Laura 7 évig volt rabja egy nárcisztikus férfinak. Végül segítséggel, de tavaly sikerült vele szakítania. Azóta gyökeresen megváltozott az élete. Elmondása szerint sokkal tapasztaltabb és bölcsebb lett. Szeretettel gondol vissza az exére és nem időpazarlásként tekint az elmúlt hét évre, sokkal inkább: intenzív és értékes életleckeként.  

 

 

 

narcisztikus szakitas 01

kép: unsplash

 

Amikor összejöttünk, a legjobb formáját mutatta. Igazán úgy éreztem magam, mint aki megütötte a főnyereményt. Az álompasinak tűnt. De, amint összejöttünk, a dolgok szép lassan megváltoztak. Mindig csak magáról beszélt és nem érdekelte, hogy mi van velem. Az én napomról, gondolataimról, érzéseimről nem érdeklődött. Természetesen csak olyan dolgokat csináltunk, amiket leginkább ő szeretett. Az én vágyaimat elodázta, hogy majd legközelebb vagy megpróbált rámutatni arra: mennyivel jobbak az ő ötletei.

 

Nagyon sokszor utalt arra, hogy ostoba vagyok. Nemcsak olyankor, amikor véleménykülönbség miatt összevesztünk. Ez úgyis gyakran megesett. Egyre inkább úgy tűnt, mintha ég és föld lennénk. De egyszerűen mindenből azt hozta ki, hogy én nem értem, éretlen és tudatlan vagyok. Ezzel együtt azt éreztette, hogy ő egy sokkal magasabb szinten áll és szerencsés vagyok, amiért ő leállt velem.

 

Idekattintva olvashatsz a lelki bántalmazás egyik legkegyetlenebb módjáról.

 

Mégis, mindennek ellenére sokáig szerelmes maradtam abba az emberbe, akit megismertem. Bár már egyre inkább élek a gyanúval, hogy az sem volt igazi, csupán egy szerepet játszott annak érdekében, hogy megszerezzen. Ellenben megtette a hatását a félelemkeltő, önbizalomromboló tevékenysége és csak később jöttem rá, hogy azért sem mertem elhagyni, mert féltem: csakugyan egy szarember vagyok és nem kellenék senki másnak. Továbbá hittem abban, hogy meg fog változni értem.

 

narcisztikus szakitas 02

 

Az utóbbi években annyira boldogtalan és depressziós lettem, hogy a testvérem elcitált egy pszichológushoz, ott pedig felnyílt a szemem. Ez az ember nem más, mint egy parazita. Nem érdekli az én boldogságom, csak az övé. Egy eszköz vagyok a számára, egy szolga, akit kénye-kedve szerint használ, de nem becsül, nem tisztel. A legönzőbb módon szeretett és birtokolt, hiszen az egész életemet ő irányította.

 

Nagyon nehéz volt, de meghoztam a döntést. Elhagyom. Először elküldött a pokolba, hogy senki másnak fogok kelleni, csak ő bír elviselni és egyedül halok meg. Később már gyengéd szavakkal igyekezett visszakönyörögni magát. Rettentően nehéz időszakom volt, mert csakugyan függtem tőle. Szenvedtem a hiányától és vágytam azokra a szeretetmorzsákra, amiket nagy ritkán kaptam tőle. De a szívem mélyén valahol mégis megnyugvást éreztem. Mint mikor a fuldoklót kimentik a tengerből. Újra szabadon lélegeztem.

De nem sikerült volna eljönnöm, ha nem kérem egy szakember segítségét és nem támogat a családom. Segítség nélkül szinte lehetetlennek tartom a kilépést egy ilyen kapcsolatból, de lehet, hogy csak én voltam ennyire gyenge.

 

A szakítást követően napról, napra lett tisztább a kép.  Megláttam az igazi arcát. Nem gyűlöltem meg, még csak nem is haragudtam rá. Azért voltam annyira elkeseredett, mert úgy éreztem: lemondtam önmagamról. Teljesen elveszítettem mellette az identitásomat. A végletekig tűrtem a megalázást, a lelki terror és olyanná váltam, amilyenné formált. Sokáig szégyelltem magamat, hogy lábtörlővé változtattam saját magamat.

 

narcisztikus szakitas 03

 

A kép kitisztulása közben fokozatosan újjáéledtem a poraimból. Az első és legfontosabb dolog, amit megtanultam: én vagyok a legfontosabb. Ha nem szeretem, becsülöm magamat eléggé, más sem fog és újra összetörhet egy nárcisztikus. Idővel megerősödtem és rájöttem: mennyire erő rejlik bennem! Annyi mindenre vagyok képes, amire az exem azt mondta, hogy nem. Igenis szerethető vagyok és vannak, akik úgy fogadnak el, ahogy vagyok és nem kívánnak megváltoztatni.

 

Mindig, amikor megtettem valamit magamért, a kedvemért, amire ő nem volt hajlandó vagy azt mondta volna: úgy sem jön össze, varázslatosan éreztem magam. Bevallom, sokszor sírtam a boldogságtól, mikor ráeszméltem, mennyien szeretnek, milyen értékes és fontos ember vagyok. Annyi mindenről lemondtam, a vágyaimról, az adottságaimról és mikor ezeket visszakaptam olyan volt, mintha szárnyakat növesztettem volna. Óriási volt a kontraszt az összetört szeretetkoldus és a lelkileg erős, önbizalommal teli nő között.

 

Fokozatosan egyre több visszacsatolást kaptam a környezetemből. Örömmel töltött el, hogy az emberek szépnek, izgalmasnak, kedvesnek, jóravalónak és intelligensnek tartanak. Nem akartak legyőzni és eltaposni. Nem kell kényszeredetten arra törekednem, hogy megfeleljek nekik, mert önmagamért szeretnek.

 

Már nem félek az egyedülléttől, sem attól, hogy senki sem szeret és értéktelen vagyok. Nem tartok attól, hogy az életem egyenlő a nullával. Tartásom lett, gerincet növesztettem, amit ő kiölt belőlem. Felismertem az igazságot: igazából szörnyen erős vagyok. És soha többé nem felejtem el, hogy nekem elsősorban önmagamhoz kell a leghűségesebbnek lennem.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

A szóbeli bántalmazás szép lassan megöli a lelket

 

 TÁMOGASSUK EGYMÁST!

 

Mint azt bizonyára ti is tudjátok, a jelenlegi járványhelyzet sokakat megvisel, ahogy a magazinokat is. Sajnos mi sem vagyunk kivételek. De igyekszünk a nehézségek ellenére is kitartani és minden körülmény ellenére, továbbra is a maximumot nyújtani nektek, minőségi cikkekkel szórakoztatni, informálni benneteket.

 

Ezért arra kérünk titeket, kedves olvasóinkat, hogy támogassatok bennünket! Az alábbi számlaszámon tudjuk fogadni a felajánlásokat, amelyek hozzásegíthetnek bennünket a magazin fennmaradásához.

 

Cserébe ígérjük, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk nektek!

 

Bankszámlaszám: 10918001-00000025-99320004 (UniCredit)

 

Cégnév: Mega-Invest Ingatlanközvetítő és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!