósággal lepergett a szemem előtt a múlt. Felrémlett a pasi, aki megcsalt és minden akkori közös barátunk tudta, csak éppen egyiknek sem volt bátorsága elmondani. Aztán ott van az, amelyik megpróbálta elhitetni velem, hogy értéktelen vagyok, aláásta az önbizalmamat és azt sújkolta, hogy nála jobbat úgy sem kaphatok. Előttem van az is, amelyik közölte velem, hogy soha nem vesz el és gyereket sem akar, de még be is kellett tartani a diktatórikus szabályait. Végül ott van az, amelyik olyan sötét dolgokra akart rávenni, hogy azt leírni is vétek lenne, és mivel nem álltam kötélnek, közölte, hogy szar vagyok és unalmas, húzzak el.

 

Igen, nagyon sok patkánnyal futottam már össze és csak most állt össze a kép, hogy mégis miért, meg hogy hiába küldtek már annyiszor padlóra, egyikből sem tanultam semmit. Csak fogtam a sérelmeimet, a bánatomat, a csomagot és átvittem a következő kapcsolatba anélkül, hogy leszűrtem volna a tanulságot, és csodálkozom, hogy az egész újra kezdődött… ehhez már tényleg ökörnek kell lenni, hogy az ember ne vegye észre, hogy maga alatt vágja a fát. Vagy mert nem is akarja? Én sem akartam? Lehet már korábban is kimászhattam volna az érzelmi gödörből, ha szembe mertem volna nézni a ténnyel, hogy jóformán a nyakamban lóg a „használj ki és törj össze” tábla? Most már késő bánat ezen rágódni.

 

erzelmi prostitucio 02

 

De lássuk azt a miértet! A sors? Karma? Nem... aki ennyiszer belefut a saját kardjába, az már nem sorsszerű, hanem balgaság. Ezek az emberek azért bántak így velem hónapokig vagy évekig, mert hagytam nekik. Hagytam, hogy a fejemre nőjenek, kihasználjanak, megtörjenek, a kedvük szerint játszanak velem. Nem álltam ki magamért, nem volt annyi méltóságom, mert szerettem őket. Világ életemben ilyen voltam, csak szeretni akartam és szeretve lenni.

 

Most már minden tiszta. Már gyerekkoromban is ilyen voltam. Biztos vagyok benne, hogy az érzelmi prostitúció, már gyerekkorban elkezdődik. Amikor a gyerek folyton az anyja vagy apja szeretetéért kuncsorog. Amikor van egy-két olyan barátja, akiktől elszakadni sem bír. Amikor elkezd szívességeket tenni és aktívan dolgozni a szeretetért és megteszi azt, amiről azt hiszi, elvárják tőle, méghozzá azért, mert tudja, hogy szeretetet kap cserébe. Talán fel sem fogja, mit csinál. Én sem fogtam fel. Csak felnőttként esett le, hogy mindvégig ezt csináltam. Lehet, hogy soha senki nem is önmagamért szeretetett? Mindig csak azért, amit nyújtottam nekik azért, hogy szeressenek? Ez most nagyon fáj. Meg a pszichológiai diagnózis, amit felállíthatok magamnak: kapcsolatfüggés, kóros szeretethiányosság és még kórosabb önbizalomhiány.

erzelmi prostitucio 03

 

Szétnézek a környezetemben és az látom, nem csak én vagyok így ezzel. Találok a rokonok, a barátok, a kollégák között, de még idegeneknél is kiszúrom már ugyanazokat a jeleket, sémákat, amiket magamon és az életemen is. Hihetetlen mennyi ember árusítja ki a lelkét egy kis szeretetért. Igaz, természetes vágy, hogy szeretetre vágyunk, de egyáltalán nem normális, amit megteszünk érte.

Hogy lehet ebből kimászni? Hogy kellene véget vetni az érzelmi prostitúciónak? Egyszerű elhatározással? Elhatároztam én már magamat a korábbi kapcsolatoknál, hogy „engem többé egy férfi sem aláz meg” és tessék, nem vált be. Azt hiszem, azzal kellene kezdeni, hogy nem ugrok bele egy következőbe. Ideje szünetet tartani. Ha fától-fáig megyek a sérült lábammal, sosem leszek képes megtanulni egyedül járni. Erősnek kell lennem, és egy darabig egymagam lenni. Legalább már tudom, hol van a kutya elásva és min kellene változtatnom. Előbb meg kell tanulnom igazán szeretni, becsülni és tisztelni magamat, hogy ne vágyjak más szeretetére, elismerésére. Hiszen ha magamat sem szeretem és tisztelem, hogy várjam el, hogy a másik megtegye? Fel kell építenem az önbizalmamat, le kell rombolnom az eddigi hiedelmeket, amiket a többiek elhitettek velem. Ki kell lépnem az általuk tervezett mókuskerékből és a saját lábamra kell állnom. Ha már tartani fogom magamat valamire és előrébb helyezem a többieknél, nem akarok már szeretetért puncsolni, többé nem szaladok bele ilyen kapcsolatokba és nem leszek senki lábtörlője.

 

erzelmi prostitucio 04

 

Hiszen logikus, eddig sütött rólam, hogy jóformán bármit meglehet velem tenni, hogy ki lehet használni, mert gyengeakaratú vagyok. Persze, hogy a potyalesők lecsaptak rám, akiknek csak szex kellett vagy szolgalélek. Igaz, hogy az én hibám is mindaz, ami történt. Csakhogy nem úgy kell megszereznem a vágyott párkapcsolatot, a szerelmet, a családot, hogy közben kiszolgáltatom magamat másnak. Nem kell mindenáron.

 

Ha magadra ismertél a cikkből és most esett le neked is a tantusz, akkor kövesd a példát. Lehet, hogy fáj az igazság és még pokolibb az egyedüllét, de ezt meg kell tenned önmagadért! Ne szaladjon a következő karjaiba, vagy ha már benne vagy, gondold át, hogy biztos azaz illető a megfelelő-e a számodra! Tudd, hogy megfogod kapni mindazt, amire vágysz úgyis, ha közben nem vagy érzelmi prosti. Csak ne csapd be magad, hanem ha már egyszer rádöbbentél mit csinálsz, akkor törj ki belőle és ne dugd a homokba a fejedet. Tedd meg ezt a szívességet magadnak!

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Egy cseppnyi befolyásolás még jót is tesz a kapcsolatodnak

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!