Krisztián mesélte, hogy Bella, a párja, hosszú hónapokig szenvedett a depressziótól. Látszólag, egyik pillanatról a másikra változott meg. Gyakran volt fáradt, levert, szomorú, de sokáig nem hitte, hogy komoly baj lenne és ezzel óriásit tévedett! A depresszió, még az ő több éve jól működő kapcsolatukat is majdnem tönkretette.

 

 

 

depresszio parkapcsolat 01

kép: pinterest

 

Nem számít, hogy egy embert, egy párt vagy az egész családot érinti: a depresszióval foglalkozni kell. Nem szabad félvállról venni azon a címen, hogy manapság úgyis mindenki depressziós. Tömegbetegség. Tény, hogy egyre több ember küzd vele, de az sosem lehet megoldás, ha lebecsüljük. Minden, csak nem egészséges legyinteni arra, ha azt vesszük észre: a kedvesünk maga alatt van.

 

De nagyon kell vigyázni, mert nem kevés ember szenved mosolygó depresszióban. Ők a szeretteik rendkívül jól álcázzák a depressziójukat. Az egyik leghíresebb eset Robin Willamsé, aki egész életében másokat nevetetett, egy jó kedélyű, humoros fickó volt, majd lásd: hirtelen öngyilkos lett.

 

A mosolygó depresszióról korábban már írtunk. Idekattintva olvashatod el a cikket.

 

Sajnos nem kell halálesetnek, traumának vagy más jelentősebb eseménynek történnie ahhoz, hogy egy kapcsolatban felüsse a fejét a depresszió. Ugyanakkor az is igaz, hogy aki valóban az – nem csak így kívánja magára felhívni a figyelmet – az nem minden apróságtól lesz depressziós.

 

Bellával sem történt semmi jelentős. Nem halt meg senkije, nem érte trauma. Csak gyakori kudarcélmények. Állandóan szekálták a munkahelyen. Elmaradtak a sikerélmények. Emellett gyakran úgy érezte, hogy a barátai kihasználják, és sem nekik, sem a családjának nem elég fontos ahhoz, hogy időt szánjanak rá. Mindenki lepattintotta, amikor szüksége lett volna rájuk. Egyre magányosabb, a stresszebb, az elhanyagoltabb lett. Úgy érezte, senki sem érti meg és senki sem szereti igazán.

 

depresszio parkapcsolat 02

 

Krisztián azt vette észre, hogy kedvese hangulata látványosan megváltozott. Fáradt, levert, energiátlan lett. Kedvtelen, közömbös és motiválatlan. Gyakran az derült ki a beszédéből, hogy mindent borúsan lát, a legkisebb kritikát is felnagyítja és jóformán semmiben sem leli örömét. Csak később vallotta be Bella Krisztiánnak, hogy feleslegesnek, haszontalannak, szerencsétlennek érezte magát.

Ám egy idő után már nem mesélt az érzéseiről, a gondolatairól. Nem akart a másik terhére lenni és a saját „panaszkodását” is teherként élte meg. De addigra szerencsére már Krisztán észlelte, hogy valami komoly baj van a háttérben és nagyon megrettent. Először azon járt az esze: Mit követtem el? A múltkori viccelődés lehet a baj? Már nem szeret? Haragszik rám?

 

Azután megpróbálta kideríteni az igazságot, de a kétségbeesett faggatózást rossz néven vette Bella. Ez pedig nem kevés konfliktust szült. Az egyik depressziós csendben szenvedős típus, a másik a dühös, ingerlékeny, haragos. Bella az utóbbi volt.

