Természetesen a barátok azért is vannak, hogy meghallgassák egymás gondját-baját és segítenek. De mikor egy ilyen titkot osztanak meg az emberrel és azt várják, hogy az mondjon valami okosat, segítsen kihúzni egy bölcs húzással a csávából, akkor azért az ember elgondolkozik azon, hogy nem is olyan könnyű „foglalkozás” barátnak lenni… mert mégis mit lehet felelni egy ilyen kérdésére felelni?

 

 

megcsalta a parja legjobb baratjaval 01

 

Kép: Freepik.com

 

De, hogy minden olvasó képben legyen, elmesélem a sztorit, amit nekem is nemrégiben meséltek. Kérésre megváltoztattam a személyek nevét. A történet főszereplője a 29 éves Lilla, aki már 7 éve van együtt a kedvesével Attilával, aki öt évvel idősebb nála. Kapcsolatukat kiegyensúlyozottnak és boldognak nevezi. Amióta együtt van a párjával, azóta ismeri annak a legjobb barátját, Viktort, aki szintén 34 éves, és akivel mindig is nagyon jóban volt. Van egy kis baráti társaságuk, szinte hetente összejárnak, közéjük tartozik Viktor is. Elmondása szerint, ők mind, olyanok, mint egy nagy család.

Máskor is maradt már kettesben Viktorral, sosem volt ebből probléma, mindenféle kényelmetlen érzés nélkül képesek voltak társalogni, megölelni egymást és persze puszit adni egymásnak. Mint két barát…

 

megcsalta a parja legjobb baratjaval 02

 

Egészen két héttel ezelőttig… ugyanis az utóbbi hónapokban Lilla angolt tanított Viktornak, aki készül lerakni a nyelvvizsgát. Általában hetente két alkalommal találkoztak egy-egy óra erejéig. Volt olyan, amikor Attila is jelen volt, és olyan is, amikor nem, de mint mondottam, sosem támadt bennük kínosság érzete. Bár ahogy nekem mesélte a történetet, úgy már képes volt felidézni azt, hogy azt érezte egyre közelebb kerülnek egymáshoz és hogy kellemes érzéssel tölti Viktor jelenléte. Nehezére esett bevallani, de sokszor várta, hogy jöjjön, mert néha másról is beszélgettek, nem csak az angolról és olyankor úgy érezte, hogy egy szinten vannak, egymásra vannak hangolódva, hogy megérti őt és sok a közös bennük. Aztán a legutóbbi alkalom után, mikor végeztek a tanulással és Viktor indulni készült, felálltak és a búcsúpuszi „félresikeredett”. Megesküdött rá, hogy nem tudja ki irányította félre, vagy hogy jött össze, de kétségtelenül félre ment és onnantól kezdve nem volt megállás. Egymásnak estek és megtörtént a dolog. Közben egy pillanatra sem jutott eszükbe mit tesznek, „egyszerűen csak megtörtént” – mondta Lilla. De utána nem tértek magukhoz… és azt persze nem beszélték meg, hogy kinek mit jelentett a dolog, csak azt, hogy erről nem beszélhetek és hogy Attila sosem tudhatja meg.

 

megcsalta a parja legjobb baratjaval 03

 

„Rossz ember vagyok?”

 

Hogy Lilla kérdésére feleljek: nem rossz ember. De rossz az, amit tett, még akkor is, ha nem szándékosan tette, bár biztos vannak olyanok, akik szerint ebben a sztoriban volt mögöttes szándék. Bár szerintem mindannyiunkkal megesett már legalább életében egyszer, hogy felhevült állapotában, az érzelmeit követve cselekedett és nem gondolkodott. Ez még a bíróságon is „enyhítő körülménynek” számít… de rossz a példa, ne akarjunk senkit se elítélni.

 

Semmiképpen sem volt szép dolog megcsalnia Attilát, akármennyire is elkapta a hév. Mert ez nem fair. Mondhatnánk, hogy gyengeségre vall az, hogy nem bírták magukat türtőztetni, de hát emberek vagyunk, vannak gyenge pillanataink, hibázunk. Persze ez sem lehet mindig kifogás.