 

A konfliktusok miatt kezdtek elhidegülni, eltávolodni egymástól. Az csak olaj volt a tűzre, hogy Bella mindenért összeveszett Krisztiánnal, mivel az alacsony önbecsülése miatt egyre féltékenyebb lett. Végül az egyik legrosszabb dolog következett be: Bella menekülni kezdett a valóság elől és ehhez az alkoholt hívta segítségül. Hónapokon át ivott titokban és addigra már minden meghittség eltűnt a kapcsolatukból, hiába igyekezett Krisztián, aki kezdett szintén maga alatt lenni. Bella közben attól rettegett: ha kiderül, hogy iszik, Krisztián biztos elhagyja. Ugyanakkor azt sem bírta megállni, hogy ne igyon. Szörnyű ördögi kört hozott létre saját magának, amiből nem tudott szabadulni. De mikor Bella lebukott, hogy iszik, azonnal felkerestek egy szakembert és nem várták meg, hogy tovább romoljon a helyzet.

 

depresszio parkapcsolat 03

 

Ha kicsit is élünk annak a gyanújával, hogy a partnerünk depressziós, mielőbb cselekedni kell. Ez nem olyan dolog, ami megoldódik magától. A depressziónak rengeteg tünete van és mindenki másképp éli meg, mint láthattad.

 

Mindegy milyen depresszióról beszélünk: veszélyes. Az ember képtelen pozitívan tekinteni az életére, úgy érzi, szép lassan beborítja a sötétség és felemészti. Nyűg, teher lesz számukra az élet, amitől folyamatosan megy el a kedvük. Nincs kedvük már dolgozni, de sokszor a szeretteikhez sem marad hangulatuk és teherként tekintenek rájuk. Napról-napra közelítenek afelé, hogy életüket értelmetlennek nyilvánítsák és ki akarjanak szállni belőle. Ezzel együtt pedig kezdik magukat elszigetelni, magányosan elvonulnak az egyik helységbe, nem mennek el a párjukkal szórakozni vagy a családi találkozókra, de valószínűleg a partnerével közös tevékenységekre is nemet mond. Ebbe természetesen a megváltozott nemi élet is beletartozik. Nemcsak a közös filmnézést, mozit vagy sportot utasítja el, hanem a szexet is, mivel egyik tevékenység sem okoz már neki örömet.

 

Tehát elkerülhetetlenül is kihat a párkapcsolatra, ha az egyik fél depressziós. A párkapcsolati pszichológia terén végzett több kutatás is bizonyította az összefüggést a depresszió és a párkapcsolati krízis között.  Szóval egyáltalán nem igaz, hogyha a párunk depressziós, akkor tutira miattunk van. Igen, érdemes lehet megvizsgálni a körülményeket, a kapcsolatot, de gyakran teljesen más okból kifolyólag lesz a partner depressziós.

 

Akármilyen jó is legyen két ember kapcsolata: a depresszió megölheti. Viszont akiknek igazán harmonikus, kiegyensúlyozott a kapcsolatuk, hamarabb vehetik észre a problémát és a megértő, támogató, szeretetteljes környezetben gyorsabban felépülhet a beteg partner. Szerencsére Krisztián is azonnal cselekedett, amint kiderült, hogy Bella lelki állapota megromlott és nem hagyta el. Együttes erővel és a szakember segítségével nem is olyan régen legyőzték a depressziót és újra harmonikus a kapcsolatuk. De ahogy mondani szokták: nem sokon múlt.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Mind megtörtünk 2020 súlya alatt. Hogyan lehet ebből felállni?

 

 TÁMOGASSUK EGYMÁST!

 

Mint azt bizonyára ti is tudjátok, a jelenlegi járványhelyzet sokakat megvisel, ahogy a magazinokat is. Sajnos mi sem vagyunk kivételek. De igyekszünk a nehézségek ellenére is kitartani és minden körülmény ellenére, továbbra is a maximumot nyújtani nektek, minőségi cikkekkel szórakoztatni, informálni benneteket.

 

Ezért arra kérünk titeket, kedves olvasóinkat, hogy támogassatok bennünket! Az alábbi számlaszámon tudjuk fogadni a felajánlásokat, amelyek hozzásegíthetnek bennünket a magazin fennmaradásához.

 

Cserébe ígérjük, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtjuk nektek!

 

Bankszámlaszám: 10918001-00000025-99320004 (UniCredit)

 

Cégnév: Mega-Invest Ingatlanközvetítő és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!