 

Korábban nem tűnt fel neki, hogy érez valamit Viktor iránt. Azt hitte, csak azért várja és hiányolja, mert olyan jó barátok, hogy olyan jól elbeszélgetnek. Ahogy kezdett kibújni a szög a zsákból, kiderült, hogy Attilával nem tud „így” beszélgetni, ő nem érti meg őt annyira, nincsenek egy hullámhosszon. De ettől még szereti. Elkerülhetetlen hát a kérdés: „Mit jelentett neked az, hogy lefeküdtetek?” Habogás. Nem tudja megmondani, mert nem merné állítani – vagy inkább fél tőle? – hogy szerelmes Viktorba, annak ellenére, hogy a jelek erre mutatnak. Márpedig ez a kérdés lényeges, mert nem mindegy, hogy beleszerettünk-e a párunk legjobb barátjába vagy csak pocsék a kapcsolatunk és gyengédségre, törődésre vágyunk. A jövőnket határozhatja meg ez a kérdés…

Amibe persze nem is akar belegondolni. Attilával szemben úgy tesz, mintha mi sem történt volna, Viktort pedig kerüli vagy igyekszik csak Attila társaságában találkozni vele. Pedig nekik is beszélniük kellene, hogy Viktornak mit jelentett a dolog, aki viszont egyedülálló. Nem lehetetlen, hogy beleszeretett Lillába és ez neki is kellemetlen. Csakhogy hiába van mindkettejüknek lelki ismeretfurdalása a történtek miatt, nem segít rajtuk.

 

Egyértelműen kijelentette, hogy nem szándékozik elmondani Attilának a történteket. Azt kérdezem, miért? Mert szereti és mert vele akar maradni? Vagy nem akarja megbántani? Nem akarja tönkre tenni a fiúk barátságát? Mert szégyelli magát? „Egy kicsit mindegyik…”

 

Milyen tanácsot lehet ilyenkor adni?

 

Sok szakértő, pszichológus amondó, ha egyszeri megcsalás történt, nem biztos, hogy érdemes elmondani a partnernek, mert tönkre teheti a kapcsolatot és gallyra vághatja a bizalmat, amit lehet, hogy vissza se tudnak teljesen építeni. Érthető. Nem éppen etikus, nem szép, de a kapcsolat érdekében ezt is szokták ajánlani. Már ha igazán együtt szeretne maradni a megcsaló fél a kedvesével.

 

megcsalta a parja legjobb baratjaval 04

 

Kérdés az, hogy mit akar Lilla, mert elsősorban neki kellene döntenie. Ha azt mondaná, hogy csak egy kis szeretetre vágyott, nem magára Viktorra, akkor talán még megmenthető lenne a kapcsolata, de akkor a jövőben nem ártana távolságtartóbbnak lennie Viktorral és igenis beszélnie vele a történekről, hogy botlás volt és soha többé, majd minden a párkapcsolat javítására koncentrálnia, ami ezek szerint kicsit sem tökéletes, ha máshol keresett boldogságot.

 

Ha pedig arra jut, hogy ez neki többet jelentett és ha nehezére is esik bevallania, de magába Viktorba szerelmes, akkor barátság meg kapcsolat ide vagy oda, lehet jobban járnának, ha megpróbálnának együtt boldogulni de előtte tisztán és becsületesen szakítani Attilával és elfogadni a lehetséges következményeket, hogy akár többé egyiküket sem akarja látni.

 

Úgyhogy akárhonnan nézzük, a döntés Lilla kezében van, akinek vállalnia kell tetteit, vagy így vagy úgy, de ebben a felállásban nem maradhat a két férfi az életében. Igaz, ebből már így is sérülés lesz… kezdve azzal, hogy ez az állapot neki sem jó. Le kell tisztáznia magában az érzéseit.

 

megcsalta a parja legjobb baratjaval 05

 

Egyesek azt mondhatják, hogy ez akkor is szemét dolog, mások talán megértőbbek lesznek Lillával. Bárhogy is legyen, fontos, hogy ne ítélkezzünk, hanem nyitottan álljunk egy ilyen kérdéshez, hiszen az emberek ritkán tervezik be a megcsalást, „csak megtörténik”, ennek okán pedig bárkivel, bármikor előfordulhat. De minimum egy barátjával és olyankor érdemes félretenni az előítéleteinket, és megpróbálni pártatlannak lenni és úgy mondani valami igazán okosat…

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

„Lehetséges két férfit szeretni egyszerre?!”

 

A gondolatbeli megcsalás is megcsalás?

 

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!